avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1179 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament de legat universal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament de legat universal

buna seara .As dorii sa stiu daca sunt mostenitor testamentar acceptant,ce drepturii si obligatii imi confera acesta.De exemlu pot inchiria fara contract ci in baza unui acord sub semnatura privata.Arat ca este un alt mostenitor neacceptant care contesta acest acord spunand ca ar fi ilegal.mai mentionez ca in prezent ne aflam in tr-o actiune in instanta avand ca obiect succesiunea ,iar ceea ce am cerut este constatarea calitatii de unic mostenitor acceptant
Cel mai recent răspuns: petre_marian , utilizator 11:31, 15 Iunie 2016
buna dimineata .situatia este mult mai simpla dar nu omit faptul ca s-ar putea complica pe parcurs.Deci conform art.193 privind procedura prealabila emisa in urma verificarilor unui notar public nu exista pana in momentul actual o declaratie de acceptare in termenul de un an conform art 1103 alin.1si nici o declaratie de renuntare.deoarece termenul de decadere este de un an iar termenul de prescripti general este de 3 ani si avand in vedere ca instanta de apel a dispus rejudecarea la prima instanta va intreb de ce nu pot invoca si prescriptia ,data decesului fiind 05/2013.va multumesc anticipat pentru intelegerea si rabdarea fata de o persoana fara studii juridice dar cu o mare vointa de a cunoaste.
Dpdv al dreptului subiectiv civil procesual, aveti posibilitatea sa cereti orice, desigur, insa art.2513 nu este temei in cauza dvs., insa nimic nu va impiedica sa il folositi (adica mai bine il invocati, chiar daca nu va fi luat in seama, decat sa nu o faceti si sa aveti un regret interior).
In alta ordine de idei, tot rationamentul dvs. se sustine pe acceptarea/renuntarea expresa si facuta la notar, si ignorati posibilitatea de acceptare expresa care nu este facuta la notar si acceptarea tacita, ori partea adversa tocmai asta o sa invoce (cel putin asta ar fi logic sa faca), caci stie si ea ca la notar nu a fost si atunci ...ce prescriptie sa invocati, daca persoana sustine ca a acceptat tacit, probabil, de acum 3 ani.
buna ziua temeiul legal ar fi art.2550 n c c referitor la invocarea decaderii ,iar in legatura cu actele de acceptare tacita care reprezinta singura solutie ramasa in speta de fata,conform art.1110 n c c nu am gasit nimic din ceea ce stiu eu in prezent care sa se incadreze intr-unul din cele trei puncte care reprezinta acte de acceptare tacita,deoarece totul se afla la mine.Am sa enumar cateva ;plata impozitului ,plata intretinerii demersuri in instanta referitor la o datorie falsa catre asociatia de proprietari,cerere a carei solutie de perimare am obtinut-o.demersurii in instanta la un proces inceput de mama.proces la care fratele a fost legal citat dar nu s-a prezentat proces aflat in prezent in faza de recurs,cheltuielile de inmormantare plus parastasele aferente,renovare pe banii proprii a apartamentului inchirierea acestuiasi docamdata atat.Bine ,bine dar o sa va intrebati dar fratele ce a facut?Raspuns ,aproape nimic.in afara de legatura de sange nu cred ca poate invoca alceva.
Cu privire la decadere, dpmdv nu este cazul sa va mai explic, caci am spus tot ce era de spus, dvs. puteti sa o invocati, iar partea adversa o sa demonteze exceptia in secunda doi si o sa spuna ca a acceptat tacit in termen (dar merita sa incercati, nu va costa nimic).
Cu privire la art.1110, nu aveati ce sa gasiti, caci este o enumerare exemplificativa, nelimitativa acolo si nu exhaustiva sau limitativa - interpretare ce reiese din textul de lege prin folosirea sintagmelor la alin.1 "Sunt astfel de acte ..." sau la alin.2 "pot avea valoare ...", ceea ce inseamna ca in text sunt doar niste exemplificari, nimic mai mult, instantei revenindu-i sarcina sa aprecieze.
Cu privire la dar fratele ce a facut?, ei bine, el poate nu a facut prea multe, dar el a fost facut (nascut) de catre cea decedata, iar in dreptul romanesc se pare ca este suficient, in plus in dreptul romanesc cel care decedeaza nu poate dispune de bunurile lui prin testament sau legate, decat intr-o anumita limita, restul - rezerva succesorala - revine anumitor mostenitori. Fratele o sa spuna ca el a acceptat tacit ce i se cuvenea legal, iar dvs. l-ati impiedicat sa dispuna de bunuri si i-ati limitat drepturile pe care legea i le confera.

Desigur, dvs. sunteti dator sa va jucati cartea cum se poate mai bine, insa nu pot sa va incurajez fara fundament.
buna ziua,da corect daca este adevarat ceea se spune trebuie sa arate cum l-am impidicat sa ajunga la instanta pentru a .cere ceea ce de drept i se cuvine,o varianta mai simpla si la indemana

Alte discuții în legătură

Solicit sfat in cdrul unui proces de partaj judiciar ciocan catalin ciocan catalin Buna ziua ,sunt la finalul unui prim proces de partaj judiciar,care s-a incheiat la Slatina,in proces eu avand calitate de parat. Este vorba despre ... (vezi toată discuția)
Invocare unui testament dupa renuntarea la succesiune MateiSerban MateiSerban Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cun un sfat lagat de succesiunea dupa bunica. In 1998 bunica a murit si toti unchii nostri au renuntat la succesiune in ... (vezi toată discuția)
Prescrierea generala petre_marian petre_marian buna dimineata.as vrea sa stiu daca am initiat o actiune in justitie a .carei cauza instanta a dispus rejudecarea,probabil din lipsa de probe,nu cunosc ... (vezi toată discuția)