avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Calea de acces-drum servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Calea de acces-drum servitute

Va rog poate sa imi spuna si mie cineva ce inseamna termenii" Cumparatorul are drept de iesire la sosea prin pamantul meu al vanzatorului" Citat dintr-un c-v din anul 1955 incheiat de o judecatorie.

Rapuns primit din partea unui notar" Vanzatorul se obliga, prin acest c-v sa asigure cumparatorului cale de acces prin pamantul sau, fara a afecta suprafata cumparata. Latimea trebuie sa fie minimum 3.5 mtr, astfel incat cumparatorul sa aiba acces cu tractorul. masina de pompieri etc.la proprietatea sa. Codul civil nu prevede largimea caii de acces dar in toate procesel instanta a acordat intre 3.5 si 4.0 mtr.Conform HOTĂRÂRE nr.525 din 27 iunie 1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism, rep in M.Of. nr. 856/27 noi. 2002, latimea drumului de servitute trebuie sa fie minimum 3.5 mtr"

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mihai03 , utilizator 21:48, 21 Aprilie 2016
Sentinta penala a fost pusa in aplicatie de executor judecatoresc s-a intocmit procesul verbal, dar vecinul a refuzat sa semneze"Eu nu semnez, o sa ma judec pina castig". Exact ceea ce spuneti si dvs, am urmat sfaturile ex,jud. dar toate plangerile inaintate au fost respinsem depus plangeri penale ca obstructioneaza o sentinta penala si o executie judecatoreasca, dart toate au fost respinse, pe motiv ca acesta a fost condamnat odata si nu poate fi condamnat de doua ori pentru acceasi fapta.
Mentionez ca procesul penal a fost castigat fara asistenta juridica.

Acuma acest vecin a deschis proces civil de granituire, in carea contesta punerea in aplicatie a sentinetei penale siprocesul verbal intocmit de ex.jud.

Este adevarat com spuneti dvs. acest termen este interpretabil. dar eu nu am dreptul la o cale de acces la sosea?
Inainte ca acest vecin sa mute gardul ,calea a avut o dimensiune(3.5 mtr) acuma area alta ( pe o lungime de 12 mtr are numai 2.9 mtr), iar eu nu pot intra spre locuinta cu o masina mai mare de 2 tone(camioneta). Inainte intram cu tractorul, vitanja etc petru-ca latimea era peste tot 3.5 mtr.Lungimea totala a ulitei este de aproximativ 35 mtr

In acest proces civil am aparator, dar intrebarea este, o sentinta penala si irevocabila care a stabilit hotarele dintre proprietati nu are nici o valoare?

va multumesc
Aparent (si probabil ca si in fapt) dreptatea este de partea dvs., insa sunt cateva aspecte care trebuiesc lamurite si fara de care nu se pot emite pareri (caci de opinii juridice nu poate fi vorba fara a se vedea actele in fata), astfel cu privire la :

mihai03 a scris:
Eu am fost pus in psesie in 1995 conform legii fondului funciar, schita aferenta cu dimensiunile suprafetei de teren, inclusiv calea de acces.

De aici reiese ca exista schita cu calea de acces, si probabil asta este documentul pe care v-ati intemeiat.



A fost un proces penal cu aceasta problema, (expertza, totul conform legii), am castigat cu sentinta definitive si irevocabila, vecinul fiind obligat sa mute gardul pe vechiul amplasament ( si o condamnare cu inchisoare dar cu suspendare)
Din anul 2012, si pina acuma acest vecin nu a mutat gardul. Am depus plangeri penale ca obstructioneaza o sentinta penala si o executie judecatoreasca, dart toate au fost respinse, pe motiv ca acesta a fost condamnat odata si nu poate fi condamnat de doua ori pentru acceasi fapta.

Aici nu se pune problema de a fi condamnat de doua ori pentru aceeasi fapta, ci de punerea in executare a respectivei hotarari judecatoresti. Ce nu se intelege este, cum de executorul nu a pus sentinta in executare, existau mai multe posibilitati, fie se putea cere in instanta aplicarea unor mijloace de constangere a debitorului obligatiei de a face (vecinul dvs.) plata de unor amenzi cominatorii (aplicarea de penalitati, cum le spune legea actuala), stabilite pentru fiecare zi de intarziere (si l-ar fi usturat rau pe vecin), fie executarea sentintei cu mijloacele si banii creditorului (dvs. mutati gardul si ulterior va recuperati banii de la vecin pe calea executarii silite a bunurilor si veniturilor vecinului) si atunci veneati cu executorul la fata locului si faceati lucrarea, iar o eventuala impotrivire a vecinului ar fi fost fapta penala.



Acuma el ma cheama in civil, pentru granituire, dar instanta si avcatul lui cer sa demonstrez ca acesta cale de acces este a mea, iar termenii “ cumparatorul avand drept de iesire la sosea prin pamantul meu” nu este sufficient.

Faptul ca vecinul a introdus cerere in civil, nu este o problema, caci este dreptul lui sa ceara ce vrea el, insa atunci cand cere, el (si nu dvs.) trebuie sa probeze ce cere, nu sa va solicite dvs. sa dovediti ca este altfel decat cere el.



..., iar pentru mine este o surpriza ca “judecatoria” accepta asa ceva?

Faptul ca judecatoria a acceptat "asa ceva", si presupunand ca dreptatea ar fi totusi de partea dvs., nu ma duce cu gandul decat la faptul ca el avand avocat si dvs. neavand asistenta juridica, ati facut erori de procedura care v-au fost defavorabile. (chiar si acum, in povestire, ati inserat elemente care dpdv moral au relevanta, dar dpdv juridic au efect zero, desigur rationamentul dvs. este corect cu privire la faptele expuse, insa in instanta n-a produs efecte in favoarea dvs.) Daca aveti avocat, atunci este bine.


mihai03 a scris:
Sentinta penala a fost pusa in aplicatie de executor judecatoresc s-a intocmit procesul verbal, dar vecinul a refuzat sa semneze"Eu nu semnez, o sa ma judec pina castig".

Din ce spuneti, s-a incercat punerea sentintei in aplicare, dar nu s-a reusit, iar executorul s-a multumit sa dea din umeri si sa va trimita sa faceti plangeri fara efect (practic nici nu era sarcina lui sa va invete ce aveti de facut, ca dehh, asa-i legea).


mihai03 a scris:
In acest proces civil am aparator, dar intrebarea este, o sentinta penala si irevocabila care a stabilit hotarele dintre proprietati nu are nici o valoare?

Normal ca are valoare si relevanta, insa depinde cum este valorificata relevanta, insa dintr-un anumit punct de vedere, procesul penal avut este una, iar actiunea lui in granituire de azi este alta, sunt intr-un fel independente. Daca lucrurile stau asa cum le-ati prezentat, nu vad de ce ar castiga vecinul procesul acesta.
Va multumesc f mult.

N-am prea inteles bine cine ar fi proprietar pe calea de acces. Parerea mea personala este ca vecinul are drept de proprietate si pe calea Dumneavoastra de acces, Dumneavoastra aveti doar drept de trecere (asa inteleg eu din ce-ati postat). Problema gardului este intre vecin si proprietarul drumului de acces, nu intre vecin si Dumneavoastra, iar daca el e proprietar si in stanga si in dreapta gardului, gardul ala poate si sa dispara.
In plus nu stiu cum este cu latimea, exista si servituri de trecere pietonale (1-1,20 m). Pompierii cer acces 3m latime daca calea de acces este mai lunga de 50m atunci cand dau avizele, acolo unde este nevoie (la o locuinta nu vi se va cere aviz de la pompieri). Daca nu s-a prevazut expres in contract amplasamentul si latimea, totul este interpretabil. In 1955 nu prea erau tractoare, posibil ca accesul sa fie pentru caruta...
A cui este pamantul de sub calea de acces ?
Se intelege ca al vecinului ; in acest caz dvs aveti drept de trecere pe acolo ,latimea e cea stabilita vecinul e proprietar de o parte si alta a gardului . Gardul amplasat pe calea de acces (2,9m) reprezinta un obstacol ,nu are voie sa blocheze calea de acces (totat sau partial) .
Faceti plangere de nepunere in aplicare a unei hotarari judecatoresi definitive dar neaparat prin avocat .
Acesta va sti ce temeiuri legale sa invoce si cum - ramane la latitudinea dvs daca cereti avocatiului sa se transforme condamnarea cu suspendare in una cu executare .

Alte discuții în legătură

Proces verbal de punere in posesie mihai03 mihai03 Buna dimineata. Va deranjez cu urmatoarea problema. In anul 1995 am fost pus in posesie a unei suprafete de 1100 m2, in baza unui act de vanzare-cumparare ... (vezi toată discuția)
Tulburarea de posesie mihai03 mihai03 Administrator(reprezentant) de societate,modifica, prin costruirea unui nou gard o cale de acces, este dat in judecata-dosar penal - sentinta definitiva si ... (vezi toată discuția)
Incalcare proprietate dupa executare thek thek Buna ziua, As avea nevoie de ajutor pt. urmatoarea situatie va rog. Am un teren pentru care am obtinut in urma unui proces o decizie definitiva de ... (vezi toată discuția)