avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... sechestrare minora
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

sechestrare minora

Am un copil de 11 ani nefiind casatorit cu mama copilului, dar pe care l-am recunoscut. Acum 5 ani au plecat in Spania cu acordul meu, in fiecare vacanta de vara au venit in Romania unde au stat la bunicii din partea mamei In aceasta vara copilul a venit singur in tara la bunicii din partea mamei, urmand sa stea si la mine dar acestia au manipulat copilul care refuza sa se mai intoarca in Spania unde are rezidenta, refuza sa discute cu mine si cu mama lui. Am vorbit cu mama copilului iar aceasta nu doreste sa isi lase copilul in grija parintiilor ei, ci sa il ia in Spania pentru a-si continua studiile, dar bunicii refuza sa il mai lase pe copil sa se intoarca in Spania. Mentionez ca si eu sunt deacord cu intoarcerea copilului in Spania alaturi de mama lui. Cum pot scoate copilul din " ghiarele" bunicilor, mama copilului neavand concediu pentru a veni in tara?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:18, 4 August 2009
Plangerea penala avand ca obiect lipsirea de libertate in mod ilegal , e , ce-i drept , una dintre solutii , pare ca diferendul nu poate fi soltutionat , nicidecum , pe cale amiabila.
Oricum, bunicii nu pot retine minorul....nu au un act oficial care sa le permita acest lucru. Si legal, obligatia de crestere si educare incumba parintilor.
Problema este ca nici tatal nu are o hotarare care sa le fie opozabila bunicilor.Si nici nu ar ajuta daca minorul nu vrea sa mearga cu tatal sau.
Nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal daca minorul nu vrea sa plece de la bunici.

avocat Claudiu Lascoschi
Solutia legala este plingerea penala ...dupa care lucrurile vor intra in normal.
Spargerea usii,violenta ,a face dreptate singur...etc.,mi se par in afara cadrului legal...:-/
Daca parintii , care au lasat o perioada minorul la bunici , au comunicat dorinta lor de a nu mai locui la acestia , se retine infractiunea de libertate in mod ilegal .Discutam de o retinere abuziva a unui minor , in pofida dorintei parintilor , care au drepturi depline asupra minorului , ca reprezentanti legali .
Infractiunea prezinta forma agravata a acesteia .


E cert ca spargerea usii e o actiune in afara dispozitiilor normative , fiind savarsita infractiunea de distrugere.Insa in anumite conditii s-ar impune (spre exemplu salvarea vietii minorului , sau inlaturararea unor acte abuzive de violenta - )Organele judiciare sunt cele care trebuie sa actioneze in vederea stingerii acestui diferend.
Ultima modificare: Marți, 4 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Sechestrare de persoane beludan beludan buna ziua va rog sa ma ajutati cu o informatie si un sfat. azi am fost la locuinta parintilor fostei concubine, pentru a-mi vedea baiatul, pe care la tinut ... (vezi toată discuția)
Retinere minor tiberiucezar tiberiucezar Buna Ziua, Este penala fapta unei rude de a retinhe un minor si de a nu lasa un parinte sa aiba legaturi cu el? In fapt soacra nu a vrut sa mi dea copilul ... (vezi toată discuția)
Urgent! incredintare minor de catre bunica corinuta corinuta Ce posibilitati legale are o bunica care si/a crescut nepotul de la varsta de 1 an, acum are 9 ani, sa obtina incredintarea copilului. Mama lui nu s/a ocupat ... (vezi toată discuția)