avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... sechestrare minora
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

sechestrare minora

Am un copil de 11 ani nefiind casatorit cu mama copilului, dar pe care l-am recunoscut. Acum 5 ani au plecat in Spania cu acordul meu, in fiecare vacanta de vara au venit in Romania unde au stat la bunicii din partea mamei In aceasta vara copilul a venit singur in tara la bunicii din partea mamei, urmand sa stea si la mine dar acestia au manipulat copilul care refuza sa se mai intoarca in Spania unde are rezidenta, refuza sa discute cu mine si cu mama lui. Am vorbit cu mama copilului iar aceasta nu doreste sa isi lase copilul in grija parintiilor ei, ci sa il ia in Spania pentru a-si continua studiile, dar bunicii refuza sa il mai lase pe copil sa se intoarca in Spania. Mentionez ca si eu sunt deacord cu intoarcerea copilului in Spania alaturi de mama lui. Cum pot scoate copilul din " ghiarele" bunicilor, mama copilului neavand concediu pentru a veni in tara?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:18, 4 August 2009
Simplul fapr ca bunicii au convins minorul nu poate constitui infractiune.
Subiectul pasiv al infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal este minorul.
Varsta minorului nu are relevanta din moment ce acesta locuieste la bunicii sai ca urmare a vointei sale.
Daca minorul nu vrea sa plece de la bunici acestia nu il pot arunca pe usa afara.Nu au aceasta obligatie care sa rezulte din lege.
O plangere la politie poate ajuta in ansamblu dar nicidecum in sensul ca ar fi vorba de o infractiune in sensul legii penale.

avocat Claudiu Lascoschi
Nu au "convins " minorul , care nu are capacitate de exercitiu- are 11 ani , ( asa incat sa dispuna de propriile actiuni ), ci nu permit reprezentantilor legal sa aiba contact cu acesta , retinandu-l .
E savarsit elementul material al infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal ?Eu zic ca da .Actiunea e una ilicita , tocmai pentru ca nu exista consimtamantul reprezentantilor legali.

Caracterul agravat al infractiunii e conferit de calitatea subiectului pasiv : un minor.
Ultima modificare: Marți, 4 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Nicidecum.
Importanta este vointa minorului si nu a reprezentantilor legali.
Asa cum am mai spus, subiectul pasiv al infractiunii este minorul si nu parintii minorului, reprezentanti legali sau nu.
Acest aspect nu are nicio relevanta juridica sub aspectul incidentei legii penale ( art 189 c.p)
Deci, bunicii nu pot fi trasi la raspundere penala.
Daca fapta nu constituie infractiune...;)

avocat Claudiu Lascoschi
Nu va impartasesc opinia , conform careia , un minor de 11 ani , fara capacitate de exercitiu , poate dispune asupra optiunilor sale de viata.La 18 ani , situatia ar fi cu totul alta ,putand hotari , fara vreo incuviintare a parintilor , unde sa locuiasca.
:bow:
Ultima modificare: Marți, 4 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
E dreptul dvs sa va exprimati opinia dar din punct de vedere penal lucrurile se prezinta total diferit.
E vorba de exprimarea vointei sale.Problema nu se pune in sensul consimtamantului pentru incheierea unui act juridic civil.
Parintele caruia i-a fost incredintat minorul nu ar comite aceasta infractiune daca nu il lasa sa iasa din casa doar pentru ca are obligatia de a se ingriji de el.

Daca o persoana straina nu il lasa sa iasa din casa ar comite aceasta infractiune ( art 189 c.p) pentru ca incalca libertatea de vointa a minorului.Mie imi pare clara treaba.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Marți, 4 August 2009
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sechestrare de persoane beludan beludan buna ziua va rog sa ma ajutati cu o informatie si un sfat. azi am fost la locuinta parintilor fostei concubine, pentru a-mi vedea baiatul, pe care la tinut ... (vezi toată discuția)
Retinere minor tiberiucezar tiberiucezar Buna Ziua, Este penala fapta unei rude de a retinhe un minor si de a nu lasa un parinte sa aiba legaturi cu el? In fapt soacra nu a vrut sa mi dea copilul ... (vezi toată discuția)
Urgent! incredintare minor de catre bunica corinuta corinuta Ce posibilitati legale are o bunica care si/a crescut nepotul de la varsta de 1 an, acum are 9 ani, sa obtina incredintarea copilului. Mama lui nu s/a ocupat ... (vezi toată discuția)