avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Minorul este sau nu titular de dreptul la contestatia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Minorul este sau nu titular de dreptul la contestatia la executare silita indreptata impotriva sa?

In conditiile unei executari silite apreciez ca minorul poate depune contestatie la executare impotriva parintelui creditor daca copilul refuza un drept de vizita sau sa fie stabilit domiciliul sau la domiciliul parintelui creditor.
Pe scurt, isi expune el isusi refuzul prin actiunea initiata in fata instantei care va judeca contestatia la executare.

In conditiile in care minorul refuza sa isi exercite un drept si are chiar dreptul de a decide cine sa fie in preajma lui sub aspect juridic ar trebui sa aiba dreptul de a se opune la executarea silita indreptata in principal impotriva sa.

Asadar, sustin ideea ca insasi minorul sa formuleze o contestatie la executare impotriva unei hotarari judecatotoresti care il implica in mod direct.Consider ca, varsta de 7 ani este cea de la care minorul isi poate exercita dreptul de a alege daca vrea sa aiba sau nu un parinte in preajma sa.Practic el este cel mai stresat de o executare silita pe care nu o doreste si il si afecteaza emotional daca parintele debitor este stresat la randul lui de creditor si de executor cu tot felul de constrangeri pecuniare.

Astept obiectii in contra celor sustinute mai ales in ceea ce priveste existenta sau nu a dreptului minorului de a fi titularul unei astfel de actiuni de contestatie la executare impotriva unei hotarari care este indreptata impotriva sa.

CEDO forteaza statul la executarea unei hotarari judecatoresti dar dreptul minorului de a se opune la executare el insusi ar trebui sa ii fie recunoscut pentru ca are si el dreptul la intimitate si la viata privata si drepturile acestea statul nu le poate impune nimanui sub forma de obligatii intrucat sunt drepturi.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:51, 29 Februarie 2016
As merge chiar mai departe, punand problema reprezentarii la divort, in cazul in care se discuta pe locuinta, autoritate, intretinere si legaturi. Imi reiese ca si aici ar trebui numit un curator, niciunul din parinti neavand drept la alta reprezentare fara acordul celuilalt.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2016
ContSters257745, utilizator
Angajarea avocatului se face de mama.Nu este necesar acordul tatălui. Fiind vorba de contrarietate de interese între copil și părintele creditor acest parinte nu are niciun drept de a face ceva în aceasta privinta.
În fata instantei de abia se va pune în discuție despre curator și va fi avocatul ales.
Avocatii aflați pe lista de curatori sunt avocati din oficiu.
Nu se poate desemna avocat din oficiu peste avocat ales.
Conform legii mandatul avocatului din oficiu încetează la prezentarea avocatului ales.

Diferența este de apărare deoarece avocatul din oficiu are rol formal iar avocatul ales,angajat se judeca pe bune și nu se grabeste.
Avocatul din oficiu își ia banii când se termina procesul.
Interesul minorului este sa se judece mult și sa se suspende executarea silita chiar și un an de zile dacă dosarul ajunge la CCR cum este posibil sa se întâmple în acest caz deoarece e posibil sa se invoce excepție pe excepție.
Interesul avocatului din oficiu ar fi sa se admită excepția înadmisibilitatii ca sa își ia banii de la primul termen și sa se termine procesul.Nici nu are ce apărare sa facă ca nici nu ar înțelege despre ce e vorba pentru ca în 3 minute nu are cum sa înțeleagă cazul și aspectele concrete în ansamblul sau.
Deci, independent de faptul ca ar vrea sa se judece pe bune și avocatul din oficiu și sa ridice foarte multe probleme nu are timp deloc.
Dacă se pune rau cu instanta nu va mai avea cazuri.Deci, nu poate sa facă decât ce ar vrea instanta și nu sa creeze probleme la tot pasul.
Sa nu uitam ca e un proces în care e vorba de o hotărâre judecătorească care deși este greșită după părerea mea este o hotărâre judecătorească care se vrea a se executa, iar avocatul apărând minorul va crea apărări și probleme fără sa tina cont de nimic.

Ar.fi o grava încălcare a drepturilor minorului sa nu fie numit curator avocatul ales.
Nu se poate numi curator un avocat din oficiu din moment ce exista avocat ales.
Constituția prevede ca oricine are dreptul de a-și alege avocatul...si minorul are și el aceleași drepturi garantate de constituție.

Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
eu nu vad asa. curatorul se va impune inca de la divort. va actiona ca un mediator urmarind interesul minorului reprezentat. isi va depune concluziile instantei, aceasta putand cere, eventual, probatorii suplimentare sau va dicta cf concluziilor de interes al minorului formulate de catre curator.
In cazurile ulterioare, in care oricare dintre reprezentantii legali, ataca hotararea instantei care vizeaza drepturile minorului, iar este necesar curator, acesta urmand sa reprezinte minorul in contradictoriu cu reprezentantul legal vizat, acesta din urma putand sa-si angajeze propriul avocat.
1. Autoritate parentala comuna incumba ca minorul sa aiba 2 reprezentanti legali, parintii, pana cand nu intervine o hotarare judecatoreasca contradictorie.
2. Ca atare orice vrea unul dintre parinti in legatura cu copilul (locuinta, pensie, legaturi personale) iar prin opozitia formala a celuilalt, se determina o actiune in instanta, se va constata, prin insasi actiunea, un conflict de interese intre reprezentantii legali egali.
3. Fctie de speta, minorul are IN MOD OBLIGATORIU calitate procesuala, fie activa , fie pasiva.
4. In atare situatie Instanta este obligata sa constate conflict de interes intre reprezentantii legali, fiind obligata sa nu- measca un curator. Curatorul este un avocat inregistrat ca atare la Barou si se alege aleator.
5. Curatorul desemnat va juca rolul unui mediator care reprezinta interesul minorului, fiecare parinte dovedindu-i intentia lui in acest scop.
6. Curatorul va cere instantei aprobarea oricarei expertize (psihologice..) pe care curatorul o considera utila cauzei, instanta aproband proba si desemnand expertul.
7. Curatorul se va ingriji ca minorul sa respecte dispozitiile instantei, ca orice alt cetatean.
8. Curatorul va concluziona in interesul minorului reprezentat si-si va sustine argUmentele in fata Instantei. Aceasta din urma va putea cere probe suplimentare, daca considera ca e cazul, hotarand in consecinta.
9. Cu exceptia divortului, respectiv a actiunii de stabilire de drepturi si obligatii in cazul concubinajului, cazuri in care nu sunt acceptati avocati alesi, in oricare alta actiune, parintele care ataca sau este atacat de minor in sensul schimbarii celor hotarate la exceptia indicata mai sus, are posibilitatea angajarii unui aparator propriu care, eventual, va ataca raportul curatorului strict pe baza interpretarii de interes al minorului.

Dreptul minorului este garantat prin avocat.
Curatorul este ceva de garanție suplimentara și ceva pur formal.
Avocatul ales întrunește toate exigentele de a fi curatorul.
Curatorul nu se desemnează prin tragere la sorti ci se indica expres de instanta din lista.E logic ca instanta nu ar fi imparțialia dacă își pune ce avocat vrea mai ales când exista unul deja angajat.problema nu se pune sa se convingă minorul sa se mute la tata in contestatia la executare ci sa se judece și sa se admită aceasta contestație. Ați înțeles?
De aceea avocatul ales va fi curator.

Fiind vorba de un drept de administrare, de conservare si de protejare a unor drepturi care sa nu se piardă prin ieșirea din termenul procedural un singur parinte este suficient ca sa angajeze avocatul.De asemenea, minorul refuzând sa se mute la celalalt parinte are dreptul de a-și expune apărarea și punctul de vedere prin avocat.In principal e vorba de apărări în drept procesul fiind excesiv de tehnic sub aspect juridic.Nu este un proces șablon ci unul atipic în care apărările sunt diametral opuse și contradictorii.In drept, refuzul minorului se bazează exact pe ceea ce ii da tatalui dreptul la vizita.Adica asa cum tatal are drept la vizita minorul are dreptul de a refuza.
Instanta poate dispune o consiliere psihologica în contestatia la executare.
Ar fi OK asa deoarece în acest proces nu se aplica acele penalități de întârziere dictate de art 913 alin. 5 NCPC.

Și e logic ca avocatul nu va fi angajat de cel cu care se afla în conflict de interese.
Din punctul meu de vedere ar fi o plata valabila cea făcută de cel care se afla în conflict de interese în condițiile în care minorul este aparat corespunzător.
Tatăl are dreptul de a plăti pentru copilul sau dar avocatul nu va discuta chestiuni legate de proces ci doar chestiuni legate de efectuarea plății și atât.

Deci, are acest drept.
Dar...nu are dreptul de a se opune la angajarea de avocat.
Mai exista și chestiunea referitoare la dreptul părintelui acolo unde locuiește în fapt minorul.Acel parinte se ocupa de conservarea și exercitarea drepturilor minorului.

Curatorul nici nu ar trebui sa discute cu tatal decât în cadru instituțional.

Curatorul nu are rol de mediator.

Mediatorul este mediator.
Aici nu ai ce sa meditezi cu minorul.
Doar consilierea psihologica poate avea loc în mod efectiv.

Fiind vorba de proces acesta se judeca în contradictoriu cu ambii parinti sau se pot găsi scheme juridice care sa garanteze opozabilitatea hotărârii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Închiderea dosarului de executare în cazul executării silite referitoare la minori CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Potrivit art 913 NCPC rezulta ca se închide dosarul de executare în caz de eșuare a executării silite. În cazul executării silite în vederea ... (vezi toată discuția)
Executarea silita a minorilor CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ma interesează sa aflu relatări de la executarea silita referitor la modul în care s-a comportat executorul,dacă a fost chemata politia, dacă părintele ... (vezi toată discuția)
Numire curator într-un proces cu copil minor, pentru stabilire autoritate pĂrinteascĂ și legĂturi personale cu părintele nerezident ContSters379576 ContSters379576 Cazurile de numire a curatorului special sunt strict şi limitativ prevăzute de lege, deoarece curatela specială reglementată de art. 150 Noul cod civil ... (vezi toată discuția)