avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract si avans Prima Casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract si avans Prima Casa

Buna ziua,

Doresc sa achizitionez un apartament prin programul Prima Casa. Am primit preaprobarea financiara, juridica, am trecut de evaluare, acum sunt la stadiul incheierii antecontractului. Problema este ca proprietarul apartamentului nu doreste sub nicio forma sa includem clauza de restituire a avansului in cazul in care banca ramane fara fonduri sau nu se finalizeaza creditul. Explicatiile sunt hilare, iar eu nu ma pot supune unui astfel de risc, mai ales ca fondurile bancilor sunt pe terminate.

Rugamintea mea este sa imi spuneti daca ar fi bine sa ii propun incheierea unui antecontract valabil minimum 30 de zile lucratoare, cu specificarea ca avansul de 5% se va achita integral in momentul in care banca va vira banii. In felul acesta, nu pierd nici eu avansul in cazul in care se intampla ceva la banca, nu e nici el nevoit sa mi-i dea inapoi. Tot ce pierdem este timp, risc la care oricum ne-am supus cu totii.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: cristiana_h , utilizator 14:43, 5 Iulie 2016
Notarul este cel care intocmeste promisiunea de v/c in conformitate cu prevederile codului civil. Partile nu au de unde sa cunoasca "detalii" privind recuperarea avansului, ce acte sunt necesare, etc. decat daca sunt foarte bine informati sau au un avocat angajat. Notarul trebuie sa prezinte ambelor parti obligatiile pe care le au si consecintele neindeplinirii acestora.
Daca ati vizionat peste 150 de apartamente inseamna ca sunteti oameni hotarati, cred ca agentul imobiliar a intrat in depresie ;), noi l-am luat pe primul! Vazut, placut, cumparat! :)
Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Din pacate, acum m-am intors pentru a doua oara in stadiul cautarii unei alte locuinte, in pofida faptului ca ajunsesem la ultimul pas, cel cu antecontractul. Urma sa plece dosarul la centrala, apoi la fond. Prima oara mi s-a intamplat asta cand a ramas banca fara fonduri (noroc ca nu apucasem sa dau avansul), iar a doua oara, dupa ce am gasit foarte rapid o alta banca, m-am oprit exact in acelasi stadiu cand am aflat ca proprietarii nu vor sa includa clauza respectiva. Toate astea dupa ce am platit doua evaluari, declaratii la notar, etc, etc. Mai rau este ca am aflat de la banca la care depusesem dosarul ca fondurile sunt pe terminate si ca sunt foarte mici sansele sa mai prind creditul daca vin cu alt apartament. Doar sa ma grabesc foarte mult, dar cine e persoana care isi poate gasi un apartament in maximum o saptamana?

Explicatiile halucinante ale proprietarilor au fost ca daca in timpul asta ei gasesc pe altcineva care le cumpara cash apartamentul si, pe langa timpul pierdut cu mine (cat ar mai fi stat dosarul la centrala si la fond) ei mai au de dat si avansul inapoi, in caz ca se intampla ceva rau cu dosarul. Mi-au spus clar ca ei au de facut cumparaturi si nu vor sa mi-i mai dea inapoi. Nici n-au vrut sa auda de varianta de a-i pune intr-un cont pana a se finaliza cererea. Mi-au spus sa mi-i dea banca inapoi (!!!) De parca as fi ruda cu Mugur Isarescu si mi-ar da banii pe degeaba. Au insistat foarte mult cu ideea sa imi garanteze banca acel avans in caz ca ramane fara fonduri. Este aberant, intrucat antecontractul se realizeaza intre v si c, iar banca nu intervine cu nimic in el.

Cred ca oamenii sunt inconstienti. Nu isi dau seama ca nu le va cumpara cineva apartamentul cu bani cash si ca este exclus ca acea clauza de restituire sa nu fie stipulata in contract. Este ilegal. Sunt aproape sigura ca aveau si o intelegere cu notarul fiindca aproape m-au obligat sa merg la notarul ales de ei. Cum oare si-au imaginat ca nu se poate trece o astfel de clauza in contract? Ba mai mult, se contraziceau cu mine pe ideea ca nu exista aceasta practica, nicaieri nu se precizeaza ca vanzatorul trebuie sa restituie banii daca se intampla ceva din cauza bancii. Va vine sa credeti?

Mie mi-e imposibil sa realizez ca, desi erau disperati sa vanda apartamentul, au preferat sa dea vrabia din mana pe cioara care zboara, nici macar cea de pe gard....

Din pacate, am pierdut bani, timp si de doua ori sansa de a avea creditul finalizat.

O zi frumoasa tuturor!
Intr-adevar, acu 10 ani nu se practica asta cu restutuirea avansului, pentru ca pe vremea aia bancile ofereau o preaprobare scrisa cu privire la suma maxima pe care o pot acorda, si abia apoi cautai casa.... Acu s-a pus caruta inaintea boilor, si vor sa vada actele casei, sa faci evaluari... ca ti-or da ei apoi creditul....O mare porcarie din punctul meu de vedere oricum.

Sincer si eu am avut o tresarire cand notarul a pus problema restituirii avansului direct la notariat, noi cu vanzatorul nu am avut dezbateri anticipate pe acest subiect.

Din pacate asta-i lumea nebuna in care traim, in care toti viseaza ca or sa vanda unor clienti cu banii cash, eventual sa-i vrea ca nenorocitul nostru, numerar, la notariat. Bai omule, nu se poate, banii se vireaza intr-un cont, e o suma mare, nu e legal sa-i platim numerar... In plus de asta nici nu-i vad eu de la banca, ti-i transfera direct tie.....
Ah, dar ce-mi pasa mie... imi dati azi 10 000 de euro, maine 10 0000, poimaine 10 000...pana facem suma.

Nu disperati, incercati totusi sa gasiti altceva. Trag speranta ca nu-s chiar toti dusi cu pluta in tara asta

Si inca ceva - Cumparatorul alege notarul (interesul tau e sa fie verificate actele cat mai bine, el vinde, se debaraseaza, tu ramai cu proprietatea). Chiar si la antecontract puteti merge pe un notar agreat de banca. Ulterior, la vanzare, vanzatorul beneficiaza in acest caz de transferul mai rapid al banilor, chiar daca are cont la o alta banca decat cea creditoare.

NU UITATI ce a scris cineva mai sus - Inscrieri promisiunea de vanzare in cartea funciara (prin notariat, contra cost). Asta il va bloca pe vanzator sa mai incheie alta promisiune sau sa vanda cu banii cash apartamentul pentru care voi ati dat avansul.
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2016
cristiana_h, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima casa diminuare credit Genygeny Genygeny Am facut credit si am primit preaprobarea a 23000 euro am gasit apartamentul,am facut antecontractul si am platit avansul ..Dupa evaluarea apartamentului ni ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata, am avut intentia sa achizitionez un apartament ... dorycayo dorycayo Buna dimineata, Am avut intentia sa achizitionez un apartament cu credit ipotecar, Am achitat un avans vanzatorului printr-o promisiune de vanzare ... (vezi toată discuția)
Promisiune vanzare apartament AdelinaS123 AdelinaS123 Buna ziua, Am semnat o promisiune de vanzare in care s-a stabilit ca pe data de 1 aprilie, ora 14:00 va trebui sa ne prezentam la notariat pt semnarea ... (vezi toată discuția)