avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva sau individuala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva sau individuala?

Buna seara,
Daca din cadrul unui compartiment s-au disponibilizat 7 persoane
dar la nivel de societate s-au disponibilizat 32 de persoane din 2600 (aprox.)
concedierea celor 7 este colectiva sau individuala?Avem dreptul numai la 2 salarii compensatorii
sau la mai multe in functie de vechime?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 15:39, 25 August 2009
Încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor sau prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.
Va rog sa ma sfatuiti si pe mine
In data de 8 mai am primit impreuna cu 10 colegi preavizul de concediere, posturile noastre s-au desfiintat.
In data de 15 iunie in cadrul societatii s-a declansat concediere colectiva, li s-au dat preavizele la 100 de angajati.
Eu am intrat in concediu medical, revenind ulterior. Preavizul meu, fiind suspendat datorita concediului medical, s-a incheiat dupa data la care au primit cei 100 preavizele de concediere, primind decizia de concediere in 22 iunie.
In aceste conditii nu intru si eu in concedierea colectiva?
1. preavizul meu a incetat dupa ce s-a declansat concedierea colectiva (dupa ce s-au dat preavizele celor 100)
2. primind decizia de concediere in 22 iunie iar cei 100 primindu-le in 6 iulie ma incadrez si eu in procedura colectiva avand in vedere ca sunt mai putin de 30 de zile intre concedieri?
3. cele 30 de zile se calculeaza de la data primirii preavizului de concediere sau de la data primirii deciziei de concediere la terminarea preavizului?

Multumesc pentru ajutorul dvs
1. Nu vad ce beneficii ati avea daca veti fi concediat prin procedura individuala sau colectiva!
2. Indiferent cum veti fi concediat, tot art.65 din Codul muncii este, si veti beneficia de drepturile legale cai cei concediati colectiv.
Diferenta ar fi de vreo 6 salarii compensatorii....
Userul are dreptate sa fie interesat, exact pentru acesta motiv spus mai sus de el, daca in CCM la nivelul unitatii exista reglemenatte mai multe salarii compensatorii acordate doar in cazul concedierilor colective.

Toate concedierile care au loc intr-un intervela de 30 de ziel calendaristice (adica raportarea se face in functie de data de incetare a contractului, nu in finctie de data la care s-a emis preavizul), sunt considerate ca fiind colective, daca depasesc nr de concedieri prevazute de lege.
In cazul dvs, la 100 de oameni, este clar ca este colectiva.
In sprijinul dvs vine, oarecum tangent, si reglementarea:
art 68 codul muncii
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.@
__________

In situatia in care nu veti primi aceleasi drepturi ca salariatii concediati colectiv, puteti avea castig de cauza in instanta, unde puteti solicita aceste drepturi neacordate.

In cazul in care ati primit deja decizia si nu v-a incdrat la concediere colectiva, puteti face intai o sesizare la conducerea societatii, apoi o sesizare la ITM.

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva sau nu RAMONICI RAMONICI Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri. Societatea la care lucrez este nevoita sa faca concedieri. Daca se vor concedia 9 angajati cu art 65 alin 1 si 5 ... (vezi toată discuția)
Situatie neclara,va rog ajutor udin udin buna ziua, va rog sa ma lamuriti in situatia de mai jos: am primit decizie de concediere ,inregistrata, prin posta,la data de 22 iunie, cu preaviz de ... (vezi toată discuția)
Preavizul suspendat in timpul concedierii colective, va fi urmat de concediere colectiva sau individuala? laraband laraband Buna ziua, In urma aplicarii masurii de concediere colectiva, au fost emise Notificari de preaviz pentru cateva zeci de angajati, iar dupa finalizarea ... (vezi toată discuția)