avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament de legat universal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament de legat universal

buna seara .As dorii sa stiu daca sunt mostenitor testamentar acceptant,ce drepturii si obligatii imi confera acesta.De exemlu pot inchiria fara contract ci in baza unui acord sub semnatura privata.Arat ca este un alt mostenitor neacceptant care contesta acest acord spunand ca ar fi ilegal.mai mentionez ca in prezent ne aflam in tr-o actiune in instanta avand ca obiect succesiunea ,iar ceea ce am cerut este constatarea calitatii de unic mostenitor acceptant
Cel mai recent răspuns: petre_marian , utilizator 11:31, 15 Iunie 2016
buna ziua.am sa incerc sa detaliez putin situatia cu riscul de-a nu deveni prea stresant.da suntem fratii uterini adica numai de mama.Mama a fost casatorita cu tatal fratelui 1 an de zile,iar cu tata 7 ani de zile cu tot cu impacari eu am locuit cu mama pana m-am casatorit,deci bunurile produse de mama nu sunt realizate cu nici unul din tati.fratele a ramas la tara in grija tatalui.Acum prin simpla dovedire a legaturii de sange eu cred ca nu este suficient pentru insusirea calitatii de mostenitor.da are calitatea de succesibil,adica vocatia de-a mostenii,dar atunci cum ramane cu articolul 1110 n c c referitor la acceptarea tacita si la articolul 1106 referitor la faptul ca nimeni nu este obligat sa accepte o mostenire ce i se cuvine
Presupunand ca mama este testatorul, se pot face urmatoarele afirmatii:
- daca fratele are capacitate succesorala, are vocatie utila la mostenire si nu este nedemn de a mosteni, atunci sunt indeplinite conditiile pentru a mosteni legal pe mama sa.
- art.1110 acopera la modul general actele cu valoare de acceptare tacita si se refera la toti cei care au calitatea de succesibil, nu ar fi prea multe de comentat aici.
- art.1106 se refera strict la libertatea acceptarii mostenirii, si dpmdv, nu face obiectul discutiei in curs (adica, cine nu vrea sa accepte, nu accepta mostenirea si cu asta basta)

Insa, ceea ce este cu adevarat important pentru dvs., este Renuntarea la mostenire, reglementata in art.1120, si anume renuntarea la mostenire nu se presupune ...,
caci daca acceptarea mostenirii poate fi expresa, tacita sau fortata,
renuntarea la mostenire nu poate fi decat expresa, deci nu poate fi dedusa din alte circumstante (excludem aici situatia reglementata de art.1112 privind citarea si neprezentarea - asa cum rezulta din dicutia de pana acum).
buna seara .Am inteles si va multumesc pentru explicatii ,dar as mai avea o nelamurire.ma scuzati ca insist.Aceasta ar fi care sunt situatiile sau conditia cand instanta poate declara pe unul din mostenitorii ca strain de mostenire?
Situatia sau conditia, difera de la caz la caz, un exemplu ar fi: este citat legal dar nu se prezinta, sau o situatie de constatare a nedemnitatii succesorale, etc, nu putem face presupuneri si nici nu putem enumera exhaustiv ipotezele.

buna seara.. ok am inteles.eu am invocat in actiune art.11o3 n c c art.700 c c si art 35 n c p c iar fratele a venit doar cu actele de stare civila.fiind o actiune in constatarea calitatii de unic mostenitor care credeti dumneavoastra ca ar putea fi solutia instantei fata de acest probatoriu.mentionez ca pentru acest proces s-a dispus in apel rejudecarea cauzei la prima instanta

Alte discuții în legătură

Solicit sfat in cdrul unui proces de partaj judiciar ciocan catalin ciocan catalin Buna ziua ,sunt la finalul unui prim proces de partaj judiciar,care s-a incheiat la Slatina,in proces eu avand calitate de parat. Este vorba despre ... (vezi toată discuția)
Invocare unui testament dupa renuntarea la succesiune MateiSerban MateiSerban Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cun un sfat lagat de succesiunea dupa bunica. In 1998 bunica a murit si toti unchii nostri au renuntat la succesiune in ... (vezi toată discuția)
Prescrierea generala petre_marian petre_marian buna dimineata.as vrea sa stiu daca am initiat o actiune in justitie a .carei cauza instanta a dispus rejudecarea,probabil din lipsa de probe,nu cunosc ... (vezi toată discuția)