avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restanta intretinere, penalitati- mod de calcul
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restanta intretinere, penalitati- mod de calcul

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema.
Din motive personale din noiembrie 2013 am avut probleme cu plata intretinerii si am ramas restanta, am facut plati la intretinere dar nu in mod constant- atunci cand am avut posibilitatea sa achit am achitat diverse sume. Am tot rugat-o pe administratora noastra sa-mi spuna cat mai am de platit la intretinere si cat am la penalitati si nu vrea sa-mi spuna , nici cum face calculul acestor penalitati , nici ce am am reusit sa achit , nimic - nu reusesc sa gasesc bunavointa si comunicare cu dansa si nici cu presedintele de bloc/asociatie. de exemplu am de plata la intretinere 139 lei si penalitati de 490 lei ( ex pe o luna).
Am fost in seara asta si am rugat-o iar sa-mi comunice ce am achitat si ce mai am de plata si mi-a zis ca ce eu nu stiu sa socotesc?????????? am rugat-o sa-mi spuna cum socoteste penalitatile si nu mi-a mai adresat niciun cuvant!
As dori daca puteti sa-mi spuneti direct legea si articolul in care dansa are obligatia sa-mi raspunda la intrebari sa pot concepe o cerere catre Asociatie/Presedinte in care sa solicit acest lucru
- Pot sa rog in respectiva cerere sa mi se opreasca penalitatile deoarece sunt din ce in ce mai mari si nu o sa reusesc in veci sa le achit?
- Daca resuesc sa achit toata intretinerea pot solicita Administratiei sau Comitetului sa-mi faca o reducere a acestor penalitati?
-Este corect ca pe chitantier sa-mi scrie doar restante fara sa precizeze luna/anul din care sunt aceste restante( cand le socoteste sa le scada)??- era mai simplu daca zicea de ex restanta anul 2014 lunile febr- aprilie .
Ma poate ajuta cineva cu un sfat si articolele din lege care ma pot ajuta sa rezolv aceasta problema ca nu-mi place sa ma vad cu asa datorii mari.
Multumesc anticipat
Puteti face o cerere adresata presedintelui in care solicitati sa primiti un raspuns scris la urmatoarele:
- sa vi se arate modul de calcul al penalizarilor;
- sa va accepte plata intregii sume a cotelor restante si, in schimb, sa vi se faca o reducere a penalizarilor neachitate cu un procent semnificativ, de exemplu un 20%, dat fiind faptul ca aceste penalizari nu sunt datorate furnizorilor, ci intra in fondul de penalizari al asociatiei ca venit, urmand ca in lunile viitoare acestei plati sa va achitati in plus fata de cota curenta la intretinere si o suma, sa zicem 100 - 200 lei din penalizarile ramase de achitat. In acest sens solicitati intocmirea unui plan de esalonare a platii penalizarilor pe care sa vi-l asumati in scris.

Este normal ca administratora sa va scrie pe chitanta ca platiti din restante si sa nu va detalieze ce anume platiti pentru ca ea nu are la incasari, in momentul cand va prezentati sa platiti, tot istoricul datoriei dv., iar pe de alta parte nici nu conteaza deoarece achitarea se face din restantele cele mai vechi in paralel cu penalizarile cele mai vechi. Suma in care acopera aceste restante, cote si penalizari, ar trebui sa fie proportionala, dar am serioase indoieli ca o si face asa.

De asemenea am o banuiala, dupa cum ne-ati aratat un exemplu, ca la o restanta de 8340 (cote si penalizari impreuna) aveti penalizari calculate intr-o luna oarecare de 490 lei ca:
- administratora penalizeaza si penalizarile, ceea ce este total ilegal;
- dar si ca va penalizeaza cotele mai vechi de 500 zile (in cazul in care aplica procentul de 0.2% / zi), ajungand ca penalizarea unei cote lunare sa depaseasca cota lunara, ceea ce este de asemenea ilegal.
Deci este foarte important pentru dv. sa obtineti modul de calcul al penalizarilor si, in cazul in care ce banuiesc eu se adevereste macar in parte, macar sub un aspect din cele doua aratate mai sus, sa cereti presedintelui s-o puna pe administratora sa recalculeze toate penalizarile din momentul in care ati ramas restanta. Ati putea avea surprize frumoase.

Daca nu se conformeaza sa va arate modul de calcul si, in cazul in care calculul a fost abuziv, sa corecteaze acest calcul, mergeti la primarie la compartimentul de relatii cu asociatiile de proprietari si cereti-le sprijinul, sa vina la asociatia dv. si sa controleze acest mod de calcul al penalizarilor.

In cazul in care nu obtineti nimic nici pe aceasta cale, desi nu fac lucrul acesta decat in mod exceptional, sfatul meu este sa incetati sa mai platiti si sa-i fortati sa va dea in judecata. La judecator va trebui sa depuna modul de calcul al penalizarilor si, daca e asa cum banuiesc eu, vor pierde o parte din suma ceruta.

Tin totusi sa va spun ca este foarte important sa obtineti acest mod de calcul, iar faptul ca nu vi-l da si se ascund in spatele unor intrebari prostesti de genul daca dv. nu stiti sa calculati, arata ca administratora stie ca procedeaza gresit si vrea sa va intimideze.

Mi-am exprimat parerile mele in legatura cu cazul dv., folosindu-ma de datele destul de sumare pe care ni le-ati scris.
Este posibil ca realitatea sa fie alta, deci luati tot raspunsul meu sub o anumita rezerva.
Multumesc mult ptr raspunsuri!!
Eu v-am dat un exemplu dintr-o luna oarecare( de anul trecut)! Acum am inteles cat de cat ce inseamna ca suma penalitatilor sa nu depaseasca suma datorata (CRED CA AM INTELES!), ex:
anul trecut aveam 3811 lei intretinerea - totalul si la penalitati ( i valoare de 3380 lei) lunile oct, noiemb si dec nu mi-a pus penalitati ceea ce m-a bucurat enorm, gandindu-ma ca asa reusesc sa ma achit mai repede daca ma scutesc de ele, dar azi noapte am inceput sa socotesc si am vz ca s-a oprit la luna aceea cu ele ca altfel depaseau cu mult suma datorata intretinerii.
Multumesc mult ptr raspuns! Era doar un exemplu oarecare!!
Dupa cum imi aratati dvoastra ca se socoteste atunci inseamna ca imi pune penalizare si la suma penalizarilor , ceea ce eu am inteles ca nu se poate, nu???????????? deci ar fi incorect!!
Daca as dispune de atatea sute de lei lunar( peste mie) ar fi minunat!!! Eu vreau sa gasesc un mod care sa fie avantajos ptr amandoua ( eu si asociatia), conform legislatiei in vigoare sau a umanitatii, nu vreau si nu am vrut sa fiu o rea platnica, vreau sa ma scap de rusinea asta, dar trebuie sa pot sa reusesc sa traiesc si eu si copilasul meu cat de cat decent, sa pot sa-i cumpar si sa-i fac tratamentele de care are nevoie. nu cersesc mila nimanui , doar vreau sa gasesc calea de mijloc!!!
Cereti modul de calcul si exemple cu sume restante si reveniti aici, pe forum. Poate reusim sa deslusim cazul dv.

Nu, nu este legal sa se penalizeze penalizarile.
Nu, nu este legal ca o cota de intretinere lunara sa fie penalizata cu mai mult decat valoarea ei.
Cand penalizarea ajunge cat cota, se opreste calculul penalizarii la acea cota pentru ca s-a penalizat la maxim.

Referitor la penalitati,raspunsul este conditionat de natura penalitatilor
Daca penalitatile au fost aplicate de catre furnizorul de utilitati asociatiei de proprietari,valoarea penalitatilor se repartizeaza proprietarilor care se inregistreaza cu sume cu titlu de restanta
Daca penalitatile sunt aplicate de catre asociatia d eproprietari in temeiul disp art 49 din L nr 230/2007,comitetul executiv este competent sa analizeze si eventual sa dispuna exonerarea dela plata obligatiei achitarii acestora



In lumina celor spuse mai sus, avem la noi in AP aceeasi situatie cu un locatar restant: AP fara penalitati la furnizori, penalitatile sunt doar ale AP. Cum putem noi, in comitet, sa exoneram un locatar de la plata achitarii acestor penalitati? Consemnam pur si simplu "s-a decis sistarea calcului penalitatilor la ap 32"? Si incepand cu acea luna nu i se mai calculeaza acelui cetatean penalitati de intarziere?
Multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Restante la intretinere calinraoul calinraoul Sunt in situatia de restantier la intretinere si s-au acumulat niste penalitati.Intre timp, punand mana pe niste sume de bani am incercat sa platesc din ... (vezi toată discuția)
Prioritate incasari intr-o asociatie de proprietari marianionescu1 marianionescu1 Intr-o asoc. de proprietari, se incaseaza mai intai penalizarile (s-a hotarat in adunarea gen sa se penalizeze doar cotele de intretinere), apoi cotele de ... (vezi toată discuția)
Restanta la asociatie Annis Annis Buna ziua. Pentru ca nu stiu cum sa incep acest mesaj, o sa intru direct in subiect. Am 4 ani de zile de cand spre rusinea mea si datorita conditiilor ... (vezi toată discuția)