In cadrul adunarii generale s-a votat acceptare oferetei primariei de sector in privinat anveloparii blocului.
Problema este ca pentru un bloc cu 80 de apartamente costul lucrarii estimat de primarie este de aproximativ 1 milion de EURO, suma din care asociatia va plati 20% ceea ce rezulta in plata unor sume intre 8000 si 12000 RON / apartament.
O alta problema este ca majoritatea celor care au votat se incadreaza la gratuitatea lucrarii(venituri <1700 ron/membru) , numarul platitorilor fiind foarte mic.
Intrebarea mea este daca o astfel de hotarare care ma obliga pe mine sa platesc o suma de aproximativ 12000 ron este considerata legala.Este o astfel de hotarare care afecteaza bugetul unei familii legala?
ART. 4
(1) Lucrările de intervenţie/Activităţile pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, eligibile în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt: a) lucrări de reabilitare termică a anvelopei;
b) lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire;
b^1) lucrări de reabilitare termică a sistemului de furnizare a apei calde de consum;
----------
Lit. b^1) a alin. (1) al art. 4 a fost introdusă de pct. 5 al art. unic din LEGEA nr. 180 din 30 iunie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 481 din 1 iulie 2015.
c) instalarea, după caz, a unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile - panouri solare termice, panouri solare electrice, pompe de căldură şi/sau centrale termice pe biomasă, inclusiv achiziţionarea acestora -, în scopul reducerii consumurilor energetice din surse convenţionale şi a emisiilor de gaze cu efect de seră şi pentru care nu au fost aprobate dosarele de finanţare prin «Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire», în temeiul prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare. (2) Lucrările de reabilitare termică a anvelopei prevăzute la alin. (1) lit. a) cuprind:
a) izolarea termică a faţadei - parte vitrată, prin înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplărie termoizolantă pentru îmbunătăţirea performanţei energetice a părţii vitrate, tâmplărie dotată cu dispozitive/fante/grile pentru aerisirea controlată a spaţiilor ocupate şi evitarea apariţiei condensului pe elementele de anvelopă;
b) izolarea termică a faţadei - parte opacă, inclusiv termo-hidroizolarea terasei, respectiv termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei, cu sisteme termoizolante;
c) închiderea balcoanelor şi/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor, cu respectarea prevederilor art. 1 alin. (5) şi art. 3 alin. (3) teza a doua;
----------
Lit. c) a alin. (2) al art. 4 a fost modificata de pct. 5 al art. unic din LEGEA nr. 238 din 15 iulie 2013, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 442 din 19 iulie 2013, care modifică pct. 6 al art. I din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 63 din 30 octombrie 2012, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 749 din 7 noiembrie 2012. d) izolarea termică a planşeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter.
(3) Lucrările de reabilitare termică a sistemului de încălzire prevăzute la alin. (1) lit. b) cuprind:
a) repararea/refacerea instalaţiei de distribuţie între punctul de racord şi planşeul peste subsol/canal termic, inclusiv izolarea termică a acesteia, în scopul reducerii pierderilor de căldură şi masă, precum şi montarea robinetelor cu cap termostatic la radiatoare şi a robinetelor de presiune diferenţială la baza coloanelor de încălzire în scopul creşterii eficienţei sistemului de încălzire prin autoreglarea termohidraulică a reţelei;
b) repararea/înlocuirea cazanului şi/sau arzătorului din centrala termică de bloc/scară, în scopul creşterii randamentului şi al reducerii emisiilor de CO(2).
(3^1) Reabilitarea şi modernizarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic - încălzire şi apă caldă de consum, parte comună a clădirii tip bloc de locuinţe, include montarea de robinete cu cap termostatic la radiatoare şi izolarea conductelor din subsol/canal termic în scopul reducerii pierderilor de căldură şi masă şi al creşterii eficienţei energetice.
----------
Alin. (3^1) al art. 4 a fost introdus de pct. 6 al art. unic din LEGEA nr. 180 din 30 iunie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 481 din 1 iulie 2015.
(4) Odată cu executarea lucrărilor de intervenţie prevăzute la alin. (1) pot fi eligibile în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă şi următoarele lucrări conexe, în condiţiile în care acestea se justifică din punct de vedere tehnic în expertiza tehnică şi, după caz, în auditul energetic:
a) repararea elementelor de construcţie ale faţadei care prezintă potenţial pericol de desprindere şi/sau afectează funcţionalitatea blocului de locuinţe;
b) repararea acoperişului tip terasă/şarpantă, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei, respectiv a sistemului de colectare şi evacuare a apelor meteorice la nivelul învelitoarei tip şarpantă;
c) demontarea instalaţiilor şi a echipamentelor montate aparent pe faţadele/terasa blocului de locuinţe, precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de intervenţie;
d) refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie;
e) repararea/refacerea canalelor de ventilaţie din apartamente în scopul menţinerii/realizării ventilării naturale a spaţiilor ocupate;
f) realizarea lucrărilor de rebranşare a blocului de locuinţe la sistemul centralizat de producere şi furnizare a energiei termice;
g) montarea echipamentelor de măsurare individuală a consumurilor de energie atât pentru încălzire, cât şi pentru apă caldă de consum.
----------
Lit. g) a alin. (4) al art. 4 a fost modificată de pct. 7 al art. unic din LEGEA nr. 180 din 30 iunie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 481 din 1 iulie 2015.
h) repararea trotuarelor de protecţie, în scopul eliminării infiltraţiilor la infrastructura blocului de locuinţe.
i) repararea/înlocuirea instalaţiei de distribuţie a apei reci şi/sau a colectoarelor de canalizare menajeră şi/sau pluvială din subsolul blocului de locuinţe până la căminul de branşament/de racord, după caz.
----------
Lit. i) a alin. (4) al art. 4 a fost introdusa de pct. 6 al art. unic din LEGEA nr. 238 din 15 iulie 2013, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 442 din 19 iulie 2013, care modifică pct. 6 al art. I din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 63 din 30 octombrie 2012, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 749 din 7 noiembrie 2012.
j) înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent şi incandescent din spaţiile comune cu corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă.
----------
Lit. j) a alin. (4) al art. 4 a fost introdusă de pct. 8 al art. unic din LEGEA nr. 180 din 30 iunie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 481 din 1 iulie 2015.
(5) Lucrările prevăzute la alin. (4) lit. d)-g) se realizează numai cu acceptul proprietarilor.
----------
Art. 4 a fost modificat de pct. 6 al art. I din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 63 din 30 octombrie 2012, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 749 din 7 noiembrie 2012.
ART. 4^1
Lucrările prevăzute la art. 4 se fundamentează în raportul de audit energetic şi, după caz, în raportul de expertiză tehnică şi se detaliază în proiectul tehnic şi detaliile de execuţie.
----------
Art. 4^1 a fost introdus de pct. 7 al art. I din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 63 din 30 octombrie 2012, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 749 din 7 noiembrie 2012.
@ terentetalharu
Din curiozitate am facut cateva " sapaturi ", la blocuri anvelopate din initiativa Primariilor de sector. S-au rezumat numai la izolarea termica a fatadei, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplărie termoizolantă si închiderea balcoanelor / logiilor cu tâmplărie termoizolantă.La subsol s-au izolat coloanele de distributie agen termic pentru incalzire si apa calda cu vata minerala. Atat si nimic mai mult.
Subsoluri, instalaţia de distribuţie a agentului termic( încălzire şi apă caldă de consum), instalatia de distributie a apei reci si apelor reziduale, pe partea comună, nici vorba.
Montarea echipamentelor de măsurare individuală a consumurilor de energie atât pentru încălzire, cât şi pentru apă caldă/rece de consum s-a facut contracost cu firme private.
Ne miram de ce s-a ajuns la aceste sume, in ce constau costurile estimate ?
Birocratie, multa birotica si birocratie.
Multumesc pentru copy paste. O fi valabil dar in alta tara, in tara unde nu se incarca facturile si nu se fac lucrari de mantuiala.:closedtopic:
Vorbesc din prisma unui locatar dintr-un bloc reabilitat prin primarie, unul dintre primele 10 din sectorul 6:
1. Diferenta se simte considerabil, atat iarna cat si vara (stau la ultimul etaj)
2. Pentru cei care aveau termopane si au dorit sa le pastreze, s-au putut pastra
3. Trebuia sa platim 1/3 care ar fi fost mai mult decat plata integrala cu o firma privata, dar asa le-am cam fortat mana celor care s-ar fi opus (si aveam destui prin bloc); partea de hartogaraie a fost mult mai usor de rezolvat
4. au venit alegerile locale din 2012 si Primaria ne-a scutit de plata respectivei sume, pe modelul celor din alte sectoare care au beneficiat din start de reabilitare gratuita
5. au lucrat cam de mantuiala, au tot schimbat echipele (de fapt erau subcontractanti ai castigatorului licitatiei), s-au lungit pe ani buni, dar tot raul spre bine, a venit anul 2012 fara receptia facuta (vezi punctul 4).
6. au existat tot soiul de abateri de la proiect, unele din prisma proprietarilor (se prevedea de exemplu si termoizolarea tavanului garajelor situate la nivelul solului, dar proprietarii s-au opus, asa ca s-a renuntat). De altfel nu stiu daca aveau proiect (banuiesc ca da, daca aveau autorizatie de constructie, dar eu n-am reusit sa-l vad, pe santier n-au fost in stare sa mi-l arate).
Executarea lucrarilor de anvelopare trebuie urmarite de presedintele asociatiei sau de cineva imputernicit. Eventual angajarea de catre asociatie a unui "diriginte de santier" care sa urmareasca executia.
Anveloparea gratuita este "gratuita"! Cati bani dai atatia face!
Cunosc situatia unui bloc unde au inlocuit ferestrele de pe casa scarii cu unele care nu se pot deschide, asa ca iti trebuie alpinisti sa le speli pe exterior! Cand am discutat cu cei care le-au executat si montat au spus ca aveau acordul presedintelui asociatiei!!
Mare atentie la executarea "gratuita" din fonduri europene, doar vin alegerile.