avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lipsa stagiu cotizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lipsa stagiu cotizare

Un salariat care indeplineste conditiile pentru a iesi la pensie limita de varsta, are lipsa o perioada la stagiu de cotizare, in perioada 2003-2005.
Acest fapt reiese din Adeverinta de venit eliberata de CAS.
Intreband la firma respectiva, contabila a spus ca pana la urma s-au platit contributiile si ca ii va elibera o adeverinta (mentionez ca firma nu mai functioneaza, dar contabila are statele de plata la ea acasa temporar).
Totusi, pe langa adeverinta, cred ca trebuie sa depuna si declaratiile la cas, nu credeti? Multumesc.

Mai am un caz asemanator, doar ca, respectiva firma a fost lichidata. Lichidatorul nu a mai platit contributiile pentru salariati, dupa executarea activelor. Angajatul are lipsa la stagiu de cotizare aproape 2 ani. Interesandu-ma la lichidatorul respectiv, acesta nu mai functioneaza, nu stiu cum, dar au fost preluati de altii, care nu stiu despre ce e vorba. Mi-au spus sa intreb la tribunal, daca e inchis dosarul sau nu. Angajatul ce trebuie sa faca acum? Sa dea in judecata lichidatorul?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:13, 1 August 2009
Da, mergeti la CAS judeteana!
Acel refuz este un abuz, clar.

Este obligatia CAS sa recupereze acei bani de la societate, si ei ar vrea sa-l puna pe om sa se judece in locul lor, cam asa inteleg eu... X-(


Daca vei cauat in lg 19, sigur mai gasesti reglementata aceasta situtie.
uite ca am gasit eu la prima citire pe diagonala :)

Art. 30. - (1) Angajatorii, indiferent de forma de proprietate, vor depune în bancă, o dată cu documentaţia pentru plata salariilor şi a altor venituri ale asiguraţilor, şi documentele pentru plata contribuţiilor datorate bugetului asigurărilor sociale de stat, plăţile efectuându-se simultan, sub control bancar.
(2) În cazul neachitării la termen, potrivit legii, a contribuţiilor datorate bugetului asigurărilor sociale de stat, casele teritoriale de pensii vor proceda la aplicarea măsurilor de executare silită pentru încasarea sumelor cuvenite, conform dispoziţiilor legale privind executarea creanţelor bugetare.


Art. 36. - (1) Colectarea şi evidenţa contribuţiilor de asigurări sociale se asigură prin casele teritoriale de pensii, pe baza codului personal de asigurări sociale.
(2) Păstrarea şi evidenţa datelor privind contribuţiile de asigurări sociale, pe fiecare asigurat, se realizează de casele teritoriale de pensii şi de CNPAS.
(3) De la data intrării în vigoare a prezentei legi contribuţiile de asigurări sociale, colectate prin casele teritoriale de pensii, vor fi alocate lunii pentru care s-a efectuat plata.
(4) Debitele către bugetul asigurărilor sociale de stat, corespunzătoare perioadelor anterioare intrării în vigoare a prezentei legi, vor fi urmărite distinct, potrivit reglementărilor privind executarea creanţelor bugetare.


Si binenteles ca daca ei nu-si fac treaba si nu recupereaza restantele, pensionarii afectati au dreptul sa ii dea in judecata, mi se pare logic!
#-o
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
:offtopic:
Doamne..... nici nu stiu cum sa spun, ca sa nu deranjez vreun functionar public cas de pe forum.... Dar sunt atat de ....... si nu isi fac treaba...... ca daca vreunul din cei din mediul privat ar trata astfel responsabilitatile si atributiile postului, ar pleca cu dosar penal de la firma , nu doar disciplinar. Si infatuarea de care dau dovada atunci cand ceri o lamurire.si cat sunt de ocupati.... si cat de inculta e lumea care vine la ghiseu,,,,si nervii lor..... si efortul lor neplatit... zici ca au inventat acum apa calda.

Doar cei de la finante mai trimit somatii ca nu s-au platit contributiile conform inregistrarii la ei.... unori mai gresesc si ei, dar totusi trimit. Dar cas-ul......... nici pomeneala, ce interes au ei? Sa fie omul cu stagiul la zi? Doamne fereste? Sa stranga bani la BAS? Salariile sa fie asigurate, atat!
mai este la mijloc si lichidatorul firmei respective , pentru ca el era obligat sa plateasa inati drepturile fostilor salariati neachitate si apoi cu prioritate contributiile datorate la bugetele de stat... oare nu i-or fi ajuns activele sa plateasac si aceste contributii la stat ??? :O
Nu stiu dar va pot spune un lucru. E clar ca nu se respecta Codul Muncii, in care se specifica ca drepturile salariale se platesc inaintea altor datorii......etc. In fapt, cand se lichideaza firma, se vand activele, nu cred ca mai au prioritate la plata datoriile catre angajati si contrib.aferente, ci creditorii cu sumele de recuperat cele mai mari, cum ar fi: banci, furnizori de imob.etc. Nu sunt sigura, dar presupun. De ce? Am vazut o adeverinta de la un lichidator, care a fost dat in judecata de toti salariatii pagubiti (prin 2004 cred). Pe adeverinta, erau trecute in primul rand sumele ce au fost platite dupa proces, ca obligatii salariale, iar in dreptul lor, era mentionat "pripritate la plata". Dar asta , abia dupa ce au fost dati in judecata de salariati. De unde au mai scos bani....nu stiu...dar numai asa si-au recuperat bietii oameni anii de vechime cu contributiile aferente platite. Era dreptul lor, doar li s-a oprit din salariu, nu?
Raspund punctual intrebarilor initiale desi, in mare, ati primit raspunsurile de la freeelis.

1. In cazul in care contabilul firmei poate face dovada achitarii CAS, ar putea sa se deranjeze si sa incerce sa depuna declaratii rectificative la casa de pensii. Asta inseamna sa achite si amenda pentru ca societatea nu si-a depus declaratiile nominale. Desi, a trecut foarte mult timp, nu stiu daca i le mai primeste cineva.
Pe de alta parte, daca firma nu mai functioneaza, in ce calitate elibereaza adeverinta fostul contabil? Ce stampila aplica pe adeverinta?

Situatia aceasta chiar este in defavoarea fostilor salariati: firma nu a depus la timp declaratiile nominale, a achitat dupa aceea CAS dar n-a mai depus declaratii rectificative ca sa nu plateasca amenda. Si in prezent, ce convenabil, firma nu mai functioneaza deci pe cine sa mai tragi la raspundere?

2. In privinta firmei care a fost in procedura lichidarii, trebuie sa vedeti dosarul de la tribunal. Pana in ianuarie 2004, casele de pensii erau inscrise la masa credala in calitate de creditori, dupa aceea s-au subrogat finantele in drepturile si obligatiile lor, urmand sa recupereze CAS (O.G. nr. 86/2003).
Ordinea de preferinta in care se elibereaza si se distribuie sumele este asemanatoare cu cea de la art. 563 Cod procedura civila, creantele bugetare fiind pe locul patru.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

:offtopic:
"Functionarii publici cas" sunt foarte deranjati! :)

Alte discuții în legătură

Ani lipsa la vechime in cartea de munca luciapatricia luciapatricia Buna ziua Am lucrat in perioada 2006-2010 intr-o firma..M-am reintors din anul 2012 luna iunie,si avand nevoie de niste documente ,am scos stagiul de ... (vezi toată discuția)
Neplata contributiilor la asigurarile sociale Marcela33 Marcela33 Buna ziua, Am lucrat intr-o societate comerciala care a falimentat, inainte de faliment nu a platit doi ani contributiile la bugetul asigurarilor sociale. ... (vezi toată discuția)
Cum aflu daca angajatorul a platit taxele pentru mine olimiha olimiha Am fost sa ma interesez la ITM daca sint cu cartea de munca la zi, de acolo reiese ca sant activa la aceasta firma dar atat. Nu este vreo dovada ca s-au ... (vezi toată discuția)