avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Diferente apa calda/apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Diferente apa calda/apa rece

Buna ziua,
Pe lista de plata a cotelor de contributie la cheltuielile AP a aparut la rubrica Cheltuieli pe cota parte indiviza, subrubrica "Diferente apa calda/ apa rece". Fiecare apartment are acum de plata inca o suma, pe langa cea platita in functie de indexul transmis. Puteti va rog sa ma lamuriti ce reprezinta aceste diferente?

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 4 Martie 2016
DanAlyna, utilizator
Cel mai recent răspuns: DanAlyna , utilizator 15:56, 13 Martie 2016
Crearea mai multor asociatii cand exista asemenea probleme grave nu este o solutie. Ar incurca si mai mult itele.

In cazul dv. lucrurile s-ar putea indrepta prin cateva actiuni simultane:

1. marirea fondului de rulment astfel incat el sa poata acoperi si restantele vecinilor dv. Pana la urma trebuie sa fiti realisti, facturile se platesc cu bani, dv.. cu totii, traiti intr-o comunitate care primeste apa si caldura dintr-o singura coloana, fie a blocului in cazul apei reci, fie a scarii in cazul apei calde si a caldurii. Daca nu sunt bani, nu veti avea cu totii apa si caldura, nu numai restantierii.
Va convine sau nu sa platiti in locul altuia nici nu conteaza. Banii conteaza. Daca de la restantieri nu se pot incasa, atunci va trebui sa puneti mana de la mana, cei care puteti plati sa contribuiti la fondul de rulment, iar acesti bani ii veti recupera pe masura ce se vor recupera si restantele de la vecinii dv., pe masura ce facturile la furnizori isi vor apropia debitele restante de valoarea zero. Daca nu vreti sa suplimentati fondul de rulment, atunci nu veti avea nici utilitati, desi platiti luna de luna.
E ca o pedalare in gol.

2. Actionarea in instanta a restantierilor. Angajati un avocat, puneti la treaba administratorul sa furnizeze informatiile necesare redactarii dosarului pentru fiecare restantier pe care vreti sa-l duceti in fata judecatorului si apoi, dupa ce aveti o hotarare definitiva, puneti-o in aplicare. Presedintele nu trebuie sa depuna cine stie ce efort, ci pur si simplu sa organizeze un pic treaba: avocat, administrator si sa-i puna in legatura.

3. Infiintarea unui fond de reparatii, cu sume suportabile lunar, asa cum cere legea, pentru ca eventualele reparatii pe care le aveti de facut din cand in cand si de urgenta, sa fie achitate din acest fond. In lipsa lui cheltuielile ar apasa si mai tare pe rahiticul fond de rulment pe care se presupune ca veti incepe sa-l alimentati in sfarsit.

O asociatie asigurata impotriva propriilor ei pagubosi (restantierii) se face cel mai bine prin infiintarea de fonduri legale, fondul de rulment, fondul de reparatii, fondul de chirii, fond de penalizari etc. care cu cat sunt mai bine aprovizionate cu bani si cu cat sunt mai bine gestionate, cu atat asociatia va putea face fata dificultatilor create de restantieri.
Fenomenul restantelor se intalneste peste tot in societate, de la relatia om-om, pana la relatia om-banca, om-asociatie de proprietari, firma- ANAF etc.
Important este sa-ti asiguri un buget din care sa poti sa tragi ca sa poti sa traiesti si sa-ti organizezi actiunea incat sa recuperezi datoria.
Banii lipsa din cauza restantelor sunt platiti peste tot de cei buni platnici pe a caror spinare se pun din ce in ce mai apasatoare biruri prin modificarea legislatiei, prin inasprirea conditiilor de creditare, prin penalizari si dobanzi penalizatoare din ce in ce mai mari.
Asociatiile de proprietari nu se pot comporta aiurea, adica nu pot suporta numai fenomenul fara sa-si ia masuri de siguranta.
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2016
elga50, moderator
Noutati dupa ultima AG:
Proces verbal
Adunare extraordinara Asociatia de Locatari str. ..........
Sambata 12 martie 2016 ora 16.00
Prima sedinta a inceput la ora 16.00
La cererea celor prezenti (?????) a doua sedinta a inceput la ora 16.20 cu statut de adunare exceptionala.
Hotarari:
- Comitetul executiv se dizolva
- presedintele in exerciiu pana la separarea finala
- se vor alege presedintii pentru fiecare din cele 4 scari:
scara 1: 2 persoane prezente;
scara 2: presedinte: ..............
comitet: .........................
scara 3: presedinte ..................
comitet: ...................
scara 4: presedinte ..............
comitet: ...................
Separarea va fi realizata cu ajutorul firmei ..............

Punctele reprezinta nume de persoane/ firma.

Mentionez faptul ca:
La aceasta adunare au participat, cf. semnaturilor din PV, 34 persoane din 340 apartamente existente in bloc.
Desi in adunare s-a anuntat faptul ca firma se va ocupa gratuit de separare,acest lucru nu a fost mentionat in PV.
Blocul are Asociatie de proprietari, nu de locatari.
Este legal sa faci adunare extraordinara si in aceeasi zi exceptionala, in acest mod?
Au fost persoane care nu au fost de acord cu hotararile, insa acestea nu au fost lasate sa vorbeasca, au fost jignite, injurate, nu va pot descrie aici limbajul folosit. Persoana care a condus sedinta nu a ascultat opiniile tuturor participantilor, nu a raspuns intrebarilor legate de modalitatea de impartire a datoriilor, cuantumul acestora, suma pe care vom fi nevoiti sa o platim pentru bransamentele la apa rece, ce se va intampla cu suma reprezentand fondul special deja introdus pe lista din luna ianuarie, etc.
Hotararile nu au fost facute publice niciodata, dupa AG (nu au fost afisate la loc vizibil si pentru locatarii care nu au participat)
Intrebare: Este legala si corecta adunarea si hotararile luate?

Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2016
DanAlyna, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se plateste din fondul de rulment? smadoiumihaela smadoiumihaela BunA ziua! Am platit fondul de rulment cerut de administrator, iar acum, avand restante la intretinere, l-am rugat sa ia banii din fond, dar a refuzat sub ... (vezi toată discuția)
Divizare asociatie de proprietari alinutza81_23_11 alinutza81_23_11 Asociatia de Proprietari din care fac parte , doreste sa se divida, astfel ca o scara se va constitui in Asociatie de Proprietari separata . Am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment. Pepe69 Pepe69 Se pot folosi banii din fondul de rulment pentru lucrari la constructia unei sarpante pentru acoperisul blocului? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)