Un salariat care indeplineste conditiile pentru a iesi la pensie limita de varsta, are lipsa o perioada la stagiu de cotizare, in perioada 2003-2005.
Acest fapt reiese din Adeverinta de venit eliberata de CAS.
Intreband la firma respectiva, contabila a spus ca pana la urma s-au platit contributiile si ca ii va elibera o adeverinta (mentionez ca firma nu mai functioneaza, dar contabila are statele de plata la ea acasa temporar).
Totusi, pe langa adeverinta, cred ca trebuie sa depuna si declaratiile la cas, nu credeti? Multumesc.
Mai am un caz asemanator, doar ca, respectiva firma a fost lichidata. Lichidatorul nu a mai platit contributiile pentru salariati, dupa executarea activelor. Angajatul are lipsa la stagiu de cotizare aproape 2 ani. Interesandu-ma la lichidatorul respectiv, acesta nu mai functioneaza, nu stiu cum, dar au fost preluati de altii, care nu stiu despre ce e vorba. Mi-au spus sa intreb la tribunal, daca e inchis dosarul sau nu. Angajatul ce trebuie sa faca acum? Sa dea in judecata lichidatorul?
Stagiul pentru pensie, din cate stiu eu, demult nu mai este conditionat de plata efectiva a contributiilor la pensie. Este conditionat doar de calcularea si declararea lunara a contributiilor respective.
Adica, angajatuil nu mai este penalizat la pensie daca societatea nu a virat contributiile respective dar si-a depus declaratiile (adica este evidentiata perioada pentru care s-a datorat contributia)
Mie mi se pare o aberatie sa nu ii primeasac dosarul ! X-(
De ce nu ii cereti dvs sa va arate ei in scris in ce baza refuza depunerea si inregistrarea acelui dosar de pensie...
articole incidente din lg 19/2000:
Art. 32. - În cazul lichidării administrative sau al falimentului angajatorului, sumele datorate de acesta bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi recuperate conform procedurii prevăzute de lege
Art. 37. - (1) În sistemul public stagiul de cotizare se constituie din însumarea perioadelor pentru care s-a datorat contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat de către angajator şi asigurat sau, după caz, s-a datorat şi plătit de către asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2
Din totdeauna, stagiul de cotizare, in momentul in care se calculeaza drepturile de pensionare, are legatura cu achitarea contributiilor la cas. Inainte CFI-ul controla existenta intrumentelor de plata privind datoriile la Buget, atat pentru angajator cat mai ales pentru salariat.
Acum prin declaratiile depuse se confirma intr-un fel daca s-au platit contributiile, desi nu 100%, pentru ca, daca exista angajatori de rea credinta (sau buna, depinde din ce optica privim) depun declaratiile, dar platile , ba....
Nu dintotdeauna stagiul este legat de plata contributiilor.
Expresia "s-a datorat" din lege tocmai asta spune, ca stagiu nu este afectat de plata, caci atunci s-ar fi mentionat "s-a platit"
Intradevar prin anii 2000-2001 legea lega existenta stagiului de plata contributiilor dec catre angajat si angajator, pana cand sindicatele suparate au schmbat acest lucru, pentru ca angajatul nu are nici-o vina ca angajatorul i-a retinut contributia dar nu a platit-o loa stat.
Este posibil ca din acei ani sa fi ramas cu aceasta prevedre a necasitatii platii doar 3 luni, din cate mi-amintesc au.
Tineti minte ca atunci la lichidarea unui contract se inregistra obligatoriu in carnet daca angajat=orul nu is-a platit contributiile la pensie, tocmai pentru ca era o situatie incidenta la stagiul de pensie.
Acum nu se mai solicita aceasat verificare, pentru ca lucrurile au fost schimbate in sensul de care vorbeam.
Cand a fost adoptata Legea nr.19/2000 prevedea ca , în luna în care asiguratului i s-a retinut contributia de asigurari sociale, iar angajatorul nu si-a achitat contributia datorata în calitatea sa de contribuabil, stagiul de cotizare ce se ia in calcul reprezinta o treime din luna respectiva (art.37 alin.2) ..... articol care a suferit modificari ulterioare.
Cred ca aceasta prevedere se aplica de la data intrarii in vigoare a legii si pana la modificarea acesteia.