Cu o declaratie de acceptare expresa a mostenirii, deci in perioada de optiune succesorala, pot solicita bancii un extras de cont al defunctului de la momentul decesului ?. La deschiderea dezbaterii succesiunii trebuie stabilita masa suc-cesorala deci trebuie sa am aceasta informatie.
Dna LILIANA , ma asteptam la interventia dv-stra. S-ar putea ca soarele sa straluceasca pe strada mea.Eu pot si acum sa dau fuga la notar contracost bineinteles si sa interogheze registrul electronic de acceptari sa ma lamuresc, dar prefer s-o fac a doua zi dupa parastas adica peste 3 saptamani. Acceptarile tacite prezentate de joha sunt general valabile dar in cazul meu nu se pun pentru ca este un caza special, cu exceptia unuia motiv pentru care fug repede la Taxe si Impozite sa-i platesc rolul, multumesc mult.
Daca nu aveti dosar succesoral pe rolul unui birou notarial nu puteti face interogare dvs. la notariat. Sfatul meu daca doriti sa dezbateti e cale amiabila la notar, mergeti cat mai repede la unul puneti dosar pe rol si asa aflati si daca sotul ammei a facut declaratie de acceptare si puteti urgenta si adresele pentru bancile la care credeti ca mama dvs ar avea conturi.
Sa stiti ca in acest topic nu sunt adversarul dvs, ci vreau sa va explic cum stau lucrurile pe cale notariala. Daca vreti sa apelati la instanta de judecata tot trebuie sa treceti pe la un notar care sa va dea o incheiere prealabila si obligatorie pt a depune actiunea. Si atunci o sa se ingreuneze si mai mult ca nu instanta va face adrese la banci....
Ok, Joha, nu credeam ca pentru adresa notarul nu are un onorariu... Uite ca sunt dezimformata.
La ultima executare am adrese catre 34 de banci. De-aia ziceam... si-au costat destul de mult. Am facut o paralela care imi era cea mai la indemana .
DIn proprie experienţă vă spun că puteţi accesa informaţiile privind conturile bancare ale defunctului în treimodalităţi:
- după ce aţi deschis dezbaterea succesiunii la notar, notarul face adrese către bănci (răspunsul îl puteţi ridica pe loc chiar dvs. dacă cereţi notarul să facă menţiunea respectivă pe adresă);
- după ce aţi obţinut certificatul de calitate moştenitor, personal, fără probleme;
- prin instanţă, dacă se ajunge acolo;
În privinţa legii, într-adevăr este deficitară. Există situaţia în care unul dintre moştenitori (sau altcineva) a avut împuternicire pe cont şi după decesul defunctului sustrage bani (de la bancomat este cel mai simplu) şi aflaţi asta prea târziu.
Sfatul meu este să urgentaţi deschiderea succesiunii la notariat şi să solicitaţi acestuia să emită adrese către bănci, adresă care ţine loc şi de notificare în legătură cu decesul defunctului şi blocarea conturilor.
Succes!
Mostenire
ContSters291019
Titularii a doua conturi bancare au decedat. Eu sint inputernicita.
Ce acte imi trebuie ca sa trec sumele pe numele meu. Trebuie trecute in actul de ... (vezi toată discuția)