Buna ziua,
la ultimul loc de munca am fost angajatata timp de 8 luni. S-au facut concedieri, iar de la inceputul lunii iulie, mi-a incetat contractul de munca. V-as ruga sa imi spuneti cum pot sa-l oblig pe fostul angajator sa imi completeze adeverinta cu cuantumul lunar al contributiilor la stat, necesara la dosarul pentru ajutor somaj, deoarece deja au trecut 20 de zile de la data incetarii CM, si risc sa nu ma mai incadrez in termenul de 30 zile in care se poate depune dosarul, iar angajatorul inca nu mi-a inmanat respectiva adeverinta.
Din cate stiu, e nevoie ca in ultimele 24 de luni sa existe o contributie de 12 luni. Prin urmare, adeverinta de care vorbeam, va trebui completata si de catre angajatorul anterior?
M-ar interesa care este modalitatea prin care trebuie sa-i solicit penultimului angajator completarea adeverintei pentru a avea dovada ca am cerut completarea acesteia ???
pentru a nu pierde termenul de 30 de zile in care trebuie sa depuneti cererea de acordare a indemnizatiei de somaj, mergeti la AJOFM si o depuneti cu toate actele necesare mai putin adeverinta de la angajator
din pacate, din cate stiu eu, AJOFM nu ca primi si nu va inregistra o cerere de somaj dacat atunci cand dosarul are toate actele solicitate !
Nu exista un termen precizat de lege in care trebuie sa va elibereze acea adeverinta, legea precizeaza ca in termen de 30 de zile trebuie sa va dea raspuns la orice cerere inregistrata.
Termenul de 30 de zile este important pentru dv., pentru ca, daca depuneti cererea de acordare a indemnizatiei de somaj in 30 de zile de la data incetarii raporturilor de munca, atunci veti beneficia de somaj de la data incetarii raporturilor de munca.
Daca nu va incadrati in cele 30 de zile dar depuneti cererea in termen de 12 luni de la data incetarii raporturilor de munca, veti primi indemnizatia de somaj dar NUMAI de la data depunerii cererii.
Eu va recomand sa incercati la AJOFM sa depuneti toate actele pe care le aveti, mai putin adeverintele angajatorilor, facand precizarea ca acestea nu le puteti depune din vina lor, astfel sa suspende solutionarea cererii dv. pana cand angajatorii va vor inmana adeverintele necesare, deoarece nedepunerea tuturor actelor necesare nu va este dv. imputabila si, pe cale de consecinta, nu vad de ce sa fiti lipsita de dreptul de a primi indemnizatia de somaj doar pentru ca angajatorul nu are timp sau nu-l intereseaza subiectul...;)
Rugaminte
cornelia radoi
buna ziua!va rog sa-mi dati si mie un raspuns!pana pe data de 18 iulie 2009 am fost in concediu pt.cresterea copilului pana la varsta de 2 ani!intre timp firma ... (vezi toată discuția)