avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu risc maternal

Buna ziua,

Ma confrunt cu o situatie mai speciala si poate imi da cineva niste raspunsuri. Acum 2 luni am pierdut o sarcina mare, la 30 saptamani (cauza - infarct placentar). De la 8 saptamani de sarcina am stat in concediu medical pt sangerari si iminenta de avort din cauza conditiilor de munca. Medicul ginecolog nu a vrut sa imi dea concediu de risc maternal, desi mi s-a recomandat de la serviciu, ci doar concediu medical. In consecinta mi s-au terminat cele 90 de zile si am intrat la comisia de expertiza de 2 ori, dupa care am pierdut sarcina si am primit concediu de lehuzie de 42 zile. Intre timp am schimbat ginecologul. Medicii mi-au spus sa astept 6 luni pana sa raman din nou insarcinata. Ideea este ca urmatoarea sarcina va fi incadrata direct la risc, avand in vedere antecedentele. Intrebarea este: din ce saptamana/luna de sarcina se poate acorda concediul de risc maternal? Avand in vedere ca acesta se da pe o perioada maxima de 120 zile, ce se intampla daca mai ramane timp pana la prenatal? Se poate prelungi concediul de risc, la fel ca cel medical? De exemplu, sa zicem ca iau concediu de risc la 7 saptamani si cele 120 zile se termina undeva cam pe la 6 luni de sarcina. Mai ramane o luna pana la concediul prenatal. Ce se intampla in aceasta situatie? Concediu medical ar fi cam greu sa mai iau, dat fiind ca am avut atata. Va rog sa ma lamuriti.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Bianca_vlasin , utilizator 08:03, 4 Iulie 2016
Nu ati citit cu atentie postul doamnei in care a subliniat ca e nevoita sa faca naveta zilnic iar drumul este prost si cauzeaza zdruncin ,ceea ce poate fi considerat risc pt sarcina cu probleme. Nu are cum sa ajunga altfel la locul de munca iar angajatorul nu-i poate oferi o alta alternativa si atunci se incadreaza pt un astfel de concediu ...Va asigur ca stiu f bine sa fac diferenta intre cele doua tipuri de prestatii de asigurari de sanatate !
Ultima modificare: Marți, 28 Iunie 2016
ContSters391349, utilizator
Dle/dna dboariu,

Sarcina mea nu a fost una cu probleme (cel putin nu de la inceput), insa naveta zilnica pe un drum de sat este impracticabila pt o femeie insarcinata. Din acest motiv am avut sangerari si desprindere de placenta. Dupa analize mai amanuntite (pe care le-am facut acum recent) mi s-a spus ca de acolo a pornit problema si am pierdut ulterior sarcina. Atat dl director de la scoala la care lucrez, cat si medicul de familie mi-au recomandat concediu de risc maternal, insa medicul obstretician mi-a spus (in saptamana 16 de sarcina, cand i-am vorbit despre acest aspect) ca: <<inca nu se poate vorbi despre asa ceva>>. Nu am inteles deloc de ce anume nu se poate vorbi despre asa ceva inca... Totusi, citind pe unele forumuri, am inteles ca in cazul in care un medic acorda <<prea multe>> astfel de concedii este verificat de catre superiorii sai si, bineinteles, nimeni nu vrea sa riste... Intr-adevar, au fost probabil multe cazuri in care s-a acordat concediu de risc maternal fara a fi nevoie, insa cred ca in cazul meu chiar este nevoie de asa ceva. Nu doresc nimanui sa treaca prin ce am trecut eu...sa nasti un copil mort cu 2 luni inainte de termen, cand incepusesi deja sa iti faci planuri si altele......................................este o durere de nedescris...........si am doar 26 ani.....pe parcursul sarcinii am avut grija de mine intr-un mod exemplar.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iulie 2016
Bianca_vlasin, utilizator
Nu este decizia medicului obstetrician daca trebuie sau nu concediu de risc maternal. Angajatorul (directorul) trebuie sa faca un raport de evaluare (impreuna cu medicul de medicina muncii) in care sa se mentioneze riscurile maternale (naveta, efort etc), apoi medicul de medicina muncii imreuna cu angajatorul vor semna o informare (vi se da un exemplar) in care se recomanda (sau nu) concediu de risc maternal. In baza acestei informari medicul de familie / obstetrician elibereaza certificatul medical (risc maternal), care va fi vizat lunar de catre medicul MM. Primul ginecolog probabil nu v-a dat concediu de risc maternal deoarece nu avea informarea de la medicul de medicina muncii.
Sper sa găsiți înțelegere (nici eu nu înțeleg ce înseamnă acel încă nu e cazul de care pomeneați) atât la medici (OG + MM) cât mai ales la conducerea școlii. Obstetricianul poate avea probleme numai dacă eliberează certificat de concediu risc maternal fără informarea de care am pomenit ...
Vă doresc multă sănătate și succes!
Cunosc procedura de acordare a concediului de risc maternal, insa pt ca dl director si medicul de medicina muncii sa imi elibereze acel raport cu privire la riscurile de la locul de munca este nevoie de de o scrisoare medicala de la medicul ginecolog care sa ateste starea mea fiziologica (de graviditate). Acea scrisoare nu am putut sa o obtin de la medic, care a considerat ca inca nu era nevoie de asa ceva. Nu puteam sa primesc acel raport de evaluare a riscurilor fara acea scrisoare medicala, era nevoie de o baza...aici a fost in principiu piedica...
Oricum, va multumesc pt raspuns si urari. Sper sa fie bine data viitoare.
Bianca_vlasin a scris:

Cunosc procedura de acordare a concediului de risc maternal, insa pt ca dl director si medicul de medicina muncii sa imi elibereze acel raport cu privire la riscurile de la locul de munca este nevoie de de o scrisoare medicala de la medicul ginecolog care sa ateste starea mea fiziologica (de graviditate). Acea scrisoare nu am putut sa o obtin de la medic, care a considerat ca inca nu era nevoie de asa ceva. Nu puteam sa primesc acel raport de evaluare a riscurilor fara acea scrisoare medicala, era nevoie de o baza...aici a fost in principiu piedica...
Oricum, va multumesc pt raspuns si urari. Sper sa fie bine data viitoare.


Rămâne cum am stabilit: unii obstetricieni habar nu au de legislație și confundă riscul maternal cu cel obstetrical. Treaba obstetricianului era să vă elibereze adeverință / scrisoare medicală cu dg de sarcină + data probabilă a nașterii, fără alte considerații (gen „amenințare de avort” - ar fi chiar contraindicat pt obținerea ulterioară a concediului de risc maternal; și oricum nu e teeaba obstetricianului / MF să recomande concediu de risc maternal). Deci nu are cum să fie „prea devreme”. Acea adeverință / scrisoare o poate elibera și medicul de familie. Atât trebuie să scrie: „Sarcină xx săptămâni în evoluție. DPN zz-ll-aa” eventual recomandări (evită efortul fizic, evită expunerea la noxe etc); fără comentarii de genul „sarcină cu risc obstetrical crescut”, „iminență de avort”, „se recomandă concediu risc maternal”.
Sănătate și succes!

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate Anasrl Anasrl Bună ziua! De la serviciu mi s-a eliberat un raport de evaluare de 120 de zile de concediu cu risc material semnat de medicină muncii. L am dus la medicul de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in timpul sarcinii log_in log_in buna ziua, sunt insarcinata in sapt 21 si am o sarcina cu riscuri. in ultimele 12 luni am beneficiat de 55 de zile de concediu medical 25 de zile de la medicul ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal VLADUTZA07 VLADUTZA07 Buna Exista anumite posturi ( conform COR) pt care nu se poate acorda concediu de risc maternal chair daca ginecologul recomanda? Am o sarcina cu eminenta ... (vezi toată discuția)