cum se poate retrage dintr-o asociatie de proprietari un membru al acesteia? mentionez ca nu mi-am dat acordul in ceea ce priveste infiintarea acesteia, insa mai mult de jumatate din locatarii de pe scara si-au dat acest acord si acum regreta pentru ca avem numai dezavantaje de la infiintarea asociatiei, persoanele din conducerea asociatiei nu sunt capabile sa ne reprezinte interesele in raport cu furnizorul serviciilor de apa/canalizare si pe langa aceasta mai suportam si cheltuielile cu salariile acestora?
Cred ca ar trebui lamurit de fapt ce inseamna dreptul constitutional de asociere care apara drepturile tuturor membrilor, fie ei si membri ajunsi astfel printr-o hotarare a majoritatii.Eu cred ca toti sunt membri asociati intr-un imobil in care majoritatea a hotarat infiintarea unei asociatii.Dar problema apare daca toti sunt sau nu de acord cu statutul si daca il semneaza sau nu.Numai daca ramai membru care respecta statutul esti asociat.Asa cred eu caci altfel la ce bun ar fi statutul unei asociatii?.Ce daca cel care nu a semnat nimic, nu poate sa se bucure de protectia constitutionala a unei asociatii infiintate langa el ,el neavand voie sa se mai asocieze cu cei ramasi pe afara?.
Oare cei care si-au infiintat asociatie nu mai au obligatii fata de ceilalti?.
Sau cei neasociati nu au nici o obligatie?.
In definitiv toti se bucura de dreptul constitutional de asociere. :DB-):">:))
Daca eu ma retrag din asociatie normal ar fi ca toate efectele asocierii mele sa inceteze. Ori in cazul in care ma retrag, asa cum spuneti voi e ceva de genul "Adio dar raman cu tine" ceea ce mie nu imi place. Daca ma retrag asta nu inseamna ca nu imi indeplinesc obligatiile. Dar nu fata de trantorii de la asociatie. Cum nu are unul loc de munca face o asociatie. La noi a fost initial una si apoi s-a scindat de alta si avem doua! Institutii vechi la timpuri noi. Nu prea imi convine sa platesc din buzunarul meu o echipa intreaga de capuse+spatiu+telefon+etc.
Pana la urma nu stiu ce doriti?
Spuneti ca vreti sa va retrageti din asociatie, dar sa va platiti obligatiile. Buun si cine va opreste?
Obligatiile inseamna apa rece, apa calda, curent electric, gaze, service ascensor si salarii.
"Echipa de capuse" pe care o platiti inseamna femeia de serviciu, care are grija de curatenia din bloc, administrator, care va calculeaza listele, incaseaza banii si plateste facturile, cenzorul, care are grija sau ar trebui sa aiba grija ca administratorul sa calculeze corect listele, iar presedintele sa urmareasca bunul mers al activitatii in asociatie (sa-i traga pe restantieri de urechi, sa reprezinte asociatia in procesele cu restantierii).
Dupa cum vedeti, fiecare are cate ceva de facut. Toate acestea necesita munca si timp. Cei care nu doresc sa se implice in treburile asociatiei trebuie sa plateasca pentru comoditate. E usor sa pleci dimineata la serviciu si sa vi acasa, sa urci cu liftul la etaj, sa stai la caldurica si sa te bucuri de o baie cu apa calda.
Asocierea este libera in tara noastra, fiind un drept constitutional. Aceeasi nelamurire o aveam si eu acum cativa ani. Nu intelegeam de ce statul ma obliga sa ma asociez intr-o organizatie de bloc care se cheama asociatie de proprietari.
Am inteles apoi ca statul nu obliga pe nimeni, personal, sa se asocieze, ci obliga o comunitate (alcatuita din 100 oameni sau alt numar) sa-si constituie o organizatie, sa devina o persoana juridica cu care, in cadrul unui sistem juridic existent, sa se poata stabili relatii juridice. Deci asociatia este obligatorie pentru a fi luata in considerare in raport cu celelalte entitati juridice.
Pe de alta parte aceasta asociatie are ca scop primordial acela de a asigura o administrare a proprietatii comune a tuturor proprietarilor. Ca vrei sau nu sa te asociezi acestei organizatii, totusi partea ta de cota-parte indiviza intra sub administrarea acestei asociatii de proprietari.
Ca asociatia sa poata exista ea trebuie constituita de o majoritate democratica - specifica unui stat de drept. Daca aceasta majoritate nu se coaguleaza, atunci asociatia nu se va infiinta, persoana juridica care ar fi putut fi nu exista si in consecinta relatia acestei comunitati cu restul entitatilor juridice nu se poate realiza. Ce inseamna stabilire de relatii? Pai inseamna, de exemplu, de a face un contract de furnizare energie electrica sau apa sau caldura sau prestare de servicii. Acea comunitate de proprietari neasociati nu pot fi reprezentati juridic de nimeni, practic aceasta comunitate nu exista.
Ca aceasta comunitate poate subzista in inertia unor contracte facute acum 'j de ani, aiasta-i alta poveste, dar situatia poate lua sfarsit la un moment dat si asociatia va trebui infiintata cu acte in regula si declarata persoana juridica.
Se presupune ca 50% +1 din oamenii acelei comunitati inteleg necesitatea acestei coagulari intr-o asociatie de proprietari, o infiinteaza, isi aleg o conducere care ii va reprezenta nu numai pe ei, ci pe toti proprietarii din acea comunitate, pentru ca toti stapanesc in devalmasie o proprietate comuna fortata si perpetua, care nu poate fi dezmembrata.
Ca unul din proprietari sau mai multi, de la inceput sau la un moment dat, nu sunt de acord cu practicile din asociatie, pot critica, pot provoca o schimbare sau chiar pot iesi din asociatie, dar nu se pot izola tocmai din cauza cote-parti indivize pe care o au in acea proprietate comuna si ale carei costuri de intretinere va trebui sa le suporte in continuare.
Da, chiar este un fel de Adio, dar raman cu tine! :)
Da, chiar este un fel de Adio, dar raman cu tine! :)
Situatie ipotetica: pe o scara de bloc 50%+1 infiinteaza o asociatie asa la gasca.
Toti isi iau functii platite(aministrator,pres.,cenzori,pres.cenzori,femeie de servici etc.) iar cei ramasi trebuie sa se duca la munca sa-i intretina pe cei asociati.
Legea ii obliga pe cei ramasi pe dinafara sa intretina pe smecheri?.
Nu.Nu.Nu.
Pai sa vedem zic aia neasociati:
---Voi sunteti si doriti sa fiti posesorii contractelor de utilitati nu?. Eu va platesc consumurile mele de pe facturi.
---voi doriti sa avem o ingrijitoare comuna.Perfect poftim cota mea pentru acest serviciu (daca salariul pentru ingrijitoare mi se pare exagerat i-mi rezerv dreptul sa ma ocup eu de aceasta activitate si sa nu mai platesc nimic).---Acest serviciu platit in functie de cota parte indiviza ca sa nu ma pacaliti voi ca luna asta pleaca unul , luna viitoare pleaca ceilalti iar eu raman acasa pentru ca bani de plecat in concedii nema.
---voi doriti sa avem iluminat comun pe scara de acces?.Perfect , poftiti si cota parte din factura in functie de cota indiviza proprietate (nu in functie de nr. de persoane ca am multi copii).Daca nu i-mi comvine scot un bec in fata usii cu alimentare din apartament si nu va mai platesc nimic.
Vreti salarii?????.
Nu va platesc nimic,daca doriti ceva haideti chemati-ma in instanta sa vedeti ce o sa rada toata lumea de voi,pentru ca in nici o lege nu scrie ca sunt obligat sa platesc salarii unora care presteaza si eu nu sunt de acord cu prestatia lor.
Cred ca daca oamenii ar intelege ca au dreptul sa procedeze asa , s-ar schimba multe mentalitati si comportamente.=D>