avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Racordare teava de gaz - cota parte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Racordare teava de gaz - cota parte

Buna ziua,

rog persoanele care sunt in cunostinta de cauza sa imi explice cum se calculeaza partea ce imi revine din investitia cu tevile comune din scara unui bloc.
Concret, stau la un bloc de 4 et, 16 apartamente. Sunt a 12-a persoana care se racordeaza la teava comuna de gaz. Mi s-a cerut de catre vecinii mei, care deja au contribuit la cheltuielile comune sa achit suma de 100 Ron / 1 apartament.
Mi se pare ca suma e nejustificata, nu am vazut factura cu cheltuielile aferente investitiei. Daca se poate sa ma indrumati spre un articol de lege, sa am dovada ca mi se face o nedreptate. Art 85, lit g, din legea gazelor prevede niste conditii pentru asigurarea accesului unui nou solicitant, dar nu se specifica metoda de calcul. Am aflat cum se calculeaza, dar nu am un act doveditor.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Rotariu Dan , utilizator 12:44, 27 Septembrie 2021
Au pretins pretins 100lei sa-mi vopseasca conducta .
Ma indoiesc ca 1600 a fost tot . Si de ce : numai teava a fost 300 lei + 100 vopsit+ 280 trecerea++ .Nu trebuie neglijate nici cele cateva fire albe dupa aprobarii ... Cred ca acum ceilalti locatari nu stiu intre ce sa aleaga : cutit ,topor ,bata ,112 .
100 lei e un pret mic pt lucrarea facuta .
toata suma se imparte la numarul de apartamente, iar suma care va revine dumneavoastra o impartiti egal intre cei 11. ma indoiesc sincer ca 100 de lei e o suma corecta. la noi a fost ceva gen 450 de lei de apartament. scara cu 4 etaje, 15 apartamente pe scara, am platit 10, restul de 5 au platit mai tarziu. a venit fiecare pe la usa cu cate 30 de lei. 100 de lei e enorm. cereti-le sa va arate devizul de lucrari si factura.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Februarie 2016
cris0811, utilizator
din detaliile oferite de dvs, am inteles asa:
-nr apartamente: 16
- suma platita pt coloana: ~4000 lei
- dvs sunteti a 12-a pers
Calculul se face cum spunea si cris0811:
- 4000:16=250 lei / ap; daca ar fi platit toti la inceput (situatie ideala)
- dvs fiind a 12-a: 4000:12=333,33 lei - suma care se imparte la 11 pers (cei anteriori)
333.33:11=30.3 lei
atat trebuie sa fie despagubiti fiecare din cei 11 pers., (nicidecum 100 lei x 11 = 1100 lei)

urmeaza ca si dvs sa incasati dupa aceea de la ceilalti 4 ramasi nebransati o suma de 333.33-250 (cost de ap final)=83.33lei = 25.6+22+19+16.66 (in aceasta ordine!)
la final, fiecare trebuie sa-si recupereze banii investiti initial (minus) cota parte (daca ar fi fost toti de la inceput), adica 250 lei.

'Investitorii' ar trebui sa va arate hartiile cu preturile lucrarilor initiale, luati frumos din arhiva BNR un curs la euro si gata, poate ii multumiti.
Pt info corecta a dvs, puteti merge la distribuitorul de gaz sa aflati cine a fost investitor initial si cat a costat, ei au o situatie clara, pt ca punerea in functiune a coloanei trebuie sa aiba cel putin un consumator, care pe numele lui s-a facut si proiectul coloanei.

Pt reglementare vezi Ordin 32/30.08.2012, a carui procedura are un articol nr.7, alin.(5) care spune ca: "...modul de defalcare a cheltuielilor si de atribuire a cotelor -parti catre investitori se stabileste pe cale amiabila sau apeland la instanta judecatoreasca competenta."

Daca mai aveti rabdare... mergeti si discutati cu respectivii cat le revine prin calcul matematic, daca nu... apelati la instanta.
Din punctul meu de vedere exista varianta unei despagubiri reale, corecte, mai mari decat investitia initiala, care sa ia in calcul, dupa caz, macar dobanda legala, daca nu si eventualul venit nerealizat. Sau o actualizare a sumei, depinde, dupa caz.
In consecinta, exista mai multe moduri de calcul, amiabil, toate perfect corecte si legale. Unele includ dopbanda celui care a facut primul extinderea de retea, altele doar invetitia in materiale, altele includ si proiect, avize etc. Totul depinde de disponibilitatea celor doua parti dea se intelege.
Buna seara,
Ma lovesc de aceasta situatie: eu locuiesc la etajul 10/10. In bloc sunt 40 de apartamente din care sunt bransate la coloana separata de gaze(pentru centrala proprie), 3 apartamente la etajele 6,7 si 8. Apartamentele de la etajele 6 si 7 apartin aceluiasi proprietar care a si montat teava initiala.
La intrebarea mea referitoare la suma pe care o solicita pentru a-mi da aprobarea sa ma leg la coloana aceasta mi-a spus:" metrii liniari de coloana x 350 RONI rezultatul fiind impartit la 4", aceasta fiind suma pe care ar trebui sa i-o platesc. I-am facut un calcul simplu din care reiesea ca ar trebui sa-i platesc 1750 RONI. (l-am intrebat de ce costa atat de mult metrul liniar de teava si mi-a replicat ca a socotit inclusiv devize, etc). Oricum nu a fost multumit si mi-a spus ca va calcula si el si ma va contacta ulterior. (in alta ordine de idei, nici nu stia ca mai este cineva racordat la coloana).
Intrebare: oare vrea aceeasi suma pentru cele doua apartamente pe care le are in proprietate? Cum ar fi corect si logic deoarece sincer sa fiu treaba cu "intelegerea amiabila" este putin probabila (nu imposibila).
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Acord acces coloana de gaze goggy goggy Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea problema: locuiesc la parter intr-un bloc de 7 etaje, pe o scara unde deja a fist trasa o conducta de gaze, investitorul ... (vezi toată discuția)
Racordare gaz centrala de apartament Nicolaaev Ciprian Nicolaaev Ciprian In anul 2009 unul dintre vecini a cerut acordul propietarilor de pe scara blocului pentru a se racorda la gaz. Persoana in cauza sta la etajul 4 / 4 in scara ... (vezi toată discuția)
Cât pot să-i cer eu, fără exagerări, unui proprietar care vrea să se racordeze la țeava de gaz plătită de mine? carmen bodeanu carmen bodeanu Bună ziua! Dacă in 2007,ridicarea conductei de gaze până la et 7(la bloc)m-a costat 4800 ron (între timp nu s-a mai racordat nimeni)cât pot să-i cer ... (vezi toată discuția)