avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hotarare Asociatie proprietari, neaprobata de comisia ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hotarare Asociatie proprietari, neaprobata de comisia de cenzori

Buna ziua!
Va prezint situatia.
Sunt presedinte de asociatie de proprietari. Am stabilit o adunare generala a asociatiei de proprietari, adunare care a fost legala abia la a treia adunare ( la prima au fost 5 proprietari, la a doua 7 proprietari, si abia la a treia au venit 14 proprietari din 43 ). la aceasta ultima adunare nu au fost prezenti nici unul din cei 3 cenzori numiti ai asociatiri(care sunt si proprietari).
Am emis o hotarare a asociatiei de proprietari, care culmea nu a fost aprobata de comisia de cenzori precum ca ar fi ilegala si inoportuna (anumite puncte din hotarare- si anume una care prevede penalizarea celor care nu aduc citirea la apometre, dizolvarea fondului de rulment si dizolvarea fondului de reparatii)
Intrebare:
Pot pune in aplicare aceasta hotarare a adunarii generale reconvocate?
PS- in legea 230 , scrie ca daca sunt nemultumiti pot actiona in instanta.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 18:20, 17 Ianuarie 2016
celestin puteti spune ce pregatire au cei din comisia de cenzori ?
da.
1. cred studii superioare economice finalizate
2. Cred ca studii medii economice
3. fost militar care a lucrat pe resurse umane.
Multumesc celestin , ce bine ar fi ca si in asociatia mea sa am asemenea comisie ! se pare ca acolo la Dumneavoastra in asociatie este altceva , adica daca comisia de cenzori nu este de acord cu acea hotarare a adunarii generale care nu este in conformitate cu Legea 230/ 2007 si HG1588/2007 respectiv renuntarea la fondul de rulment care nicio asociatie de proprietari nu se poate dispensa de el fiind un fond tampon , acestia sunt numiti rauvoitori adica vor raul asociatiei , nu cumva este invers ?
Daca fara fondul de reparatii o asociatie poate exista , fara cel de rulment nu , Dumneata ca presedinte nu trebuia sa propui asa ceva in adunarea generala sau sa le explicati proprietarilor ca nu se poate fara fond de rulment .
Spuneti ca acesta nu a mai fost reactualizat din 1990 si ca nu se doreste acest lucru , este si bine este si rau , asta denota ca nu ati avut nevoie de supliment si ca oamenii si au platit darile la timp , dar nu trebuie renuntat la el .
Ati mai spus aici ca aveti pierderi de apa luna de luna , dar nu spuneti cum le acoperiti si din ce cauza le aveti : tevi sparte adica inundati la subsol , ca aceste autocitiri se dau cu intarziere si nu se cade pe consumul total .
Pentru ca sunteti presedinte si doriti sa va implicati , puneti piciorul in prag si aplicati legislatia asa cum este ea la ora actuala si nu va luati dupa x si y , mai solicitati sprijin pe aici si luati ce considerati ca se pliaza la Dumneavoastra in asociatie .
Am plecat de la intrebarea:
pot pune in aplicare o hotarare a adunarii generale fara acordul comisiei de cenzori?
Ca sa va raspund la intrebari:
- ce sa facem cu un fond de rulment de la 1.6 lei pentru cel mai ieftin apartament la 3.6 lei cel mai scump de aparatament ( pentru 43 apartamente fondul este de 101 lei)?
- pierderile de apa sunt inexplicabile practic : tevi sparte nu sunt, inundatii nu sunt la subsol. Singura explicatie viabila: - FURTUL. pe care nu l-am putut descoperi. atat la apa calda cat si la apa rece.
- nu toti proprietarii sunt la zi cu platile la administratie, dar fiind administrati de o societate comerciala care apartine primariei, datoriile au fost duse cu tavalugul in timp.
- iar ceeea ce vreau sa fac este sa respect legea, dar sa si o impun acaolo unde sunt lacune, si de care trebuie sa profit, in binele asociaitiei ( care ii reprezinta pe toti nu doar pe cativa).
- si sa nu uitati ca gaina vecinului este intotdeauna mai grasa: sa nu credeti ca o asemenea comisie de cenzori rezolva problemele asociatiei, dimpotriva, din "gura" toata lumea face, cand e vorba sa actionam, mai putin cu sprijinul.
Corect @eugarizan!
Aplicat la cateva probleme concrete amintite de initiatorul discutiei:
- Noi analizam la inceputul fiecarui an (ianuarie) situatia fondului de rulment. Acum in ianuarie 2016, verificam suma cea mai mare pe care a datorat-o fiecare proprietar pe o luna in cursul anului 2015. Daca aceasta suma este acoperita de fondul de rulment pe care-l are platit si inregistrat la asociatie, e in regula. Daca suma nu este acoperita de fondul de rulment, pe lista de plata urmatoare va apare pe o coloana separat aceasta diferenta de plata. Asa facem an de an iar fondul nostru de rulment acopera in permanenta mai mult decat cheltuielile pe o luna indiferent cat de grea este acea luna.
- In fiecare an convocam adunarea generala in primul trimestru al anului. In acea adunare prezentam executia bugetara pe anul trecut si propunerea de buget pe anul ce abia a inceput. In acest buget cuprindem suma necesara ca fond de reparatii avand in vedere marile lucrari ce ni le propunem (terase, instalatii, zugarveli...) plus o medie a cheltuielilor cu interventiile neplanificate, mici avarii, avand in vedere istoricul, experienta anilor anteriori...
- Gestionam consumul de apa pe baza unui regulament adoptat de comitetul executiv acum vreo 7 ani. In acesta am prevazut modul de preluare a indexului, termene, date, moduri de repartizare a diferentelor, pirderilor... Gasiti acest model in partea dreapta a acestei pagini la "Documente utile". Avand fond de reparatii, am reparat instalatiile comune iar aplicand acest regulament nu avem probleme cu cei ce nu comunica indexul.
Poate va este de folos experienta noastra in gestionarea asociatiei de proprieatri cu respectarea legislatiei, cu hotarari si decizii legale, transparente, verificate permanent de cenzori, acceptate de membrii asociatiei.

Alte discuții în legătură

Functionare asociatie de proprietari ContSters134265 ContSters134265 La data de 01.12.2013, proprietarii a trei blocuri noi situate pe aceeasi strada au constituit o asociatie in conditiile Legii nr. 230/2007, iar cu ... (vezi toată discuția)
Alegeri, buget, diferente apa valitzza valitzza as dori sa stiu daca este legal ca intr-o adunare generala presedintele sa vina cu mai multe delegatii semnate nu stiu in ce fel de catre proprietari pentru a ... (vezi toată discuția)