avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, ambii soti in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, ambii soti in strainatate

Buna ziua , am si eu o intrebare ,baiatul meu s-a casatorit in septembrie anul trecut .Casatoria celor doi s-a derulat pe parcursul a doua luni ,dupa care a intervenit ceva si s au despartit . Fata a plecat in Italia la parinti si baiatul meu a ramas in Anglia unde dealtfel si locuiau . S-au hotarat sa divorteze , nu au copii,nu au nimic material de solutionat .Am inteles ca este o cale mai rapia de divort ,notariala .Am inteles ca pot fi mandatat de catre ei pentru depunerea actelor si ulterior la 30 de zile este necesara prezenta lor la respectivul Notar pentru anularea casatoriei .Intrebarea mea este daca imi pot emite procuri din Italia ,respectiv Anglia ...ce trebuie specificat in acele procuri ? Si ulterior eu ce trebuie sa fac cu ele ? este necesara banuiesc traducerea . Va multumesc
La notar nu cred ca ii divorțează.
Sa meargă și sa ne spună.
Legal nu se poate.
Notarii asa susțin.

Dar nici sa meargă la mediator și apoi la notar nu se poate.
Notarii nu iau în seama medierea.
Domnule avocat, ca să lămurim lucrurile, pe scurt: divorțul în sine este un conflict. Nu cred că aveți argumente să mă contraziceți. Sau între soții care divorțează, fie și prin acord, există cele mai bune sentimente? Din moment ce au ajuns să facă acest pas, cert lucrurile au degenerat foarte mult .Și există conflict.
Notarii nu iau în seamă medierea? Mă întreb cum de sunteți așa de sigur.Totuși, am făcut precizarea că soții nu au nevoie să mai meargă și la notar, cu acordul de mediere. Deci nu ne interesează dacă notarii iau în seamă medierea ori nu.
Altfel, față de investirea instanței cu o acțiune de divorț prin acord, care durează suficient de mult, prezentarea unui acord de mediere spre a fi consfințit presupune un timp mai scurt. Pentru soții care aleg medierea, procedura este confidențială. Plus alte beneficii.
Însă sigur nu pe dvs. încerc să vă conving, întrucât oricum mențineți aceeași placă cu avocatul și judecata. Vreau doar să fiu de ajutor unor oameni, atât cât îmi permite timpul.
Dacă se înțeleg nu exista conflict litigios.
Procesele se refera în general la o judecata contradictorie.
Aici e ceva amiabil fără discuție.
Deci, nu exista litigiu pe contradictorialitate.

Nu va suparati pe mine dar nu are sens sa meargă la mediator.

Acțiunea amiabila de divort se poate depune direct la instanta.
Nu exista nicio diferență între o acțiune de divort depusa la instanta și un acord de mediere în acest caz de divort prin acord.Absolut niciuna!

La notar trebuie prezenta personala și cu ce ajuta acordul de mediere?
Cu nimic în acest caz.

Eu știu ca Notarii nici nu iau în seama acordul de mediere.
Și atunci în mod inevitabil apare întrebarea, pentru ce sa meargă la mediator?

La notar ii ajuta notarul sa completeze cererile de divort.
:slap: Userul a spus foarte clar ca nu o sa divorteze prin mandatar la notar. @gi-jane2 si @av. gabriel klein kiritescu au raspuns chiar la obiect.
ca notar, intervin si va fac urmatoarele precizari, in nota spusa si de Beatrice si de Gabriela si de d nul avocat Kiritescu.
Se poate divorta la notar, notarul competent fiind cel de la locul incheierii casatoriei. Pentru depunerea cererii de divort se poate uzita procura, numai la termenul fixat pentru desfacerea casatoriei si eliberarea certificatului de divort ambii soti se vor prezenta personal in fata notarului.
Procura insa ar trebui sa fie autentica, adica facuta la Consulatul Romaniei din tara unde se afla sotii. Aceasta trebuie sa cuprinda in afara de numirea mandatarului si elementele ce trebuiesc completate in cerere, adica numele care sa-l poarte sotii dupa desfacerea casatoriei, ultimul domiciliu al acestora. Mergeti la notarul care se va ocupa de divort si va va da un draft de procura. Pe langa procura trebuie sa aduceti notarului la depunerea cererii ci certificatele de nastere ale celor doi si certificatul acestora de casatorie si cartea de identitate a mandatarului. la termenul ce va fi dat in cunostinta mandatarului care are obligatia de ale comunica celor doi soti acest termen, sotii se vor prezenta cu cartile de identitate in original.
Referitor la mediere, marturisesc, fara a o supara pe colega mea mediator, ca pentru desfacerea casatoriei pe cale amiabila la notar nu este nevoie de acord de mediere. Oricum partile in orice procedura notariala trebuie sa se inteleaga. Acordul de mediere poate fi utilin alte proceduri, desi el este supus controlului de valabilitate si legalitate, control exercitat de instanta sau notar.
In practica insa acorduri de mediere autentificate de notar se fac insa destul de rar, deoarece medierea cateodata ajunge ca onorariu cat un act autentic si atunci partile se duc mai bine la instanta cu acord sau fara.
Am avut o speta la partaj in care acordul de mediere a avut un onorariu de 2000 Ron, iar actul autentic care a trebuit sa fie facut cap coada ar fi trebuit sa coste tot cam atat plus cheltuielile de carte funciara si atunci partile au apelat la instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord de mediere divorț: este obligatoriu ca medierea să se facă în orașul de reședință al uneia dintre părți? ioana_livia ioana_livia buna ziua ..ptr acordarea unui divort prin mediere este necesar ca medierea sa se faca in orasul de resedinta a uneia dintre parti? mentionez ca nici unul ... (vezi toată discuția)
Cea mai buna varianta pt divort Oana456 Oana456 Buna ziua. As dori sa stiu care este cea mai buna modalitate de a divorta in cazul in care sotul meu lucreaza in strainatate, suntem casatoriti in Bucuresti si ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor prin mediere Monica_1983 Monica_1983 Cum se divorteaza prin biroul de mediere si cat dureaza? (vezi toată discuția)