avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj reorganizare firma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj reorganizare firma

Buna ziua

Va rog sa ma sfatuiti in legatura cu urmatorul caz:

O persoana lucreaza la firma X de un an si jumatate. Firma X a decis sa- si schimbe numele in Y trimitand noi contracte de munca vechilor angajati de la firma Y, insa cu reducerea beneficiilor si schimbarea conditiilor. In cazul in care aceste noi conditii nu sunt agreate de salariatul de la firma X si nu doreste sa semneze contractul nou poate beneficia de somaj?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:10, 17 August 2009
Incet incet se intregeste "dosarul": toti angajatii acestei firme X (de la acest punct de lucru) au primit noile contracte de la firma Y (in alb - bineinteles fara salariu, beneficii etc) spre semnare. In afara de acest lucru au mai primit si o "declaratie" spre semnare cum ca sunt de acord sa inceteze lucrul la firma X si ca sunt de acord sa fie angajate la Y . Firma Y este o firma noua cu CUI si J nou doar patronii, obiectul de activitate au ramas la fel. Practic stimabilii cu o semnatura doresc sa si concedieze si sa si angajeze. E clar ca se doreste incetarea vechiului contract cu acordul partilor art. 55 lit b si in conditiile acestea salariatul nu mai poate beneficia de somaj in cazul in care nu doreste incheierea contractului cu Y. Se banuia acest lucru deoarece nu s-a primit nici o notificare scrisa sau verbala de concediere ba din contra s-a adus la cunostinta angajatilor doar vineri 14.08 iar semnarea actelor ar trebui facuta azi 17.08.2009.
Inchizand punctul de lucru, firma X nu ar fi trebuit sa concedieze toti salariatii?(firma X isi continua activitatea in celelalte judete)
In mod fiiresc ar trebui sa faca concediere, dar in aceasta situatie iecarca sa evite acest lucru (pentru ca presupune niiste cheltuieli suplimentarea), oferind noi contracte de munca la cealalta soc..

presupun ca in cazul in care nu sunetti de acord, vor trebui sa va concedieze dar cu siguranta nu va vor mai angaja la cealalta societate, deci depinde de dvs care varianta o doriti.

Cel putin insistati pentru incheierea noilor contracte in conditii legale, adica nu in alb, nu este legal asa ceva, si solicitati sa primiti si dvs un exemplar.
Multumesc pentru sfaturi!!
Speram sa va fie de folos :)
Incetarea vechilor cim se face in baza art. 169 din CM, presupun....

Alte discuții în legătură

Schimbare nume societate si cim / documente personal incheiate apetra apetra ce se intampla cu contractele de munca deja incheiate in cazul schimbarii numelui societatii si formei juridice? Si toate documentele, deciziile legate de ... (vezi toată discuția)
Cim dupa fuziune georgelgica georgelgica In urma fuziunii dintre soc. X si Y, soc X devine sucursala a soc Y. Ce se intampla cu CIM-urile salariatiilor, inceteaza sau trebuie incheiate acte ... (vezi toată discuția)
Novatie cim? C_CRISTINA C_CRISTINA Ma voi confrunta cu urmatoarea situatie: pe firma x exista 80 de salariati. Se infiinteaza firma Y pe care se doreste continuarea activitatii firmei x cu toti ... (vezi toată discuția)