pe data de 15.12 .2015 am depus o cerere de intrerupere a contractului de munca cu data de 04.01.2016. Raspunsul HR a fost sa stau in preaviz 45 de zile lucratoare intrucat sunt functie de conducere ( sef depozit ) , atunci , pe data de 23.12.2015 am transmis un email catre HR si administratorul societatii in care solicitat demisia cu articolul 81 alineatul 8 intrucat nu mai primisem salariul de 90 de zile ( la acea data erau neplatite lunile septembrie , octombrie si noiembrie .) si solicitam sa fie desemnate persoana sau persoanele care sa ia in primire bunurile . Nu a fost desemnat nimeni , cum procedez cu cheile depozitului daca nu vrea sa le ia nimeni ? Le trimit prin curier ? Si stampila ?
Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Conform art.40 alin.2 lit. c C.mun., angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
Prin urmare, pe durata preavizului vi se va plati salariul.
inca nu am primit salariul pe noiembrie si decembrie iar septembrie si octombrie au fost platite pe 24 decembrie , daca nu primesc restul de bani si pierd si locul de munca pe care l-am gasit ???
1. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
salariul pe septembrie si octombrie a fost platit pe 24 decembrie , salariul pe noiembrie inca nu se stie cand va fi platit , de ce trebuie sa mai stau in preaviz ? o sa pierd celalalt loc de munca , inca nu a afost desemnat nimeni care sa preia marfa pe motiv ca nu are cine , daca pana la sfarsitul preavizului nu este desemnat nimeni ?