avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Rezultat etilotest 0, dosar penal pentru sustragere de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Rezultat etilotest 0, dosar penal pentru sustragere de la recoltare de probe biologice

Buna ziua tuturor ! Am ajuns sa scriu pe acest sait datorita faptului ca in tara aceasta , desi exista legi clare ...sau destul de clare....ele inca sunt interpretate dupa bunul plac al fiecaruia ....de la politist pana la judecator....( opinia mea ) ! De aceea as avea nevoie de niste opinii de la persoane specializate in domeniul legislatiei rutiere sau poate si mai mult ! Iata in cateva cuvinte ce situatie am intampinat eu....Conduceam un autovehicul , noaptea , intr-o comuna ....la un momendat apare un echipaj de politie langa autovehiculul meu , eu fiind aproape oprit langa imobilul unde locuiam ...avand ca pasager un prieten .Vine politistul , cere actele ...ma uit ...vad ca nu le am la mine ...ii spun ...." nu le am ...cred ca le-am uitat in casa , lociesc chiar aici ! " Imi spune sa cobor din masina ....ma intreaba daca am baut...ii spun ca nu...( el zice ca suspecteaza ca as fi baut ceva...).si cere sa fac un test cu etilotestul.....sunt de acord....vine colegul lui cu aparatul si suflu ! Nu mi se arata rezultatul testului , imi spune ca a fost eroare si ma intreaba daca mai vreau sa suflu inca odata.....spun ca da ...si astept.....politistul butoneaza la aparat.....si nimic....." nu stiu ce are ....nu mai merge ...zice el....Atunci le spun ca daca au suspiciuni ca as fi baut ceva si aparatul nu le mai merge , doresc sa merg la spital sa imi recoltez probe biologice ca sa vada ca nu am baut nimic ! Au spus pana la urma ok....si am cerut sa merg pana in locuinta sa imi iau actele si sa ma imbrac ! ....zis si facut....Am uitat sa specific ca de fata erau cei doi politisti , prietenul meu si un paznic comunal care se plimba cu ei in seara aceea in masina de politie ( rurala ).Merg in casa ma schimb si ies .....la poarta ....doar amicul meu....Il intreb unde sunt politistii ...imi spune ca au plecat ....nu au spus de ce ....dar in opinia lui ( a prietenului ) , pentru ca si au dat seama ca nu bausem nimic....si nu avea sens pt ei sa ma insoteasca la spital ....Zic ok....am mai stat putin de vorba si am mers fiecare la casa lui...( locuia si el in apropiere ) A doua zi ....ma trezesc cu aceiasi politisti si paznic la poarta ....ca sa imi spuna ca mi au intocmit dosar penal pentru sustragere de la recoltarea de probe biologice !!! Am ramas ....va dati seama cum...Ma rog....au spus in actul de acuzare ca am simulat ca suflu si ca nu am mai iesit din locuinta peste 30 de minute ! ....am fost trimis in judecata , unde am cerut descarcarile din memoria aparatului etilotest ....dumnealor facusera 4 teste in seara aceea ....doua cu 0 si doua pozitive...pe care le trecusera in registrul etilotest cu numele persoanelor testate si valorile obtinute ...testele cu 0 nu erau trecute in acel registru .Stiu ca am fost testat in intervalul acestor teste ( ele fiind numerotate de catre aparatul etilotest ) , deoarece , dumnealor au declarat ca eu am fost testat dupa testul cu numarul xxx.....aparatul fiind folosit inainte ...in aceeasi noapte ...de un alt politist de la alt post de politie dintr-o comuna invecinata . Acel politist testase si o persoana care nu a suflat corect ....de 3 ori la rand ....aparatul inregistrand acele erori ....fiecare purtand numar de ordine separat....dar aparatul justificand fiecare tip de eroare....cand nu a suflat suficient sau cand a suflat un timp prea scurt.....existand pe testele respective si valorile de incadrare pt ca un test sa fie ok ....adica ...prin senzor trebuie sa treaca un volum de aer expirat de min 1200 ml.....si timpul de suflare sa fie de min 4 secunde....asa ca aparatul arata si valorile standard pt ca un test sa fie ok....dar si valorile inregistrate la persoana testata.....In concluzie ...intre cele patru teste efectuate de dumnealor....nu exista nici un test cu eroare ...toate 4 sunt ok.....iar cele 2 persoane gasite pozitiv sunt trecute in registru.....As dori sa stiu .....in afara de art 88 cod rutier .....OUG 195/2002...ce alte legi reglementeaza recoltarea probelor biologice ....cand devin ele obligatorii pentru cond auto si in ce conditii ....si cand acesta poate suporta consecinte ....deoarece in situatia mea nici nu consumasem alcool ( dovada fiind si testul meu ) si totusi eu solicitasem recoltarea de probe biologice stiind ca am acest drept daca nu sunt de acord cu acuzatia adusa la fata locului....adica acea suspiciune ! Totusi politistii mi au intocmit dosar penal , fara sa stiu in noaptea aceea ( pt ca as fi mers si singur la spital ca sa imi iau sange si sa pot dovedi ca nu am baut ) ei plecand de la fata locului fara sa dea curs cererii mele ...folosindu-se de momentul cat am fost in casa ....intorcand aceasta impotriva mea ....Intrebarea mea este .....dumnealor in baza carui text de lege au inteles sa imi intocmeasca acel dosar penal ....pentru ca legea spune ca recoltarea probelor biologice este obligatorie pt cond auto doar in caz de accident sau valoare de peste 0,40 mg/l la etilotest....nu am gasit o lege care sa spuna altfel .....deci chiar daca ar fi fost cum spun dumnealor ...ca nu as mai fi iesit din casa deloc.....eu intram sub incidenta legii care pedepseste nerespectarea obligatiei de a mi se recolta probe biologice ? aveam eu obligatia legala in situatia aratata mai sus ...sa ma supun recoltarii probelor biologice tinand cont ca politistii nici nu au cerut acest lucru ? au fost doar de acord sa ma insoteasca dar nu am mai avut cu cine ....Va multumesc anticipat pentru raspunsuri !
Cel mai recent răspuns: COVANOVA , utilizator 14:38, 17 Februarie 2016
Mai adaugasem ceva ...dar vad ca nu apare.....si anume ca si in cazul de achitare pe care l-am postat eu....pers in cauza i-a si lovit pe politisti si a si fugit din autovehiculul lor in drum spre recoltare dar instanta a apreciat ca nu se impunea recoltarea ( indiferent de cate suspiciuni sunt ) atat timp cat la fata locului nu s-a facut dovada consumului de alcool si a unei valori care sa depaseasca acel 0,40......deci instanta a judecat doar pe textul de lege care prevede obligativitatea cond auto...de a se supune recoltarii de probe biologice....nu pe declaratii nu pe suspiciuni......ceea ce mi se pare normal si logic.....asa un politist poate sa iti faca tot ceea ce doreste doar pe baza de suspiciuni......probabil de aceea si legiuitorul a prevazut conditii distincte si clare care sa nu lase loc de interpretari ....
Sa se inteleaga foarte clar ....nu am deschis acest subiect pentru a-mi sustine nevinovatia in fata dumneavoastra ....singurul motiv a fost acela de a obtine opinii de specialitate referitor la modul in care s-a inteles sa se retina in sarcina mea savarsirea infractiunii invocate , pe baza motivelor acuzarii si a motivarii date de judecator.....sunt ele suficiente si sustinute de textele de lege sau este ceva fortat in a inclina in defavoarea mea....Daca ati fost atenti....am facut referire in special la ce s-a retinut in actul de acuzare si in motivare .....daca doream sa discut despre nevinovatia mea....relatam situatia de fapt reala....dar nu asta am urmarit......Va multumesc !
Daca spuneti ca simpla suspiciune ...naste obligativitatea recoltarii probelor biologice , unde ati gasit textul de lege care sa confirme ceea ce spuneti ?

Nu există un astfel de text de lege. Este o posibilă interpretare forțată al alin (3) în ceea ce privește rezultatul etilotestului ca fiind 0 sau eroare. Este adevărat ce spuneți. Eu vă spun doar că există posibilitatea cât se poate de reală ca o hotărâre judecătorească să fie pur și simplu greșită și efectiv să nu mai aveți ce face.
Multumesc , acestea sunt aspecte care trebuie sa iasa in evidenta ....in tara asta in unele cazuri se se aplica legea nu dupa cum este ea scrisa ci dupa bunul plac al fiecaruia sau asa cum o interpreteaza fiecare , atat cat este de pregatit sa o interpreteze si sa o aplice....sau depinde ce interes are....urmarile ...???? le simt cei care sunt in situatia mea.......S-au facut atatea dezbateri si exceptii de neconstitutionalitate.....pe baza recoltarii de probe biologice ....dar adevarata rezolvare ar fi in dotarea organelor de politie cu etilometre ....asa cum prevede legea ....atunci totul s-ar lamuri la fata locului.....fara sa stai sa chemi ambulanta cum prevede NCPP ...fara sa mai tarasti oamenii bauti sau nebauti pe la spitale ....este simplu ....refuzi sa suflii ...suporti consecintele......sufli....se lamureste problema pe loc......dar ma rog ....suntem in Romania ....stat european ....aliniat la normele europene.....dar unde mentalitatea este inca cea din vremurile intunecate.....politia gandeste si aplica legea dupa vechile metode .....iar instantele nu fac cercetare proprie ....parca asa se prevede.....merg pe probele acuzarii......in cazul meu una din probele de vinovatie fiind cazierul meu judiciar care era nepatat....deci va dati seama......Conducerea sub influenta alcoolului sau a altor substante , la fel ca si viteza de deplasare ......se detecteaza cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau omologate , recoltarea probelor biologice avand ca scop doar stbilirea cu exactitate a valorii alcoolemiei.....nu detectarea consumului.....pentru ca fiecare recoltare costa statul ceva bani ....si statul nu cheltuie acesti bani pt suspiciunile fiecarui organ ....pentru asta i-a dotat cu etiloteste .......In opinia mea.....sa te prezinti in fata instantei si sa acuzi un om ca s-a sustras recoltarii de probe biologice fara ca tu sa ai dovada recunoscuta de lege ca omul era sub influenta alcoolului ...doar pe baza suspiciuni tale ca organ....este ca si cum te-ai prezenta tot in fata instantei si sa acuzi un conducator auto ca a circulat cu viteza peste limita legala ....dar fara sa ai o proba video ....dintr-un aparat omologat si verificat metrologic.....si sa vrei ca instanta sa te creada pt ca asa ai vazut tu ...ca organ.....si culmea .....instanta e posibil sa te creada si sa condamne pe baza suspiciunilor tale.......dar am uitat.....in Romania ....totul e posibil......! E de inteles.....sunt si medici care au taiat piciorul bun in loc de cel bolnav.....sau au scos maseaua buna in loc de cea cariata .....sau au taiat un organ.....in loc de altul......etc ...etc......!
Desi am adus toate lamuririle necesare in legatura cu acest subiect, se pare ca in continuare nelamurirea persista din cauza unor mesaje contradictorii postate.
Pentru cine nu stie, infractiunile rutiere sunt prevazute numai in Codul Penal iar acestea se interpreteaza raportat si la dispozitiile din OUG 195/2002, HG 1391/2006, Ordinul 1512/2013 etc.
Asadar, dispozitiile legale stabilesc ca:
Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, testată de poliţistul rutier cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic şi depistată ca având o concentraţie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat nu este obligata să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge.
In aceste conditii, in cazul in care politistul solicita conducatorului sa mearga la recoltare „ca asa apreciaza el”, nu se poate retine infractiune prevazuta si pedepsita de art. 337 c.p.
Exista situatii in care conducatorii auto depistati evita sa sufle sau sufla mai putin in speranta ca pot pacali aparatul, in aceste conditii rezultatul la aparat este eroare. Daca in continuare politistul nu reuseste sa il convinga pe conducatorul auto sa sufle corespunzator, ii pune in vedere ca trebuie sa se supuna recoltarii mostrelor biologice, refuzul conducatorului auto atrage retinerea infractiunii prevazute si pedepsite ade art. 337 c.p.
Daca aparatul nu este functional sau politisti nu il au in dotare, acestia trebuie sa faca toate demersurile sa masoare mai intai alcoolul din aerul expirat si doar in situatia cand acesta depaseste 0,40 mg/l se va merge la prelevare, altfel conducatorul auto nu are aceasta obligatie.
Se recoltează obligatoriu probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei in situatia in care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri sau produse periculoase, in aceasta situatie nu are relevanta valoarea din aerul expirat. in caz de refuz se retine infractiunea de la art. 337 c.p.
In cazul prezentat, in nici un caz, nu este vorba de interpretarea normei legale legea se interpreteaza asa cum am aratat mai sus, la utilizator s-a retinut ca nu a suflat si nici nu a mers la prelevare, din acest motiv a fost condamnat.
Utilizatorul a sustinut in aparare ca ar fi suflat si aparatul a inregistrat valoarea 0, ceea ce inseamna ca nu era obligat sa mearga la recoltare. De asemenea a sustinut ca politistii au plecat imediat dupa ce el a intrat in casa. Daca una din aceste aparari erau retinute de instanta, utilizatorul era achitat.
Instanta din probatoriul administrat, a impartasit varianta prin care acesta a fost trimis in judecata si care dupa cum spune utilizatorul suna cam asa:
S-a retinut ca am simulat ca suflu in etilotest ,ca eu am solicitat recoltare de probe biologice dar sub pretextul ca merg sa imi iau actele din casa si sa ma imbrac , am intrat in casa de unde nu am mai iesit , desi organele de politie au sunat o jumatate de ora la poarta cu sirena si au strigat cu portavocea ! Pentru aceste motive s-a considerat ca m-am sustras de la recoltarea de probe biologice si instanta m-a condamnat ! Aceste aspecte sunt retinute in actul de acuzare cat si in hotararea judecatoreasca .

Sper ca m-am facut inteles.

Alte discuții în legătură

Recoltare probe biologice hashas hashas La o alcoolemie de 0.4 mg% la etilotest este necesara recoltarea de probe biologice? In caz de refuz de recoltare de sange pot exista consecinte penale? (vezi toată discuția)
alcooltest NarcisaDaiana NarcisaDaiana Daca am fost testat cu aparatul firmei Petrofac,nu trebuia sa ma duca la recoltare de probe biologice?? (vezi toată discuția)
Alcol la volan florin17 florin17 intrebare de 1000 de puncte, am suflat in aparatul alcoltest unde a iesit o,87 dar nu am mers la spital, cum iese pana la urma ? (vezi toată discuția)