avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... INCETARE DE CONTRACT DE MUNCA CU ABATERE DISCIPLINARA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

INCETARE DE CONTRACT DE MUNCA CU ABATERE DISCIPLINARA

Buna ziua. Am lucrat la o societate de presadin buzau avand functia de ...... In timpul lucrului am primit de la domnul director atat eu cat si colegul meu o hartie prin care eram instiintata ca sunt asteptata in biroul domnului director in ziua urmatoare privind chestionarea asupra unei abateri disciplinare. A doua zi ne-am prezentat si am primit o foaie care se chema nota explicativa. Prezenti erau domnul director, colegul meu si eu. Pe acea foaie erau 5 intrebari la care a trebuit sa raspundem separat. Prima: ce obligatii aveti in montarea stirilor, a doua: cine a montat stirea x? a treia: pe ce calc s-a facut? A patra: cine a sters proiectul? a cincea : ce aveti de adaugat. La intrebarile 2, 3, 4 am raspuns ca nu stiu. Domnul director a spus atunci: nici acum nu vreti sa recunoasteti. Astfel nu a putut demonstra nimic. Vreau sa precizez ca domnul director ne ameninta tot timpul ca ne da afara si ne cauta nod in papura. Atunci cand nu am mai putut suporta am hotarat ca sa ne dam demisia. Eram 4 persoana care au hotarat acest lucru. Domnul director a decis ca daca noi daca dorim acest lucru nu are nimic impotriva si sa ne dam demisia individual. Doi dintre colegi au facut acest lucru in acea zi si unul dintre ei a vrut sa stea si in preaviz. Eu am asteptat pana a doua zi cand domnul director m-a amenintat ca ne duce la tribunal am spus ca nu mai suport acest tratament si mi-am depus si eu demisia care a fost acceptata. Salariul la aceasta firma se dadea cu o luna in urma avansul pe data de 5 si lichidarea pe 20. Am sunat un coleg de la contabilitate care mi-a spus ca noi avem de luat banii de pe luna trecuta si sa ne prezentam pe data de 5 sa ne luam banii. Demisia a fost valabila incepand cu data de 31 iulie. Pe data de 6 august eu si cu unul dintre colegi ne-am prezentat la firma sa ne luam avansul. O secretara ne-a spus sa vorbil cu domnul director. Domnul director ne-a precizat ca salariile noastre sunt blocate si la intrebarea pe ce motiv ca vom primi niste hartii prin posta care explica de ce. Colegul meu a primit in aceasta seara o hartie prin care i se stipuleaza ca i s-a incheiat contractul de munca cu abatere disciplinara. El a mai primit la imceputul lucrului in firma mentionata un avertisment scris pentru nerespectarea sarcinilor de servici. Dar nu a fost semnat de coleg si nici nici nu se dovedea vreo greseala facuta de coleg. In hartia primita privind desfacerea contractului de munca cu abatere disciplinara s-au stipulat motivele: acel avertisment scris si harti prind chestionarea asupra unei abateri disciplinare. Eu inca nu am primit o asemenea hartie dar domnul director a spus ca voi primi si eu niste foi.
INTREBAREA MEA ESTE DACA ACEASTA INCHEIERE A CONTRACTULUI DE MUNCA CU ABATERE DISCIPLINARA ESTE LEGALA SI DACA AU DREPTUL SA NE BLOCHEZE SALARIILE SI SA NU NE DEA DREPTURILE BANESTI CARE SE CUVIN.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2009
craciun jean, utilizator
Sunt colegul persoanei care postat problema. Aceasta este mult mai complexa pentru ca am aflat ca demisiile noastre nu au fost inregistrate de director. Pur si simplu a spus ca este de acord, se aproba, dupa care a afirmat ca din ziua urmatoare sa nu ne mai prezentam la lucru. Din cauza nestiintei noastre ca acele demisii trebuiau inregistrate cu un numar de ordine, acest director a procedat cu rea intentie la desfacerea contractului de munca in baza art. 61 lit.a dar nu pentru absente nemotivate ci pentru abaterile anterioare. Tin sa mentionez ca sanctionarile au fost doar in scris, faptele nu au avut ca urmari pierderi de imagine sau pagube materiale, deci au fost facute pentru "a fi motiv pentru ce va urma". Am sa atasez copii dupa actele pe care le-am primit imediat ce le voi scana.

Dorinta noastra este aceea de a ne incheia amiabil contractul de munca si nu de a obtine avantaje sau beneficii pe urma abuzului comis de firma prin persoana d-lui director. Intrebarile mele ar fi urmatoarele :

- Se poate demonstra reaua intentie a directorului prin actele pe care le detinem?
- In cazul in care se ajunge in justitie si sigur vom ajunge si acolo, ce se poate dispune? Anularea pe motive de fond a deciziei de incheiere a contractului de munca si dispunerea incheierii lui intr-un alt mod?
- Se poate argumenta prin desfacerea disciplinara in lipsa inregistrarii demisiilor noastre?

[ link extern ]

Decizia mi-a fost comunicata prin posta la data de 06.08.2009 prin posta - nu cumva cele 5 zile CALENDARISTICE asa cum prevede Codul Muncii au fost depasite? Iar decizia nu trebuia cumva sa contina si motivele pentru care s-a recurs la desfacerea disciplinara a contractului de munca?

[ link extern ]

Decizia de mai sus de sanctionare mi-a fost pur si simplu inmanata, nu cunosc motivul pentru care am fost sanctionat cu avertisment scris iar cand am intrebat direct persoana in cauza nu am primit un raspuns.

[ link extern ]

Iar convocarea... ce sa va spun... am fos convocati de dl director in urma unui referat inaintat conducerii de ... dl director, in biroul ... d-lui director. In comisia aceea de disciplina era prezent si dl director si... surpriza nimeni altcineva. Am dat explicatii in scris despre fapta in sine ca nu am cunostinta despre persoana care gresise la acel moment cu un anumit lucru care repet - nu produsese nici un prejudiciu si ... atat.

Domnii mei, cum se poate asa ceva... ca urmare a abuzului unui om care iti cauta din prima saptamana din care te angajeaza sa iti caute nod in papura pentru a te da afara? Nu sunt actele ce le-am postat aici dovezi clare ale relei intentii de a te tine sub papuc si atunci cand nu ii convine ceva pur si simplu sa te scoata ca o masea stricata si nu oricum - ci disciplinar ? Nemailuand in seama faptul ca eu si colega mea care a postat aici ne-am depus demisiile?

Ultima modificare: Sâmbătă, 8 August 2009
eduard4all, utilizator
Puteti contesta decizia de concediere disciplinara in termen de 30 de zile de la data primirii deciziei ...
Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă aplicabil, care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 267 alin. (3) C.mun., nu a fost efectuată cercetarea;
d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.

Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii ... decizia dvs a fost emisa in data de 30.07.2009 si primita in data de 06.08.2009 ... se pare ca nu au fost depasit termenul prevazut de Codul Muncii pentru comunicare ... chiar daca ar fi fost depasit , decizia isi produce efecte de la data comunicarii
Din ceea ce se vede in deciziile de incetare a CIM, acestea au fost emise cu incalcarea dispozitiilor legale.
Va sfatuiesc sa faceti contestatie impotriva acestor decizii in termen de 30 de zile de la comunicare. Este bine sa va luati un avocat care sa va apere interesele.
Solicitati anularea respectivei decizii si reintegrarea in munca , cu plata drepturilor salariale aferente perioadei de la emiterea deciziei pana la pronuntarea instantei de judecata.
1. Concedierea dvs. cu art.61, lit.a) din Codul muncii s-a facut fara respectarea procedurii cerute de Codul muncii si CCMUNN pe anii 2007-2010.
2. Nerespectarea procedurii face ca decizia de concediere sa fie nula.
3. Ma mira cum de cei de la ITMK nu au observat nulitatea actului decizional!
4. Actionati pe angajator in instanta la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe. Cereti si cheltuieli de judecata (inclusiv onorariul avocatului - sa puneti chitanta de la avocat la dosar).
5. Fate de cele relatate de dvs. aveti 100% castig de cauza!
6. Tineti-ne la curent cu ce se intampla si va invatam ce sa mai faceti in continuare!
Succes!
tudorvaleriu a scris:

............
3. Ma mira cum de cei de la ITMK nu au observat nulitatea actului decizional!
...............


Si chiar daca au observat-o , singura masura pe care o putea lua era neinregistrarea acesteia (urmata de o reclamatie la IM pentru abuz in serviciu :()... in rest este de datoria instantei sa constate nulitatea deciziei :)

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva dispozitiei de desfacere a contractului de munca disciplinar cristina/BZ cristina/BZ Buna ziua. Am lucrat la un post local si pe 30 iulie i-am prezentat domnului director demisia pe care a acceptat-o verbal si si-a dat si acordul ca sa pot ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca disciplinar dragomir_andreea20 dragomir_andreea20 Buna ziua Sunt angajata la o societate acum cateva zile eu impreuna cu o colega am primit o convocare sa ne prezentam la ora de in ziua respectiva in biroul ... (vezi toată discuția)
Abuz la lucul de munca carmenn1978 carmenn1978 Buna ziua ! In urma cu cateva zile am primit la firma unde lucrez o notificare precum sunt chemat la sediu pentru abteri la locul de munca. Nestiind despre ce ... (vezi toată discuția)