avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul medical

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti in ce conditii poate angajatorul refuza concediile medicale? Sunt insarcinata in 4 luni si am avut internare la spital apoi CM 21 zile si acum prelungire.Concediile medicale au fost semnate de medicul ginecolog,de spatial (cand am fost internata) apoi de medicul de familie.Cei de la serviciu nu mi-au zis nimic, medicul de medicina muncii trebuie sa le accepte sau cine? Am dus CM in termen legal,pana la data de 5 a urmatoarei luni.

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: florenta_22 , utilizator 10:06, 10 August 2009
1. Termenul de dare in judecata este de 30 de zile de cand ati luat la cunostinta de decizia de concediere.
2. Il dati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul unde domiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
30 de zile de cand am luat la cunostinta de decizia de concediere? Pai prima data am luat la cunostinta acum o luna si nu am semnat nimic,iar azi am semnat de primire a plicului prin care mi se comunica decizia,in aceasta luna fiind in CM.

Va multumesc pt raspunsuri.
azi am semnat de primire a plicului prin care mi se comunica decizia,in aceasta luna fiind in CM.


de azi in 30 de zile aveti timp sa ii dati in judecata.

Ce spune OUG 96/2003:
Art. 3. - (1) Salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au obligaþia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sã le ateste starea.
(2) În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligaþia prevãzutã la alin. (1) si nu informeazã în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaþiile sale prevãzute în prezenta ordonanþã de urgenþã, cu excepþia celor prevãzute la art. 5, 6, 18, 23 si 25.

Art. 4. - Angajatorii au obligaþia sã adopte mãsurile necesare, astfel încât:
a) sã previnã expunerea salariatelor prevãzute la art. 2 lit. c)-e) la riscuri ce le pot afecta sãnãtatea si securitatea;
b) salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) sã nu fie constrânse sã efectueze o muncã dãunãtoare sãnãtãþii sau stãrii lor de graviditate ori copilului nou-nãscut, dupã caz.

Art. 5. - (1) Pentru toate activitãþile susceptibile sã prezinte un risc specific de expunere la agenþi, procedee ºi condiþii de muncã, a cãror listã este prevãzutã în anexa nr. 1, angajatorul este obligat sã evalueze anual, precum ºi la orice modificare a condiþiilor de muncã natura, gradul ºi durata expunerii salariatelor prevãzute la art. 2 lit. c)-e), în scopul determinãrii oricãrui risc pentru securitatea sau sãnãtatea lor ºi oricãrei repercusiuni asupra sarcinii ori alãptãrii.
(2) Evaluãrile prevãzute la alin. (1) se efectueazã de cãtre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemneazã în rapoarte scrise.

Art. 6. - (1) Angajatorii sunt obligaþi ca, în termen de 5 zile lucrãtoare de la data întocmirii raportului, sã înmâneze o copie a acestuia sindicatului sau reprezentanþilor salariaþilor.
(2) Angajatorii vor informa în scris salariatele asupra rezultatelor evaluãrii privind riscurile la care pot fi supuse la locurile lor de muncã, precum ºi asupra drepturilor care decurg din prezenta ordonanþã de urgenþã.

Art. 7. - (1) În termen de 10 zile lucrãtoare de la data la care angajatorul a fost anunþat în scris de cãtre o salariatã cã se aflã în una dintre situaþiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaþia sã înºtiinþeze medicul de medicina muncii, precum ºi inspectoratul teritorial de muncã pe a cãrui razã îºi desfãºoarã activitatea.
(2) De la data primirii înstiinþãrii medicul de medicina muncii si inspectoratul teritorial de muncã vor verifica condiþiile de muncã ale salariatei la termenele si în condiþiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanþe de urgenþã.

Art. 8. - Angajatorul are obligaþia sã pãstreze confidenþialitatea asupra stãrii de graviditate a salariatei ºi nu va anunþa alþi angajaþi decât cu acordul scris al acesteia ºi doar în interesul bunei desfãºurãri a procesului de muncã, când starea de graviditate nu este vizibilã.

Art. 9. - În cazul în care o salariatã se aflã în una dintre situaþiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e) si desfãsoarã la locul de muncã o activitate care prezintã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alãptãrii, în sensul celor prevãzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sã îi modifice în mod corespunzãtor condiþiile si/sau orarul de muncã ori, dacã nu este posibil, sã o repartizeze la alt loc de muncã fãrã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa, conform recomandãrii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menþinerea veniturilor salariate.

Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sã îndeplineascã obligaþia prevãzutã la art. 9, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupã cum urmeazã:
a) înainte de data solicitãrii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementãrilor legale privind sistemul public de pensii ºi alte drepturi de asigurãri sociale, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c);
b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art. 2 lit. d) ºi e), în cazul în care nu solicitã concediul ºi indemnizaþia pentru creºterea ºi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracþionat, pe o perioadã ce nu poate depãºi 120 de zile, de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevãzute de legislaþia privind sistemul public de pensii ºi alte drepturi de asigurãri sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiþiile în care salariata s-a prezentat la consultaþiile prenatale ºi postnatale, conform normelor Ministerului Sãnãtãþii.



Dupa cum observati o serie de nereguli a infaptuit angajatorul dumneavoastra.
In primul rand sa faceti o instiintare despre situatia dumneavoastra, problemele care le aveti de sanatate , medicului de medicina muncii de care apartine firma dumneavoastra (eu cred ca nici nu stie despre sarcina dumneavoastra)

In functie de raspunsul l de la acest medic veti sti cum sa actionati in continuare:
-daca va rezolva situatia in folosul dumneavoastra conform ordonantei de mai sus este ok
-daca nu face nimic si incearca sa scape de dumneavoastra faceti sesizare scrisa la ITM la protectia muncii.

Va fi foarte surprins angajatorul ce amenzi cumplite il paste, plus ca daca se intampla sa pierdeti rodul iubirii din cauza lui (Doamne fereste!) va trebui sa va despagubeasca moral...

Mult succes, sanatate si Felicitari! :vishenka:
30 de zile de la data cand ati semnat.
Va multumesc pt. promptitudine!

Alte discuții în legătură

Notificare preaviz desi sunt in 14 saptamani de sarcina liveomars liveomars Buna ziua, Problema mea este urmatoarea:in 3 iunie mi-am anuntat angajatorul ca sunt gravida in 6 sapt,cf legii 96/2003,la care am atasat actul eliberat de ... (vezi toată discuția)
Restructurarea postului, solutia ideala de a scapa de angajate insarcinate lexxy lexxy Buna ziua! Va rog sa aveti amabilitatea sa imi spuneti daca in eventualitatea in care am depus documentele ce dovedesc starea mea fiziologica de graviditate, ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in perioada de preaviz stan_iulia stan_iulia Buna ziua, Multumesc mult pentru raspunsurile date la subiectul anterior. Insa datorita acestei \"crize financiare\" ne confruntam cu diverse probleme legate ... (vezi toată discuția)