avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract vanzare-cumparare cu plata a 90% din suma
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract vanzare-cumparare cu plata a 90% din suma

Buna ziua,
Pe data de 1 iulie voi incheia un antecontract de vanzare-cumparare la un notariat agreat de dezvoltator, pentru un apartament in Bucuresti.Pentru acesta voi plati 90% din suma totala, urmand ca restul sa-l achit la predarea apartamentului si incheierea contractului, pe data de 1 octombrie, cand apartamentul va fi gata. Mentionez ca achizitionez acest apartamentcu plata chas, direct de la dezvoltator,iar blocul este finalizat in proportie de 85%,cu promisiunea ca va fi gata in octombrie.In antecontract sunt trecute toate avizele si aprobarile semnate de autoritati,cu nr. cadastral inscris in cartea funciara a municipiluil Bucuresti.Exista vreun risc daca procedez asa,tinand cont de faptul ca dau o suma mare de bani pe un apartament care inca nu este gata la momentul semnarii antecontractului.Pe santier se lucreaza cu viteza mare si insusi dirigintele de santier si-a cumparat un apartament in acelasi bloc.Va multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Antecontractul (promisiunea bilaterala de v/c) trebuie notat in CF, pentru a elimina riscul ca dezvoltatorul sa promita si altui cumparator acelasi apartament, poate la un pret mai mare.

Riscul de a nu finaliza constructia nu este eliminat prin notarea promisiunii in CF.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru a evita ca peste cateva luni sau un an sa postati cu titlul "inselata de dezvoltator", va recomand sa dati un avans de 500-1000 euro pe promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare(antecontract), pentru ca de la promisiune la certitudine e cale lunga.
Inscrierea in CF este absolut obligatorie, pentru a fi opozabila tertilor, chiar daca blocul respectiv nu exista din punct de vedere juridic, pentru ca nu are receptia facuta si nu are carte funciara.
Oricum mergand la notarul dezvoltatorului, nu va verifica nimeni daca domnia sa are litigii, ipoteci, tranzactii dubioase in istoricul terenului.

No offense, sunteti victima perfecta:
-de buna credinta,
-nu veti fi asistata de cineva cu pregatire juridica care sa verifice actele si litigiile dezvoltatorului,
-aveti o suma mare de bani pe care sunteti dispusa sa o oferiti chiar pe o promisiune,
-sunteti dispusa sa mergeti la notarul lui si sa acceptati toate clauzele impuse (veti vedea cum vor aparea diferente intre elementele din antecontract si contractul de vanzare cumparare)
-acceptati asigurari verbale din partea omului de vanzari(agentul imobiliar care il reprezinta pe dezvoltator). La o tranzactie, pentru a-mi convinge clientul, un dezvoltator mi-a spus ca pana si preotul de la biserica alaturata i-a cumparat fiicei lui un imobil in bloc, el si-a pastrat un apartament la mansarda pentru baiatul lui si garanteaza ca e om de onoare. Pe www.just.ro avea 500 de procese.

PS: bancile au departamente care verifica actele: juridic, antifrauda si conformitate. Dupa ce un jurist din fiecare departament aproba dosarul, managerul de departament reanalizeaza actele si contrasemneaza. Intrebati-va de ce este de nevoie de 4-6 juristi sa verifice acelasi dosar daca e atat de simplu de cumparat un imobil mai ales de la dezvoltator si prin notarul lui?
Platiti un avans care sa reprezinta 10 , 20 %din pretul stabilit in antecontract .


Când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.





(trebuie să fie îndeplinite toate condiţiile necesare pentru transmiterea dreptului de proprietate).

Dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanţa, la cererea părţii care şi-a îndeplinit propriile obligaţii, poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite.





Succes.
Multumesc!
Va multumesc pentru raspuns,si totusi ma intreb: in aceasta tara nu poti achizitiona un apartament nou, care este pe cale de finalizrae, fara sa risti?Chiar toti sunt escroci? Nimeni nu pedepseste si verifica dezvoltatorii potential mincinosi si nimeni nu apara interesele oamneilor, care de buna credinta, dau un avans pentru a avea o locuinta? Din raspunsul dvs., inteleg clar, ca sunt o victima.Si totusi cum sa procedez sa nu iau teapa?!Apartamentul imi place foarte mult si mi-l doresc la fel de mult.Dezvoltatorul a cumparat blocul anul trecut de la UCECOM.Acesta este construit din anul 2000, el a cumparat constructia, care era ridicata pana la etajul 6, avand cadastru si intabulare, doar o finalizeaza si mai ridica 2 etaje, pentru care a primit autorizatie de constructie.

Alte discuții în legătură

Antecontract apartament in constructie TheKindred TheKindred Buna ziua, Am rezervat un apartament intr-un bloc aflat in constructie (momentan blocul este ridicat \"la rosu\", se va finaliza la vara) si urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Apartament in bloc nou - dezvoltatorul nu vrea treaca nici o clauza de garantie in contractul de v-c katanel katanel buna ziua, ma aflu in urmatoarea situatie: 1. am dat avansul la un apartement situat la etajul 9/9 al unui bloc nou construit in 2016, apartamentul ... (vezi toată discuția)
Clauza neclara in antecontractul de vanzare-cumparare ... iMozzie iMozzie Salutare, urmeaza sa semnez un antecontract de vanzare-cumparare pentru achizitia unui apartament iar o clauza suna cam asa: \"In calitate de promitenti ... (vezi toată discuția)