avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum sa rezolv?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum sa rezolv?

Pentru unul din salariati medicul de med.muncii a eliberat fisa de aptitudine, dupa controlul medical periodic, cu valabilitate de 4 saptamani. In acest timp salariatului i s-a cerut sa faca un control psihiatric. Salariatul a refuzat controlul prin diverse tertipuri. Cert este ca perioada de valabiltate a fiseia expirat , salariatul desfasoara activitate, si ne gasim exact in situatia initiala: unitatea solicita rezolvarea cazului , iar medicul de medicina muncii, prin adresa scrisa , cere rezultatul controlului psihiatric pentru a face reevauarea salariatului. Cu salariatul s-au epuizat toate caile de comunicare.
Cum se rezolva legal aceasta problema? care sunt obligatiile unitatii? Care sunt obligatiile firmei de med.mucii, respectiv ale medicului?
Nu conteaza ca este angajat mai vechi sau nou angajat.

daca medicul de medicina muncii a solicitat in scris efectuarea unui examen medical in vederea exeaminarilor medicale periodice si salariatul a luat la cunostinta despre aceasta solicitare, refuzul lui de a efectua controlul medical constituoie abatere disciplinara.

Este firesc ca dvs ssa nu puteti aprecia starea de sanatate, nici nu aveti acest drept, si nu are importanta ca salaritul in cauza recunoaste sau nu ca are o problema medicala, nici el nu este in masura sa aprecieze daca este sau nu apt de munca, doar doctorul poate face aceste aprecieri.

Iar daca el refuza sa faca controlaele necesare solicitate de medic acest refuz eset abatere disciplinara.
~ Conținut șters la cerere ~
Din raspunsurile colegilor mei trebuie sa intelegeti urmatoarele:
- salariatul dvs. s-a imbolnavit in timpul derularii CIM cu dvs.;
- daca nu este o boala profesionala dvs. nu aveti responsabilitatea imbolnavirii lui;
- daca dvs. nu considerati ca neprezentarea lui la medic este abatere disciplinara, inseamna ca starea sa de sanatate nu va incurca prea mult;
- trebuie sa discutati cu salariatul in cauza si sa-i explicati ca este in interesul lui si al colegilor sai sa efectueze examenul medical anual care este legal si obligatoriu si ca fara acest examen nu il mai puteti primi la serviciu;
- refuzul sau de a se prezenta la controlul periodic medical arata ca el este constient ca sufera de ceva ce nu ii permite sa mai lucreze si de aceea face tot ce poate sa amane verdictul final. In acest caz aveti o responsabilitate foarte mare si este bine sa actionati putin mai in forta.
~ Conținut șters la cerere ~
Imi puteti spune, va rog pe ce functie este incadrat sau ce meserie are aceasta persoana?
Ar mai fi o solutie......... zic eu! Dar depinde despre ce fel de persoana vorbim.
Avand in vedere faptul ca salariatul refuza acest control suplimentar, ma face sa cred ca este constient de faptul ca are ceva probleme; fie stie ce are, fie nu stie ce are si se teme sa afle, fie, constient fiind de problemele sale, se simte jenat de colegi, in care caz, refuza acest control suplimentar tocmai pentru ca nu care cumva cineva sa poata confirma vreodata faptul ca are probleme.(pentru a nu se face de ras, a nu -si pierde statutul.....etc).
DAR! Probabil ca problemele dansului nu sunt asa de grave incat sa fie declarat inapt pentru postul sau.

Alte discuții în legătură

"inapt temporar" Danaioana Danaioana Un angajat din cadrul unei institutii publice prezinta angajatorului fisa de aptitudine de la medicul de medicina muncii din care rezulta faptul ca ... (vezi toată discuția)
Contract de munca - concediere marisalan marisalan Buna Ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea problema : am o angajata care a fost trimisa sa efectueze controlul medical periodic de medicina ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii aprilie76 aprilie76 Mi-i se cere de la serviciu sa ma duc la un cabinet pentru controlul medical la reluarea activitatii. Eu am refuzat spunandu-le ca sunt obligati conform HG ... (vezi toată discuția)