avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu risc maternal

Buna ziua,

Ma confrunt cu o situatie mai speciala si poate imi da cineva niste raspunsuri. Acum 2 luni am pierdut o sarcina mare, la 30 saptamani (cauza - infarct placentar). De la 8 saptamani de sarcina am stat in concediu medical pt sangerari si iminenta de avort din cauza conditiilor de munca. Medicul ginecolog nu a vrut sa imi dea concediu de risc maternal, desi mi s-a recomandat de la serviciu, ci doar concediu medical. In consecinta mi s-au terminat cele 90 de zile si am intrat la comisia de expertiza de 2 ori, dupa care am pierdut sarcina si am primit concediu de lehuzie de 42 zile. Intre timp am schimbat ginecologul. Medicii mi-au spus sa astept 6 luni pana sa raman din nou insarcinata. Ideea este ca urmatoarea sarcina va fi incadrata direct la risc, avand in vedere antecedentele. Intrebarea este: din ce saptamana/luna de sarcina se poate acorda concediul de risc maternal? Avand in vedere ca acesta se da pe o perioada maxima de 120 zile, ce se intampla daca mai ramane timp pana la prenatal? Se poate prelungi concediul de risc, la fel ca cel medical? De exemplu, sa zicem ca iau concediu de risc la 7 saptamani si cele 120 zile se termina undeva cam pe la 6 luni de sarcina. Mai ramane o luna pana la concediul prenatal. Ce se intampla in aceasta situatie? Concediu medical ar fi cam greu sa mai iau, dat fiind ca am avut atata. Va rog sa ma lamuriti.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Bianca_vlasin , utilizator 08:03, 4 Iulie 2016
Bianca_vlasin a scris:

.......
Eu ma gandeam sa iau mai intai concediul de risc maternal, fractionat (exceptand vacantele) si abia apoi sa iau concediu medical pana la prenatal. Sa zicem ca se termina concediul de risc undeva prin aprilie 2016, perioada in care pot deja sa iau concediu medical fara a mai fi nevoie sa intru la comisie (din aprilie 2015 pana in aprilie 2016 sunt mai putin de 90 zile de concediu medical). Nu stiu sigur daca se poate face asa, insa mi se pare mai avantajos in acest fel. Oricum trebuie sa vorbesc si cu medicul despre aceste aspecte, sa vad ce zice si el.


Aveti grija,ca inca structura anului scolar 2016-2017 e in faza de proiect,dupa cate se pare veti putea beneficia de 44 de zile de co cumulat (17 dec-8ian=viarna;4 februarie-12 febr intersem;19 apr-30 aprilie v primavara)
Daca sa presupunem ca ramaneti insarcinata undeva prin noiembrie 2016,ar insemna ca crm sa fie fractionat intre terminarea vacantei de iarna cand sa fie debutul acestuia si inceputul lui febr. urmat iar de co pt intersemestrial , apoi iar o perioada cu crm pana la vacanta de primavara cand o sa beneficiati iar de un co. Nu am calculat cate zile de crm s-ar acumula in acest fel in perioada ianuarie -aprilie,dar o puteti face dvs.
Daca din mai intrati in medical ,perioada luata in calcul ca si zile de cm ar fi mai 2017-aprilie 2016deci v-ati incadra ,pt ca nu aveti 90 de zile efectuate in acest interval.
Cred ca e posibil si o astfel de "organizare" fractionata dar trebuie sa va inteleaga si angajatorul,dat fiind ca lucrati in invatamant si daca sunteti personal de predare,didactic trebuie ca acesta sa cunoasca exact cand are nevoie de inlocuitor pt orele dvs.
Daca e posibil o astfel de organizare, ar fi ok pt mine. La scoala unde predau nu ar fi probleme, lucrez acolo de cativa ani, sunt titulara si dl director cunoaste bine situatia mea (nu suntem multe cadre didactice in scoala - 17- si ne cunoastem bine). Suplinitor se gaseste. Si anul acesta s-a gasit suplinitor dupa o zi de cand am intrat in concediu medical. O sa vorbesc si cu dl director si cu medicul sa vad cum e mai bine sa procedez.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Sper sa fie bine.
Va doresc sa fiti o mamica sanatoasa si fericita langa bebe,abordati problema din timp,atat la locul de munca cat si la medicul de familie,medicul specialist,nu vad ca ar exista vreo problema daca credeti ca acest mod de a va organiza va avantajeaza mai mult!
Desigur, ma voi interesa din timp in legatura cu toate aspectele ca sa procedez in consecinta. Cam la fel imi calculasem si eu, insa aveam nevoie de o confirmare mai formala in legatura cu aceste concedii.
Va multumesc frumos pt urarile de bine si raspunsurile date. Sper ca in curand va rasari soarele si la noi :)
Concediul de risc maternal se poate acorda NUMAI pentru riscuri generate de activitatea la locul de munca, nicidecum pentru probleme medicale asociate sarcinii. Din pacate se face confuzie (inclusiv de catre medici) intre riscul maternal si cel obstetrical. In cazul dumenavoastra este clar vorba despre risc obstetrical, deci primul obstetrician a procedat corect (a acordat CM pentru patologie legata de sarcina; nici nu avea cum sa acorde concediu de risc maternal).

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate Anasrl Anasrl Bună ziua! De la serviciu mi s-a eliberat un raport de evaluare de 120 de zile de concediu cu risc material semnat de medicină muncii. L am dus la medicul de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in timpul sarcinii log_in log_in buna ziua, sunt insarcinata in sapt 21 si am o sarcina cu riscuri. in ultimele 12 luni am beneficiat de 55 de zile de concediu medical 25 de zile de la medicul ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal VLADUTZA07 VLADUTZA07 Buna Exista anumite posturi ( conform COR) pt care nu se poate acorda concediu de risc maternal chair daca ginecologul recomanda? Am o sarcina cu eminenta ... (vezi toată discuția)