buna seara .As dorii sa stiu daca sunt mostenitor testamentar acceptant,ce drepturii si obligatii imi confera acesta.De exemlu pot inchiria fara contract ci in baza unui acord sub semnatura privata.Arat ca este un alt mostenitor neacceptant care contesta acest acord spunand ca ar fi ilegal.mai mentionez ca in prezent ne aflam in tr-o actiune in instanta avand ca obiect succesiunea ,iar ceea ce am cerut este constatarea calitatii de unic mostenitor acceptant
Asa va place... Asta este cea mai absurda chestie, ca fratii sa se judece pe mostenire. De ce un frate vrea totul, fara sa-i dea celuilalt nimic? De ce sa invoce tot soiul de prescriptii si decaderi, in loc sa faca ceea ce e moral si legal? Va prevalati de faptul ca celalalt n-a putut (n-a stiut sau n-a avut bani) si sustineti in instanta ca n-a vrut. Inteleg ca nu sunteti frati buni, totusi... Cunosc o gramada de cazuri si de frati buni. Cunosc un caz chiar cu fals in declaratii in fata notarului. Ca apoi sa se laude cat de corect si de crestin este. BLEAH! La final tot de 1,2 m x 2,2 m veti avea nevoie.
buna ziua .Nu sunt asa lacom si imoral cum a-ti dedus ,doar ca nu aveti toate elementele pentru a trage o concluzie corecta.La inmormantarea mameila momentul cand groparii inca nu au tras funia cu care au coboratbsicriul in groapa ,am fost interpelat de frate spre a purta o discutie in legatura cu modul de impartire a averii ,i-am spus ca nu este locul si nici momentul potrivit pentru o astfel de discutie dar a insistat asa ca neavand incotro i-am propus sa ia el pamantul ,iar eu sa raman cu apartamentul.avand in vedere ca el locuieste la tara iar eu in Bucuresti.Trebuie aratat ca valoarea pamantului este net avantajoasa fata de apartament,dar era o mica problema trebuia continuat un proces care era la momentul respectiv in faza de apel,la fond mama a castigat revenindu-i o sulta in urma egalizarii valorii loturilor,pana la coada apelul a fost anulat ca netimbrat iar acum se afla la recurs cu o motivare subtirica.Apartamentul la momentul decesului mame se afla inregistrat la asociatia de proprietari cu un debit de 40 mil.asociatia deschizand un proces pentru recuperarea debitului.Intrucat a trecut mai mult de un an de cand procesul era pe rol fara a se face din partea asociatie vre-un demers am imaintat catre instanta o cerere prin care am invocat perimarea cauzei obtinand in acest sens o hotarare.Argumentele pot continua vizavi de morala si crestinism.
Asa, si toate plusurile si minusurile pe care le-ati mentionat nu pot fi puse pe hartie si sa va intelegeti ca "fratii"? Mie asta mi se pare ciudat. Inclusiv sora-mea (dupa tata) a asteptat sa treaca termenul (perioada in care eu n-am facut nimic in vederea acceptarii) si m-a dat in judecata ca sa constate instanta ca n-am calitatea de mostenitor, in loc sa ma sune si sa ma intrebe ce vreau sa fac. A pierdut (a facut o actiune pe ocolite, insuficient motivata desi a avut o avocata buna - probabil ca rezervatarii nu pot fi scosi asa usor de la mostenire) si abia apoi ne-am inteles, cu conditia sa-mi suporte cheltuielile de judecata. Si stiu o gramada de alte cazuri cu frati ajunsi in instanta.
buna dimineata .Daca nu a-ti facut nimc pentru acceptare nu inteleg cum ati castigat,deoarece legea este clara in astfel de cazuri.Daca nu exista acte de acceptare expresa sau acte de acceptare fortata sau tacita ,conform art 1110 n c c succesibilul este declarat strain de succesiune.Eu nu am avocat,deocamdata ,dar stiu ca in cazul unei mostenirii testamentare dreptul de optiune a acceptarii este de un an de la data decesului ..In cazul meu nu am ce sa ocolesc actiunea fiind clara si la obiect,[nu exclud faptul ca la un moment dat s-ar putea complica],dar detaliile le cunosc doar eu.Ce pot sa spun sunt spete si spete care difera fiecare in functie de argumentatie,dar parerea mea este ca nu poti sa ai pretentii la o imparteala egala cand unul este mostenitor testamentar[astfel ce rost ar mai avea asemenea act ]iar celalalt mostenitor rezervatar,mai ales cand stiu ca acesta nu a facut aproape nimic
Cauza a fost acum 10 ani. Am fost declarat strain de succesiune abia in a treia faza procesuala (la ultima faza de atac), si doar dupa ce am declarat in fata instantei ca renunt expres la mostenire. Este drept ca au ales de la inceput o varianta ciudata de proces, mai pe ocolite si cu mai multe capete de cerere, care mi-a permis sa ma apar usor, avand acces la niste informatii pe care au presupus ca n-am cum sa le stiu si pe care doar printr-un noroc le-am aflat. Iar in ultima vreme, chiar ne intelegem bine.
De aceea va zic ca cel mai simplu ar fi sa discutati, nu aveti cum sa stiti pe unde iese iepurele si ce final va avea procesul...