avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare carnet de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare carnet de munca

Buna ziua,

In urma cu cateva zile mi s-a terminat contractul pe care il aveam pe perioada determinata si am cateva intrebari:
1. De la societate mi se spune ca nu-mi pot aduce Carnetul de munca la sediul firmei (acolo unde l-am depus) pentru a mi=l inapoia. Ma trimit sa mi-l ridic singura. Cum fac sa-mi recuperez carnetul de munca? Nu e obligatia angajatorului sa ti-l inapoieze?
2. Daca am lucrat 8 luni la aceasta societate trebuie sa merg si la cealalta societate "de dinainte" pentru a-mi completa acea adeverinta care adevereste contributia la somaj? Daca da, firma "de dinainte" imi completeaza contributia pentru 4 luni sau pentru ultimul an lucrat la ei
Va rog din suflet dati-mi si mie un raspuns. Sunt in mare ceatza:sorry:
Cel mai recent răspuns: ella_v , utilizator 11:04, 7 Octombrie 2009
~ Conținut șters la cerere ~
Din exprimarea doamnei, inteleg ca angajatorul nu pastraza c.m. la sediul societatii, prin urmare sunt la ITM. Chiar si in acest caz, tot angajatorul este cel care trebuie sa faca demersurile necesare pt. inapoierea Carnetului de Munca: vor inregistra decizia de incetare a c.i.m. in termende 5 zile de la data emiterii la ITM, iar acestia ii vor comunica un termen, (pt. Bucuresti - 3 saptamani) cand angajatorul se va prezenta la ITM pentru ridicarea carnetului de munca.
Tocmai pt. ca nu i se poate refuza redarea carnetului de munca, am spus ca angajatorul ar trebui sa faca acest lucru, dar daca doamna se grabeste .....poate solicita , personal, la ITM eliberarea acestuia.
Ar mai fi o varianta: titularul (fostul salariat) sa depuna o sesizare la ITM prin care sa reclame angajatorul pt. faptul ca refuza eliberarea carnetului de munca. Acum....depinde de timpul care s-a scurs de cand a avut loc incetarea activitatii; daca acestia se afla in termenul legal de 30 de zile.....nu au nicio problema.
Apoi, sa avem in vedere si o alta varianta.Este foarte posibil, ca acest carnet de munca sa se afle la Casa de Pensii pentru scanare, si in acest caz......toata lumea stie ca dureaza.....dureaza.....si iar dureaza pana va fi inapoiat.Acest lucru se poate afla de la ITM.
De curiozitate, mai mult, ce motiv v-a prezentat angajatorul cand v-a comunicat ca "nu poate" sa va inapoieze Carnetul de Munca?
Buna ziua,

In primul rand multumesc pentru raspunsuri si pentru interesul de care dati dovada.
Motivul pentru care nu-mi pot inapoia carnetul este ca acesta, spun ei, se elibereaza "numai" personal de catre ITM. Eu insa locuiesc mai departe de Ploiesti, iar pentru a-mi recupera carnetul va trebui sa ma duc o data pt programare si apoi ca sa-l ridic.
Daca nu voi avea incotro voi merge personal.

Mai am o intrebare : daca am avut contract pe perioada determinata imi mai este necesara decizia de incetare a contractului de munca pentru a-mi recupera Carnetul de Munca de la ITM?

La ITM ar fi utila in cazul in care firma nu a dus inca la inregistrat respectiva decizie in vederea inchiderii carnetului de munca, ca urmare a incetarii activitatii.
La noi, se depune cerere si se ridica carnetul in aceeasi zi, mai mult, cam in maxim 10 minute . :)
Da! easte necesara decizia, deoarece, numai in baza deciziei de incetare a activitatii puteti face dovada ca ati incetat sa mai lucrati pt. societatea respectiva, plus ca, in carnetul de munca, inchiderea se inscrie pe baza deciziei de incetare a activitatii.(in cazul in care angajatorul nu a depus inca aceasta decizie).
Daca stiti numele inspectorului la care este inscrisa firma, poate v-ar fi mai usor sa incercati sa luati legatura cu el, telefonic, sa ii explicati despre ce este vorba, si sa il rugati sa va spuna in cat timp va poate elibera carnetul de munca.Poate este de acord sa vaduceti o singura data; sa ia in calcul cererea dvs. telefonica, urmand sa duceti decizia de incetarea si cererea scrisa in ziua cand spune dansul ca va poate elibera carnetul.
Succes!

Alte discuții în legătură

In cat timp de la terminarea preavizului trebuie sa mi se aduca, cartea de munca (legal) dorali dorali am terminat preavizul pe data de 16-11-2009, dar nu am primit deciziile de incetare a activitatii,nici astazi 25-11-2009. vreau sa stiu in cat timp (legal) ... (vezi toată discuția)
Eliberare carte munca mari68 mari68 Buna ziua, Am lucrat la o firma de telefonie cu sediul central in Bucuresti si cu magazin in Timisoara. In data de 16.09.08 mi-a incetat contractul de munca ... (vezi toată discuția)
Adeverinta somaj + salar doodah doodah Buna ziua, Am si eu o problema si sper sa ma puteit ajuta. Am lucrat la o societate, a carei patron a decis sa ma trimita in somaj. Mi s-a inchis cartea de ... (vezi toată discuția)