avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract si avans Prima Casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract si avans Prima Casa

Buna ziua,

Doresc sa achizitionez un apartament prin programul Prima Casa. Am primit preaprobarea financiara, juridica, am trecut de evaluare, acum sunt la stadiul incheierii antecontractului. Problema este ca proprietarul apartamentului nu doreste sub nicio forma sa includem clauza de restituire a avansului in cazul in care banca ramane fara fonduri sau nu se finalizeaza creditul. Explicatiile sunt hilare, iar eu nu ma pot supune unui astfel de risc, mai ales ca fondurile bancilor sunt pe terminate.

Rugamintea mea este sa imi spuneti daca ar fi bine sa ii propun incheierea unui antecontract valabil minimum 30 de zile lucratoare, cu specificarea ca avansul de 5% se va achita integral in momentul in care banca va vira banii. In felul acesta, nu pierd nici eu avansul in cazul in care se intampla ceva la banca, nu e nici el nevoit sa mi-i dea inapoi. Tot ce pierdem este timp, risc la care oricum ne-am supus cu totii.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: cristiana_h , utilizator 14:43, 5 Iulie 2016
Dar el crede ca va vinde vreodata apartamentul daca nu accepta acea clauza prevazuta de lege??? Se bazeaza pe faptul ca va gasi un fraier care sa accepte sa nu i se restituie banii??
Ah, si inca o idee, nu stiu daca neaparat de ajutor, dar poate va ganditi....
Noi am dat un avans maricel (din punctul meu de vedere) - 2000 de euro (pe care domnul ar fi trebuit sa ii foloseasca pentru diverse datorii ce trebuiau achitate si pentru cadastru si intabulare. Stiu, nu sunteti in aceasta situatie....). Al nostru n-a pus problema ca nu ar fi de acord cu returnarea avansului in cazul in care nu reusim sa obtinem creditul (in cazul nostru imobiliar in final), doar ca era evident ca nu va avea de unde sa ii restituie atat timp cat platise acte cu ei.
Atunci notarul a venit cu ideea de a trece in precontract ca restituirea avansului se va face in momentul gasirii unui alt cumparator daca noi nu reusim sa obtinem creditul.

E un fel de fifty/fifty care ii permite si lui sa se destrabaleze si sa bea beri pe banii vostri pana primiti voi raspunsul de la banca (bafta!) si va acopera si pe voi (si aici ii repetati de 10 ori, sa va inteleaga bunele intentii - dom'le, eu vreau apartamentul, dar daca n-o fi si n-o fi...uite, o sa astept sa-ti gasesti tu cumparatorul ala care sa te ingroape in mii de euro, ca sa-mi recuperez avansul....)
cristiana_h a scris:

Atunci notarul a venit cu ideea de a trece in precontract ca restituirea avansului se va face in momentul gasirii unui alt cumparator daca noi nu reusim sa obtinem creditul.


Interesanta ideea notarului, si in situatia in care vanzatorul nu gasea alt cumparator sau nu mai dorea sa vanda care era termenul stipulat in precontract pentru restituirea avansului, Pastele cailor sau calendele grecesti?;)
Interesanta ideea notarului, si in situatia in care vanzatorul nu gasea alt cumparator sau nu mai dorea sa vanda care era termenul stipulat in precontract pentru restituirea avansului, Pastele cailor sau calendele grecesti?;)



La noi nu se punea problema sa nu mai vrea sa vanda (oricum era clauza cu restituirea dublului avansului daca el se razgandeste, sau pierderea avansului daca noi ne razgandim), a fost doar o adnotare acoperitoare dat fiind faptul ca omul isi facuse cadastrul pe banii nostri. Si da, nu s-a trecut un termen in care acel avans s-ar fi restituit. Pe mine in momentul respectiv ma interesa sa obtin creditul (ca practic toti plecam de la ideea ca facem tot ce tine de noi sa se termine bine, si de preferat si repede), sincer in mintea mea excludeam posibilitatea de a nu gasi o solutie, indiferent cat ar dura, sa obtinem creditul. Recuperarea sumei era pe planul 2 (urma sa ma gandesc la asta daca s-ar fi ajuns acolo, si daca prin absurd n-as fi reusit sa obtin creditul nu vedeam o urgenta in a recupera acel avans fix a doua zi - practic era clar ca nu indeplinim conditiile bancii in acest moment)

Pana la urma daca duci o chestie pana la un punct anume (si inteleg ca si aici s-a trecut printr-o evaluare, exista o preaprobare, etc) nu e nimeni nebun (dintre vanzatori ma refer) sa o ia de la zero si sa parcurga iar pasii cu un alt cumparator.... Logic ar fi sa ai puterea sa mai astepti putin (unde merge mia, merge si suta).

Oricum, eu sper sa rezolve. Le garantez ca nu au cel mai nebun vanzator, din simplul fapt ca acela e al nostru.

Off-topic - (BTW, crezi ca daca in contract ne-a fost trecuta explicit data eliberarii, respectiv 1 iulie, nu Pastele Cailor, noi am primit cheile azi? NU! Si e o chestie in care politia nu se baga, executorul nu se baga decat cu hotarare judecatoreasca... ca atare next step e un avocat....oh! E vacanta judecatoreasca? Nasol!)
Ultima modificare: Vineri, 1 Iulie 2016
cristiana_h, utilizator
1 - In nici un caz sa accepti asa ceva.
2 - Cand iti pleaca dosarul la fond e necesar ca tu sa ai un antecontract in care se mentioneaza ca ai platit 5%
3 - Vanzatorul tau e nebun - nimeni n-o sa accepte asa ceva. Sa nu mai zicem ca peste 90% din tranzactii se fac prin prima casa (hai imobiliar...). Si pentru o caruta de bani, cand gaseste pe cineva dispus sa cumpere, sa faca bine sa astepte 2-3 luni!
4 - Un dosar prima casa nu se rezolva anul asta in 30 de zile. Noi am terminat cu actele pe 12 aprilie si inca sper sa primim banii luna asta, dar nu sunt sigura.
5 - Capul sus! Stiu cum e sa renunti dupa indelungi cautari (noi am vizionat peste 150 de ap. pana ne-am hotarat). Si vanzatorul dupa ce am facut antecontractul cu 3000 e dati, inca spunea ca ap. este de vanzare... n-am stipulat dublul avansului in antecontract, am mers pe incredere. Prostia noastra. Si fugi si trece antecontractul in cf sa nu mai poata vinde. Indiferent ce ap. iti iei neaparat sa treci antecontractul in cf, cand il faci!!!

Alte discuții în legătură

Prima casa diminuare credit Genygeny Genygeny Am facut credit si am primit preaprobarea a 23000 euro am gasit apartamentul,am facut antecontractul si am platit avansul ..Dupa evaluarea apartamentului ni ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata, am avut intentia sa achizitionez un apartament ... dorycayo dorycayo Buna dimineata, Am avut intentia sa achizitionez un apartament cu credit ipotecar, Am achitat un avans vanzatorului printr-o promisiune de vanzare ... (vezi toată discuția)
Promisiune vanzare apartament AdelinaS123 AdelinaS123 Buna ziua, Am semnat o promisiune de vanzare in care s-a stabilit ca pe data de 1 aprilie, ora 14:00 va trebui sa ne prezentam la notariat pt semnarea ... (vezi toată discuția)