avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum putem scapa de remontarea repartitoarelor de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum putem scapa de remontarea repartitoarelor de căldură

O asociație de proprietari care nu mai dorește iar repartitoare (am renunțat la ele de 4 ierni si ne este foarte bine fără ele ) cum poate sa scape de aceasta ,,obligativitate" ?
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2016
alvorada, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 07:55, 10 Februarie 2016
Primaria nu are temei legal ptr nemontarea repartitoarelor ptr ca nu au fost prevazute sanctiuni in lege in acest sens. Adunarea generala poate decide cum se vor repartiza cheltuielile pentru caldura.
Legea nr. 121/2014 transpune trunchiat Directiva 2012/27/UE privind eficiența energetică, cu dedicație pentru firmele prestatoare.

Art. 9 alin. 3 din Directivă prevede, pentru clădirile cu mai multe apartamente, termenul de 31 decembrie 2016 pentru montarea de contoare. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor, pentru contorizarea energiei termice se utilizează repartitoare individuale de costuri pentru energia termică…, cu excepția cazului în care statul membru în cauză arată că instalarea unor astfel de repartitoare nu ar fi eficientă din punct de vedere al costurilor. În aceste cazuri, pot fi avute în vedere METODE ALTERNATIVE eficiente din punct de vedere al costurilor privind măsurarea consumului de energie termică.

Prof. Dan Constantinescu, o personalitate în domeniul instalațiilor de încălzire și a performanței energetice, infirmă, de asemenea, ideea impunerii soluției unice a repartitoarelor:
“Încurajarea principiului “plăteşti atât cât consumi”, în condiţiile de realizare constructivă a clădirilor existente şi de educaţie civică a populaţiei, constituie o eroare atât tehnică, cât şi economică şi contravine flagrant principiului general al Dezvoltării Durabile. Sistemul tehnic al repartitoarelor de cost aplicat în prezent este departe de a genera echitate şi corectitudine şi, în opinia autorilor, trebuie regândit în totalitate. În raport cu soluţiile de realizare a clădirilor şi a instalaţiilor de încălzire se pot elabora soluţii cu diverse grade de complexitate, fără a fi impusă soluţia unică a repartitoarelor de cost
„Performanța Energetică a Clădirilor existente – aspecte tehnice şi economice ale modernizării instalaţiilor interioare de încălzire centrală (II)”, Concluzii, pct. 9 – prof. dr. ing. D. Constantinescu – INCERC București, Revista Instalatorul nr. 3/2005.

Directiva 2012/27/UE, Preambul (32) prevede că impactul dispozițiilor privind contorizarea și facturarea din Directiva 2006/32/CE a fost unul limitat. În multe părți ale Uniunii, în ceea ce privește încălzirea spațiului în clădirile cu mai multe apartamente, au existat numeroase plângeri din partea cetățenilor.
Oricum, anul acesta se va revizui directiva 27/2012, să vedem ce iese, nu e nicio grabă.
Conform reglementarilor in vigoare:
"Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei următoarele fapte:
- nerespectarea de către utilizatori a termenelor de achitare a contravalorii serviciilor furnizate/prestate, respectiv a termenelor pentru încheierea acţiunii de contorizare individuală la nivel de apartament."
s.c.serv ad loc s.r.l. a scris:

acţiunii de contorizare individuală la nivel de apartament."


Repartitoarele de costuri nu sunt contoare. In rest ,probabil ca aveti dreptate...
Montarea repartitoarelor tot contorizare se cheama.

Alte discuții în legătură

De cand se aplica utilizarea repartitoarelor de caldura. locuiesc ... mihail_cojocaru@yahoo.com mihail_cojocaru@yahoo.com De cand se aplica utilizarea repartitoarelor de caldura. Locuiesc intr-un imobil ( bloc ) 4 etaje iar asociatia de proprietari se opune aplicarii legii. ... (vezi toată discuția)
Repartitoare bambi.2010 bambi.2010 va rog sa ma ajutati cu un raspuns pt urmatoarea situatie - in urma cu 2 ani mi-am rebransat apartamentul si am instalat repartitoare de la ista cu citire ... (vezi toată discuția)
Administratorul blocului nu este de acord cu montarea repartitoarelor. anomism anomism Administratorul blocului in care locuiesc nu este de acord cu montarea repartitoarelor de caldura si nu inteleg motivul acestuia. Cf legii 121/2014 privind ... (vezi toată discuția)