Un salariat care indeplineste conditiile pentru a iesi la pensie limita de varsta, are lipsa o perioada la stagiu de cotizare, in perioada 2003-2005.
Acest fapt reiese din Adeverinta de venit eliberata de CAS.
Intreband la firma respectiva, contabila a spus ca pana la urma s-au platit contributiile si ca ii va elibera o adeverinta (mentionez ca firma nu mai functioneaza, dar contabila are statele de plata la ea acasa temporar).
Totusi, pe langa adeverinta, cred ca trebuie sa depuna si declaratiile la cas, nu credeti? Multumesc.
Mai am un caz asemanator, doar ca, respectiva firma a fost lichidata. Lichidatorul nu a mai platit contributiile pentru salariati, dupa executarea activelor. Angajatul are lipsa la stagiu de cotizare aproape 2 ani. Interesandu-ma la lichidatorul respectiv, acesta nu mai functioneaza, nu stiu cum, dar au fost preluati de altii, care nu stiu despre ce e vorba. Mi-au spus sa intreb la tribunal, daca e inchis dosarul sau nu. Angajatul ce trebuie sa faca acum? Sa dea in judecata lichidatorul?
Multumesc pentru raspunsuri.
Nu am spus ca firma este radiata, am spus ca nu mai are activitate.
Ma intereseaza daca, pentru cazul 2, se poate face abstractie de perioada lipsa din stagiu.
Da, se va face abstractie de perioada lipsa din stagiu si persoana va putea beneficia de una dintre categoriile de pensie.
De fapt, cred ca problema era pentru ce categorie de pensie face cererea. Este posibil sa solicite pensie pentru limita de varsta si sa nu indeplineasca conditiile, caz in care primeste decizie de respingere.
N-am mai auzit de casa de pensii care sa se "impiedice" de o perioada lipsa in adeverinta CAS. Nu exista perioada, ii calculeaza pensia in functie de ceea ce exista.
@grace_r: Dreptul de pensie este un drept personal. Nu poate nimeni sa depuna cerere pentru categoria de pensie x iar casa de pensii, constatand ca nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de pensia x, sa-i acorde pensia y.
Da, Gabriela, nici nu am sustinut acest lucru, poate m-am exprimat in mod neadecvat in vreun mesaj postat :)
Nu s-a precizat ce fel de pensie a solicitat persoana, doar ca nu i s-a primt doarul pentru ca nu avea stagiu demonstrat pentru cei 2 ani.
Nu -sa zis ca nu indeplinea stagiul.
Pentru ca persoana are 60 de ani )barbat) si 40 ani vcime in munca, am presupus ca a solicita pensie(partial) anticipata, iar la 40 de ani vechime stagiu de corizat necesar pentru orice pensie este cu mult depasit.
Problema nu a fost ca nu avea stagiu, ci ca pt 2 ani inscrisai in cartea de munca nu avea stagiu confirmar de cAS, lucru care nu poate fi o cauza de respingere a dosarului, din moment ce are inca 38 de ani de stagiu realizat si confirmar de CAS.
La varsta de 60 de ani si cu un stagiu de 38 de ani beneficiezi fluierand de pensie anticipata partiala.
Recititi topicul, era vorba despre pensie pentru limita de varsta, categorie de pensie pentru care nu este indeplinita conditia varstei standard, nu a stagiului de cotizare. Cei doi ani nu au legatura cu varsta!
Este pensie pentru limita de varsta deoarece are grupa si beneficiaza de reducerea varstei de pensionare, deci este corect. O sa mai insist totusi in ce baza legala nu primesc dosarul.
Va multumesc mult tutror!