avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Recompensa pentru cei care denunta fapte ilegale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Recompensa pentru cei care denunta fapte ilegale

Buna ziua,

Este ilegal sa ofer / promit o recompense celor care denunta fapte ilegale ?

In fapt: Exista suspiciuni de fraudare a alegerilor prin oferirea de mita electorala unor persoane sarace.

Scop: In vederea descoperirii adevarului, ar fi ilegal un demers promovat pe facebook de exemplu .... prin care cei care au primit mita sunt invitati sa denunte mituitorul iar in schimbul denuntului depus la politie, sa primeasca o recompensa de la persoana care a initiat demersul de aflare a adevarului ?

Nimeni nu va denunta asemenea fapte in mod gratuit, cu atat mai mult cu cat le este teama de repercusiuni.

Cunoasteti un temei legal care interzice oferirea unei recompense in asemenea situatie ?

Multumesc.

Ultima modificare: Duminică, 19 Iunie 2016
marturie, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 03:54, 22 Iunie 2016
insatiable a scris:

Evident doar o parere

Îi este mai ușor cămilei să treacă prin urechile acului decât unui utilizator de forum să admită faptul că greșește.
Dar eu sunt consecvent și, dacă nu-l voi determina pe colegul să-și recunoască eroarea în care se află, măcar să o arăt celorlalți utilizatori, astfel încât aceste persoane, care nu au habar despre ce vorbesc dar se bagă în discuții, să fie ignorate.

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Va aflați în grava eroare cu privire la recompensarea martorului.Este vorba de recuperarea cheltuielilor făcute pentru a se prezenta la proces.

Asemănarea cu cazul Becali exista pentru ca e vorba tot de o recompensa...si nu o mita (se putea discuta de ceva ilegal dacă ii plătea sa piardă meciul și nu sa îl câștige ceea ce erau oricum obligați sa o facă conform normelor morale).

În România se poate găsi oricând un text de lege care sa fie aplicabil și sa sancționeze penal primirea de bani fără drept a martorului.

E bine sa nu vorbiți în necunostiinta de cauza deoarece susținerea dvs. ca fapta nu constituie infracțiune nu are fundament cert.

Stimate coleg,
Doar necunoașterea textului de lege vă poate determina să faceți o astfel de afirmație; martorul nu numai că primește o sumă de bani pentru cheltuielile efectuate cu ocazia mărturiei depuse, însă este îndreptățit să primească și o compensare a veniturilor pe care le-ar câștiga în tot acest timp, în plus legea permite instanței să deconteze și ”alte cheltuieli” pe care le consideră necesare.
Aveți dreptate însă cu un aspect: Codul de Procedură civila stabilește că, cu câteva excepții, orice persoană poate avea capacitatea de a fi martor, iar refuzul nejustificat al acesteia de a depune mărturie reprezintă infracțiune, de aceea vi se pare ciudat ca martorul să primească o sumă de bani - sau alt beneficiu patrimonial sau nu - pentru mărturia sa.
În cazul în care nu sunteți de acord cu cele pe care le-am spus am rugămintea - este pentru a 3-a oară când v-o adresez și, dacă în următorul mesaj nu-i veți da curs, va trebui să-l raportez ca fiind abuziv (pentru off-topic) - să ne prezentați ARTICOLELE de LEGE care incriminează recompensarea persoanei de drept privat care face o faptă legală - în speța noastră, aduce la cunoștința autorităților faptul că a fost comisă o infracțiune.
Repet, dragă coleg, mă interesează LEGEA, nu părerea dv.

Cât despre asemănările sau diferențe dintre cele două cazuri, este foarte simplu.
Avem două fapte:
1. În zilele următoare, Baroul din care faceți parte urmează să analizeze dacă avocatul Iascoschi mai este demn de a fi avocat iar eu - un terț, membru al altui barou sau chiar cetățean francez fără nicio legătură cu activitatea juridică din România - știind că sunteți prieteni și că v-ar putea favoriza, mă duc la decan și îi dau o sumă de bani ca să analizeze obiectiv situația dv.
2. Același avocat Iascovschi își pierde portofelul, decanul baroului îl găsește și vi-l transmite; pentru această faptă soția avocatului îi remite decanului o sumă de bani ca mulțumire.

Care dintre cele 2 fapte reprezintă infracțiune și care nu (una este cazul valiza, alta este speța de față)?
In stadiul actual al discutiilor, inclin sa cred ca scopul NU scuza mijloacele cand vine vorba de respectarea legii. Singurul interes al meu, este aflarea adevarului si implicit aplicarea legii daca se vor depune declaratii de dare/luare de mita.

Voi face o silicitarea la DNA sa vedem si parerea unui procuror.

Cat priveste dubla mea cetatenie, belgiana si romana, ma intreb daca nu ar fi mai oportun pentru siguranta mea, sa ofer recompensa aflandu-ma in Belgia....prin transfer de bani.

Demersul nu il indrept impotriva unui partid/candidat anume. Vreau sa aflu pe toti care au dat mita cu riscul sa mi-i pun pe toti in cap.

Cu stima, astept si alte pareri.
Stimate mărturie,

Ceea ce doriți să faceți dv. ar fi trebuit să fi fost făcut până acum de DNA, pentru că avem (de foarte mulți ani) cadrul legal care permite acordarea unor recompense financiare către informatori de către instituții ale statului român.
Îl voi pune la dispoziția publicului după ce stimatul coleg avocat ne va arăta textul de lege care interzice același lucru unei persoane private.
Ultima modificare: Marți, 21 Iunie 2016
klehus, utilizator
Stimate coleg Klehus, observ ca nu înțelegeți cat de delicat este subiectul și îl tratați cu superficialitate.

Nici procurorul de caz n-are dreptul de a da bani la informatori.Sa nu îmi spuneți ca procurorul de caz are dreptul de a scoate bani din buzunar si sa ii dea la martor...
Este vorba de ceva special în condițiile legii pe care credeți ca sunteți singurul care o cunoaște.

Doar în condiții foarte precise se poate vorbi de recompense și nu cunosc niciun caz în care o persoana sa fi primit bani...

În plus, martorul nu este informator.

Sunt multe discuții care pot avea loc pe subiectul deschis.

Legea nu trebuie sa prevadă în mod expres cum ca, martorul se pedepsește dacă primește bani.
Exemplul cu cazul Becali cu valiza l-am dat tocmai pentru în nicio tara din lume nu am auzit sa fie condamnata o persoana pentru ca oferă recompensa la sportivi...si aceștia nu joaca de fel decât dacă sunt stimulați...ca asa e în footbal...

Și totuși în România acea persoana a fost condamnata.
Rezulta clar faptul ca în România o persoana poate fi condamnata destul de ușor.

Eu recomand sa nu se complice în mod inutil persoana deoarece într-o tara în care oricine poate fi condamnat se pot găsi norme incrimiatorii.

E greu sa înțelegeți ce se poate intampla în România dacă locuiti in strainatate si nu cunoașteți bine situația...
Ultima modificare: Marți, 21 Iunie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Stimate coleg,

Instanțele sunt pline de avocați care tratează cazurile pe care le au cu delicatețe (și le pierd cu aceeași delicatețe).

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Legea nu trebuie sa prevadă în mod expres cum ca, martorul se pedepsește dacă primește bani.

Presupun că, atunci când ați făcut dv. studiile, v-au explicat profesorii că unul dintre principiile după care funcționează dreptul [penal] este cel potrivit căruia o persoană de drept privat poate face absolut orice nu-i este interzis, de aceea v-am rugat să-mi indicați textul de lege care interzice unei persoane private să recompenseze o altă persoană privată pentru că face o faptă legală (acesta este motivul pentru care, deși vă răspund, vă voi raporta mesajul ca fiind abuziv).
Am spus deja că în Codul de procedură penală sunt prevăzute sume de bani care se acordă martorului, reprezentând cheltuieli sau compensări, însă subiectul nostru (îl rog pe inițiator să mă corecteze dacă greșesc) nu se referă la mărturie ci la denunțare și informarea autorităților.
marturie a scris:

in schimbul denuntului
...
Nimeni nu va denunta

ceea ce este cu totul altceva decât aspectul la care ați făcut dv referire și care, în cazul plăților făcute informatorilor (denunțătorilor) este reglementat în legea 39/2003 (pe care o persoană care vorbește despre aceste aspecte pe un forum specializat n-are voie să nu o cunoască):
Informatorii pot beneficia de recompense financiare, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului de interne şi al procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie.

adică exact ceea ce dorește inițiatorul acestei discuții: ca persoana care are cunoștință de comiterea unei infracțiuni - informatorul adică - să primească o recompensă financiară în schimbul transmiterii de informații care ajută autoritățile să strângă probe materiale în baza cărora să fie condamnați infractorii.

Iar cazul valiza este extrem de simplu, dacă știm ce prevede infracțiunea de dare de mită:
A fost promisă o sumă de bani (valiza) unor persoane, dacă îndeplinesc un act ce intră în îndatoririle lor de serviciu (să-i învingă pe adeversari)? Eu zic că da (și la fel a judecat instanța), deci fapta respectă condițiile de existență ale infracțiunii de dare de mită, indiferent că persoanele mituite au răspuns sau nu, indiferent că suma de bani a fost sau nu plătită.
Am pus o speță similară pe care ați ignorat-o:
klehus a scris:

1. În zilele următoare, Baroul din care faceți parte urmează să analizeze dacă avocatul Iascoschi mai este demn de a fi avocat iar eu - un terț, membru al altui barou sau chiar cetățean francez fără nicio legătură cu activitatea juridică din România - știind că sunteți prieteni și că v-ar putea favoriza, mă duc la decan și îi dau o sumă de bani ca să analizeze obiectiv situația dv.

Credeți că ar fi legal ca eu să fac acest lucru?

Alte discuții în legătură

Cazul "valiza" december december Sunt convins ca marea majoritatea ati auzit despre acest "caz". Facand abstractie de partea fotbalistica care personal nu prea ma intereseaza cred ca ... (vezi toată discuția)
Cazul becali BIGHY BIGHY As dori si eu o lamurire de la persoanele in masura.Am ascultat sentinta data de ICCJ astazi si nu am inteles mai nimic.A spus judecatoare ca sunt toti ... (vezi toată discuția)
Luare de mita- plangere? nonsensuri nonsensuri Buna ziua! Tocmai ce amm fost condamnat cu suspendare pentru luare de mita 50 lei, fara nicio proba concreta,dar nu asta e oful meu. Oful meu ,este ca nu a ... (vezi toată discuția)