avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lipsa stagiu cotizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lipsa stagiu cotizare

Un salariat care indeplineste conditiile pentru a iesi la pensie limita de varsta, are lipsa o perioada la stagiu de cotizare, in perioada 2003-2005.
Acest fapt reiese din Adeverinta de venit eliberata de CAS.
Intreband la firma respectiva, contabila a spus ca pana la urma s-au platit contributiile si ca ii va elibera o adeverinta (mentionez ca firma nu mai functioneaza, dar contabila are statele de plata la ea acasa temporar).
Totusi, pe langa adeverinta, cred ca trebuie sa depuna si declaratiile la cas, nu credeti? Multumesc.

Mai am un caz asemanator, doar ca, respectiva firma a fost lichidata. Lichidatorul nu a mai platit contributiile pentru salariati, dupa executarea activelor. Angajatul are lipsa la stagiu de cotizare aproape 2 ani. Interesandu-ma la lichidatorul respectiv, acesta nu mai functioneaza, nu stiu cum, dar au fost preluati de altii, care nu stiu despre ce e vorba. Mi-au spus sa intreb la tribunal, daca e inchis dosarul sau nu. Angajatul ce trebuie sa faca acum? Sa dea in judecata lichidatorul?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:13, 1 August 2009
In legea 130/1995 privind IM, se prevede ca angajatorii trebuie sa depuna lunar dovezile platii salariilor si contributiilor (nu am la indemana acum legea si nu am timp acum sa caut pe net unde sigur o gasesc). Dar unde vreau sa ajung? Chiar si acum , la ITM se fac inregistrari in carnete, cu "Nu s-au efectuat platile de 10.5% la cas...etc". Deci exista un paradox intre ceea ce se intampla si ce spuneti dvs. Daca intre timp s-au platit contributiile si soliciti anularea inregistrarii, iar trebuie dovedit. Perioada respectiva este lipsa stagiu de cotizare. Deci este sau nu legatura?
freeelis:
Cred ca asa este, dar importanta era in cazul expus ca omului repsectiv i sa- refuzat primirea dosarului pe motiv ca nu s-au achitat contributiile in 2001-2002, in sitautai in care oricum are indeplinite conditiile de pensionare anticipata si fara acei 2 ani de stagiu..
lucru care mi se pare un abuz, nu vad de ce s-ar refuza primirea dosarului omului pe acest motiv.

namiru:
si daca lispesete acel stagiu de 2 ani, eu inteleg ca persoana respectiva are totusoi cu restul de stagiu indeplinite conditiile de pensionare.
Am inteles corect?
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Corect, acea perioada nu i se ia in calcul la stabilirea pensiei dar nu s-a platit CAS-ul ... dar daca a platit acele contributii, atunci in contabilitatea Casei de Pensii ar trebui sa existe fisa societatii respective.
grace_r a scris:

namiru:
si daca lispesete acel stagiu de 2 ani, eu inteleg ca persoana respectiva are totusoi cu restul de stagiu indeplinite conditiile de pensionare.
Am inteles corect?


Foarte corect. Mi se pare un abuz, incalcarea drepturilor.
Au justificat ca, pentru perioada respectiva trebuie sa existe o justificare: daca firma nu a platit, atunci sa dea firma in judecata...... .
Tot ei au spus ca, in alte timpuri (nu stiu care ) omul dadea o declaratie pe propria raspundere si renunta la perioada respectiva, adica nu avea pretentia sa fie luata in calcul. Dar acum, spun ei, nu se mai practica asa ceva, pentru ca , daca ei ar calcula, asa, fara acea perioada, ar putea fi dati in judecata ulterior, ca , nu au avut rabdare sa se aduca justificare pentru perioada respectiva si astfel i-au denaturat stagiul de cotizare.
Au avut cazuri de genul acesta, spun ei. Ma intelegeti? Astfel ca, m-au respins cu dosarul omului.
Cred ca ar trebui sa trec peste ei si sa merg la judet cas, asta e singura solutie. Poate astia de la municipiu (punct de lucru cas) nu vor sa se complice, nu stiu cum sa interpretez.
Incercati cu o sesizare la CNPAS .... Pentru sesizari puteti utiliza adresa de e-mail: petitii.sesizari@cnpas.org

Alte discuții în legătură

Ani lipsa la vechime in cartea de munca luciapatricia luciapatricia Buna ziua Am lucrat in perioada 2006-2010 intr-o firma..M-am reintors din anul 2012 luna iunie,si avand nevoie de niste documente ,am scos stagiul de ... (vezi toată discuția)
Neplata contributiilor la asigurarile sociale Marcela33 Marcela33 Buna ziua, Am lucrat intr-o societate comerciala care a falimentat, inainte de faliment nu a platit doi ani contributiile la bugetul asigurarilor sociale. ... (vezi toată discuția)
Cum aflu daca angajatorul a platit taxele pentru mine olimiha olimiha Am fost sa ma interesez la ITM daca sint cu cartea de munca la zi, de acolo reiese ca sant activa la aceasta firma dar atat. Nu este vreo dovada ca s-au ... (vezi toată discuția)