avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitanta de mana, mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitanta de mana, mostenire

Chitanta de mana este un inscris prin care un autor cumpara un lot de teren de la un vanzator, achita pretul , convenind de comun acord ca acest document constituie un act de vanzare pana la facerea actelor la serviciul de cadastru al Sfatului Popular din acea vreme, respectiv 1956. Autorul moare avand 2 mos-tenitori. Intrebarea este urmatoarea: la dezbaterea succesiunii la notar acest document care este totusi un act de valoare pe care practica judecatoreasca il considera o promisiune de vanzare nu poate fi transmis mostenitorilor in masa succesorala la capitolul : bunuri mobile ?. Este clar ca nefiind un act autentic nu poate fi act de vanzare cumparare deci incadrat ca bun imobil.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:15, 5 Mai 2016
Am stat aproape un an de zile cu pregatirea dosarului pentru ca am studiat jurisprudenta portalului instantelor de judecata la capitolul uzucapiune prin jonctiunea posesiilor inclusiv forumul nostru si am vazut dramele suferite de catre reclamanti, numarul imens de termene de judecata pentru ca judecatorii cereau ba una ba alta, numarul de suspendari de procese, chiar perimari si numarul de respingeri pe diferite motive. Daca se adauga si taxele judiciare si avocatii atunci tacamul este complet sa te arunce in depresie , Chestia cu cimitirul este chiar reala dar pleaca de la o coincidenta si anume faptul ca in certificatul de mostenitor al vanzatorului am gasit in masa succesorala un loc de veci care era chiar in cimitirul parintilor mei asa ca am dat fuga cu flori la ai mei ( inopinat, inafara calendarului) si am tras o geana si la celalalt. Administratorul mi-a zis ca are taxele platite la zi deci din doi mostenitori unul tot exista.
Daca e sa mergeti singuri in instanta, e inevitabil sa cheltuiti mult timp si judecatorii sa para ca va cer luna de sus... daca mergeti cu avocat nu e necesar sa studiati jurisprudenta sau altele... mergeti la el, lasati acte, taxe de timbru si semnati contract si il mai intrebati lunar de progrese. Dupa primul termen va suna el de martori, interogatorii, onorariu expert... cam asa ar trebui, in mare, sa se desfasoare lucrurile.
Ar fi cam greu pentru ca din studierea certificatelor de mostenitori de pe urma vanzatorului defunct am constatat ca in masa succesorala nu figureaza imobilul si chitanta respectiva, deci ar trebui sa dea fuga la un notar sa faca supliment de mostenire. Ori acesta dupa 60 anide la intocmirea chitantei o sa spuna ce mi-a spus si mie adica pas.
favex a scris:

Ar fi cam greu pentru ca din studierea certificatelor de mostenitori de pe urma vanzatorului defunct am constatat ca in masa succesorala nu figureaza imobilul si chitanta respectiva, deci ar trebui sa dea fuga la un notar sa faca supliment de mostenire. Ori acesta dupa 60 anide la intocmirea chitantei o sa spuna ce mi-a spus si mie adica pas.



Este normal sa nu figureze imobilul respectiv in certificatele de mostenitori.
acest lucru il puteti folosi ca o "bila alba" pentru dvs.

Subscriu si eu la parerea colegei avlil: cel mai bine era sa mergeti cu actele la un avocat, nu sa studiati jurisprudenta de pe portalul instantei...

p.s.: ca o opinie personala, pe portalul instantei nu gasiti jurisprudenta, doar pronuntari in cauze ce au ca obiect uzucapiunea. Pentru a spune ca studiezi jurisprudenta, inseamna sa vezi motivarea solutiilor respectie, adica logica juridica folosita de instanta.
Un alt element important este faptul ca in cadrul aceleiasi instante sunt mai multe complete de judecata, formate din judecatori diferiti si cu opinii diferite... deci... trageti singur concluziile!

Nu mergem singuri in instanta dar sunt situatii in derularea procesului in care ajungi in impas total. De exemplu un user in culmea disperarii a solicitat ajutor pe forum pentru ca avocatul i-a cerut certificatul original al fostului proprietar decedat in 1906. Ori se stie ca DEPABD nu garanteaza informatii de stare civila decat dupa 1945. Deci astfel de situatii vreau sa evit. Ca sa nu mai vorbesc de birocratia institutiilor statului in a raspunde unor petitii indreptatite.(primaria municipiului bucuresti prin directia juridic la o solicitare cum ca nu au fost notificari pe legea 10/2001 pentru imobilul respectiv iti raspunde in 45 zile) s.a. Deci vreau sa dau avo-catului un dosar complet si fara echivoc (termen juridic). Mai am de primit 3 hartii ( care bineinteles ca au depasit termenul de 30 zile conform legii 544, dar nu mai conteaza. Multumesc mult doamnei AVLIL pentru ideea de actiune in realizarea dreptului fata de constatarea dreptului dar nu stiu care e diferenta .

Alte discuții în legătură

Uzucapiune partiala favex favex Parintii mei au cumparat un teren cu chitanta de mana in 1956 iar in 1957 au construit o casa fara autorizatie de construire. Au inscris terenul si casa in ... (vezi toată discuția)
Detalii despre actiune in constatare ! Axxy007 Axxy007 Bunza Ziua . Problema mea este urmatoarea : Soacra mea a cumparat in anul 2003 un teren de 1600 mp de la numitul J.I. care acum este decedat . Datorita ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune? Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G In cazul in care nu exista niciun fel de acte de proprietate pe un teren, acesta mostenindu-se din tata in fiu cum era pe vremuri, ce fel de actiune ar trebui ... (vezi toată discuția)