avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Consilierul juridic in cadrul unui cabinet de avocat
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Consilierul juridic in cadrul unui cabinet de avocat

Concret, cum poate colabora consilierul juridic cu un avocat?
Ce poate el face in cadrul cabinetului de avocat?
Cum va colabora cu avocatul? Cum va fi platit? Ce poate efectiv sa faca un consilier in aceasta colaborare?

Multam fain!:coffee:
Că legea spune una şi că practica spune alta e fapt cunoscut. Chiar de notorietate.

Ce face consilierul juridic pentru avocat? Vine cu clientelă. Persoane fizice. Pe care el nu le poate reprezenta în instanţă decît pe bază de procură, fară dreptul de a pune concluzii. Ce face avocatul pentru consilier? Reprezintă clienţii în instanţă. Apoi împart onorarul.

Ce se poate cuprinde, formal, într-un astfel de contract, care nu este unul de muncă? Orice poate ţine de activitatea de urmărire, de exemplu, a jurisprudenţei, a doctrinei, cu aplicare la o speţă anume. Adică, un consilier juridic poate structura opinii doctrinare şi soluţii jurisprudenţiale pentru speţa dată, urmînd ca materialul să fie folosit la susţinerea cauzei de către avocat. E doar un exemplu despre ceea ce ar putea cuprinde un astfel de contract de colaborare, fără a încălca nici legea, nici secretul profesional, nici confidenţialitatea, nici moralitatea.

Mai am :dance3:

:bow:
cazacioc a scris:

............
Nici contract de prestari servicii nu se poate incheia.
............


Care ar fi acea prevedere legala care ar interzice colaborarea dintre un avocat si un consilier juridic? ... Nu cred ca in mesajul initial s-a pus problema reprezentarii, ci doar a colaborarii ... ceea ce este posibil ...
Subscriu celor scrise de Themis.
Pentru freelis
Despre ce fel de contract ar fi vorba? De unul de colaborare ca cel prevazut de Statutul Avocatilor, pe care sa-l adapteze? Si colaborarea sa se realizeze in afara programului de lucru al consilierului juridic, pentru ca acesta, ca sa-si exercite profesia trebuie sa fie angajat.
Un contract de prestari servicii?
In opinia mea prestarile de servicii pot fi realizate numai de PFA sau alte entitati autorizate.
De ce spun asta, pentru ca pentru serviciul prestat acestea trebuie sa emita o factura, sa taie o chitanta, sa incaseze niste bani, sa plateasca un impozit.
Poate consilierul juridic sa presteze independent servicii juridice? Nu poate.Deci nu are cum sa emita factura sa taie chitante... Numai avocatii au acest drept.
Consilierul juridic are dreptul sa presteze servicii juridice numai pentru entitatea in cadrul careia este salariat.
Poate un contract pe drepturi de autor incheiat cu avocatul.Ca am auzit ca e la moda acest fel de contract.
In acest sens , consilierul juridic, ar putea sa faca documentari cu privire la unul sau mai multe cazuri pe care avocatul le are in lucru si sa-i prezinte acestuia, studii de caz, sinteze, etc
Contractul de colaborare poate fi facut sub forma conventiei civile de prestari servicii? Dar poate consilierl juridic sa incheie un atfel de contract cu un cabinet sau societate civila de av ?
Dl. Liviu, orice idee venita din partea dvs, legata de acest subiect, este bine venita!:coffee:
De altfel, toate ideile celor care stiu exact cum se poate derula o astfel de colaborare sunt foarte bine venite!
Sunt convins ca foarte multi consilieri jur. (bine, vorbesc despre cei care doresc o astfel de colaborare!) sunt interesati in lamurirea acestei forme de colaborare!

Da, sincer, nu m-am gandit la contractul pe drepturi de autor! Pare o solutie buna!
Eu am lucrat la un avocat in calitate de consilier juridic, dar angajat la o alta firma infiintata in acest scop:D=D>
Chestia de colaborare cu o renumeratie este exclusa, datorita faptului ca in statutul consilierului juridic este precizata : consilierul juridic este numit in functie sau angajat in munca...iar "angajat in munca" mi se pare ca nu a fost bine concretizata.#-o

Alte discuții în legătură

Consilier juridic- cim? cristina_vilceanu cristina_vilceanu Buna ziua! Sunt consilier juridic dar am inceput o colaborare cu un cabinet de avocatura si v-as ruga sa-mi dati o solutie pentru a-mi putea desfasura ... (vezi toată discuția)
Cabinet avocat- angajare jurist? leusan leusan Poate un cabinet individualde avocatura sa angajeze un jurist? (vezi toată discuția)
Consilier juridic leusan leusan Un avocat ce are un CI de avocat poate angaja un consilier juridic cu contract de colaborare ? (vezi toată discuția)