avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

va rog sa-mi spuneti daca din sentinata urmatoare, prin venit net se intelege, doar salariul, sau si primele, orele suplimentare , bonurile de masa, ...
"Majorează pensia de întreţinere stabilită în sarcina pârâtului la 1/6 din venitul net realizat de pârât (sumă ce va fi indexată, de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei) începând cu data introducerii cererii:..."
1/6, pt un copil, este vorba de 2 copii, 1/3 din salar.
cererea fiind din luna februarie, inteleg ca trebuie sa platesc diferenta de pensie. cum? mi se opresc din salar, banuiesc ca nu toti odata, ca nici nu am salar atatia bani :)

"Obligă pe pârât la plata către reclamant a sumei de 820 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată." acesti bani trebuie sa-i dau in mana/posta, fostei sotii, in cat timp?

multumesc mult pentru informatii!
o zi buna tuturor!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:11, 3 Iunie 2016
Nu inteleg, daca aveti 2 copii, ambii stau la mama si dvs aveti de platit 1/6 pt unul, celuilalt cat ii platiti ?Aveti o alta hotarare ?
orele suplimentare apar pe fluturas in venitul net. la fel si primele :). asta e nelamurirea mea. toate aparand in net, e f clar ca se calculeaza . deci dupa o serie de prime si ore suplimentare, nu voi da o treime din salar, voi da jumatate :). inteleg din sentinata, ca se vrea calcularea la fiecare 3 luni. :) concluzia mea este: merg la servici, muncesc,platesc pensie, platesc naveta, platesc medicamente si mie clar nu-mi mai ramane nimic. nu ma intelegeti gresit, vreau sa dau pensie. le mai dau peste pensie si bani copiilor, cand ma intalnesc cu ei, le cumpar cadouri de zilele lor, de pasti, craciun... acum cu sentinata asta, ma gandesc sa ma las de servici, sa stau acasa, ca si asa ... merg la servici si nu am bani sa-mi platesc facturile :). fac haz de necaz. acum, in momentul de fata, salariul meu este pt naveta, medicamente si pensie. nu-mi raman decat vreo 200-300 lei de cheltuiala. ma salveaza primele si orele suplimentare :) va rog nu ma intelegeti gresit, nu ma scuz :)
am postat sentinata asa cum este ea redactata pe internet. 1/6 pt copilul minor, pana la 18 ani; 1/6 pt copilul major, pana la 26 ani, fiind la facultate = 1/3 din salar, ceea ce este f corect. ambii copii stau la mama
marian1268 a scris:

inteleg din sentinata, ca se vrea calcularea la fiecare 3 luni.

Este o greșeală a judecătorului din instanța de fond. Nu se mai poate calcula nimic la 3 luni, deoarece nu este stabilit un sold fix care să fie indexat.
Cota procentuală se indexează de la sine prin orele suplimentare, când se majorează salariul.

Formulați și declarați în termen APEL pentru a fi corectată eroarea cu indexarea.

Oricum afirmația este inaplicabilă tehnic. Stabilește procent și cere indexare sumă, dar care e suma care trebuie indexată nu mai menționează.

Cred că ați înțeles greșit în ce privește calcularea pensiei copiilor, fiți sigur că nu veți plăti mai mult de 33% din venitul lunar net.
De ex. în luna mai luați 800 lei, calculați 33% din 800, apoi în luna iunie luați 1100 și la fel calculați 33% din 1100, și tot așa... în iulie luați 900 lei și aplicați procentul de 33% din 900, în august poate luați 1400 lei și aici calculați 33% din 1400 lei, și pe mai departe în septembrie poate stați în concediu medical și primiți un salariu net de numai 600 lei, deci veți plătiți copiilor 33%din cei 600 lei și tot așa lună de lună veți plăti numai maxim 33% din salariul cât îl luați în mână în luna respectivă, dar niciodată nu vă va obliga nimeni pentru 2 copii să calculați 50%.

Ultima modificare: Vineri, 3 Iunie 2016
Admin, administrator
Stimate domn, legea prevede ca MAXIM 1/6 din venitul net ca pensie alimentară pentru un minor, dar instanţa poate stabili o sumă mai mică.În cazul Dvs. s-a stabilit limita superioară.
Puteţi face apel la sentinţă, dar nu aveţi certitudinea că în apel se va schimba sentinţa, dar puteţi încerca.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara marian1268 marian1268 buna ziua, imi poate spune cineva, cum se calculeaza pensia alimentara, primele intra in calcul? 1/3 pt 2 copii. in cazul in care sunt bolnav, dau pentru ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie intretinere nell12324 nell12324 buna ziua.am revenit cu problema mea in care am o nelamurire:venitul meu pe luna iulie: net 1040,sup 78,tichete 215...aug;net 811,tichete 65...sept:net ... (vezi toată discuția)
Pot obține recalcularea pensiei de întreținere începând cu anul 2011 și până la data pronunțării hotărârii? Lolajimbita8 Lolajimbita8 Bună ziua.Am următoarea speță la are aș dori să îmi dați un răspuns legal. Sumt divortat din anul 2011 si am o fată în vârstă de 11 ani. Prin ... (vezi toată discuția)