avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitanta de mana, mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitanta de mana, mostenire

Chitanta de mana este un inscris prin care un autor cumpara un lot de teren de la un vanzator, achita pretul , convenind de comun acord ca acest document constituie un act de vanzare pana la facerea actelor la serviciul de cadastru al Sfatului Popular din acea vreme, respectiv 1956. Autorul moare avand 2 mos-tenitori. Intrebarea este urmatoarea: la dezbaterea succesiunii la notar acest document care este totusi un act de valoare pe care practica judecatoreasca il considera o promisiune de vanzare nu poate fi transmis mostenitorilor in masa succesorala la capitolul : bunuri mobile ?. Este clar ca nefiind un act autentic nu poate fi act de vanzare cumparare deci incadrat ca bun imobil.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:15, 5 Mai 2016
favex a scris:

Am pregatit dosarul de uzucapiune prin jonctiunea posesiilor timp de un an de zile. I-am cautat mostenitorii fostului proprietar pina si in cimitir si tot i-am gasit.



Atentie: trebuie sa gasiti mostenitorii in viata...nu pe cei din cimitir!

I-am cautat in cimitir pentru a vedea daca nu cumva au murit,si nu erau pe crucea de piatra.
Aveti deschisa calea unei actiuni in constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin efectul uzucapiunii asupra terenului stapanit .

Pentru ca dreptul de proprietate sa poata fi dobandit prin uzucapiunea de 30 ani trebuie sa dovediti indeplinirea cumulativa a celor doua conditii:

-posesia exercitata asupra bunului imobil sa fie utila , adica posesia trebuie sa fie continua, neintrerupta, netulburata si sub nume de proprietar;

-posesia sa fie exercitata neintrerupt timp de 30 ani, indiferent daca posesorul este de buna credinta sau rea credinta.

Dupa constatarea uzucapiunii prin hotarare judecatoreasca, va inscrieti in Cartea Funciara dreptul de proprietate astfel obtinut.

Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.

Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.



Atata vreme cat a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).

Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).


Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 ani , neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).


Prin declaratiile de martor se va atesta faptul posesiei indelungate, se va atesta faptul ca limitele terenului nu au comportat modificari, si, de asemenea, nu a existat niciun litigiu, cu privire la imobilul al carei drept de proprietate se solicita a fi dobandit.


Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica imobiliara.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2016
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
In completarea colegei, precizez ca nu este o actiune in constatare, ci in realizarea dreptului. Taxa de timbru la valoare.
In plus, nu se mai evalueaza obligatoriu imobilul, caci se foloseste valoarea impozabila, dar trebuie o expertiza topometrica de identificare exacta a imobilului.
Nu inteleg de ce ati stat un an cu pregatirea dosarului, trebuia facuta actiunea si apoi introdusa, dupa care faceati urmatoarele demersuri pentru completarea detaliilor si descoperirea mostenitorilor in viata ai vanzatorului de atunci.
Nu e necesara dezbaterea mostenirii, puteti sa dovediti prin acte de stare civila ca sunteti descendenti si ca ati acceptat mostenirea cu martori (desi chiar introducerea actiunii dovedeste interesul de a acceptra mostenirea, deci e redundant, insa depinde de timpi).
Se pare ca nu va rămâne decât varianta sa așteptați sa va dea cineva în judecata și sa obțineți câștig de cauza.

Dvs. nu puteți da în judecata decât mostenitorii sau mostenitorii moștenitorilor...ceea ce este și mai complicat.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune partiala favex favex Parintii mei au cumparat un teren cu chitanta de mana in 1956 iar in 1957 au construit o casa fara autorizatie de construire. Au inscris terenul si casa in ... (vezi toată discuția)
Detalii despre actiune in constatare ! Axxy007 Axxy007 Bunza Ziua . Problema mea este urmatoarea : Soacra mea a cumparat in anul 2003 un teren de 1600 mp de la numitul J.I. care acum este decedat . Datorita ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune? Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G In cazul in care nu exista niciun fel de acte de proprietate pe un teren, acesta mostenindu-se din tata in fiu cum era pe vremuri, ce fel de actiune ar trebui ... (vezi toată discuția)