avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incercare de concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incercare de concediere

Buna ziua,

Lucrez din data de 03.02.2009 la o firma din domeniul alimentar,cu functia de adjunct sef magazin.In data de 03.06.2009 am anuntat seful de magazin ca din cauza unor grave probleme de sanatate(suspect cancer) voi merge probabil,dar nu am specificat nimic sigur,in concediu medical.Din acel moment viata mea a devenit un cosmar.Dupa o saptamana de la acest anunt am primit un referat ,care era un avertisment scris,dupa o saptamana,altul si imediat al treilea in care se solicita desfacerea contractului de munca.Am sunat seful de zona care nu a binevoit sa acorde atentie spuselor mele. In data de 26.06.2009 am fost operata prima oara,suferind inca trei interventii chirurgicale.Am fost in concediu medical aproape trei luni,acum doresc sa ma intorc inapoi la serviciu,am solicitat introducerea in program si am fost anuntata ca mi s-au retras toate parolele.Sefa de zona mi-a spus sa-mi dau demisia ca si asa "nu mai fac multi purici".Este posibil? Va rog frumos dati-mi un sfat,sunt disperata.

Astept un raspuns
Va mutumesc
Elena T
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 10:21, 14 Septembrie 2009
Doamna Elisa,

Nu va mai faceti sange rau pentru mojiciile lor, pentru ca le veti depasi si pe acestea.
Este incredibil si revoltator un astfel de comportament, si tocmai de aceea nu merita sa va faceti sange rau din cauza lor. Trebuie sa stiti ca orice greseala din punct de vedere legal ii va costa.
O prima greseala in aplicarea corecta a legii se intrezareste deja: nu puteti fi si demisa, si in curs de cercetare disciplinara in acelasi timp.
Pana nu veti primi o decizie de concediere (nu convocator, nu notificare, nu altceva), sunteti angajata acelei firme, indiferent ca le place sau nu sefilor dvs. Pana atunci, incercat sa va comportati normal, sa mergeti la serviciu si sa va indepliniti, pe cat puteti, sarcinile ca de obicei.
probabil ca urmeaza intr-adevar sa primiti o invitatie la o cercetare disciplinara, pentru ca ma gandesc ca vor sa va concedieze pe motiv disciplinar. Cred ca va este greu sa treceti prin asta, insa cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa va vedeti de treaba si sa asteptati sa vedeti ce vor face in continuare.
In primul rand, daca vi se cere sa nu mai veniti la lucru, aveti mare grija (asta poate fi o capcana sa va faca sa lipsiti nemotivat, pentru a avea motiv de concediere). Cereti sa va dea in scris ca nu va mai vor la lucru, si pe ce perioada, si eventual de ce.
In eventualitatea unui proces, aveti cumva colegi / colege care vad si aud ce se intampla cu dvs. si comportamentul de animal al sefului, care sa poata fi martorii de partea dvs . intr-un proces?

Pentru cercetarea disciplinara, cand veti primi convocarea scrieti-ne si mai vedem, in functie de abordarea lor, ce este de facut.
In principiu, legal, ar trebui sa urmeze o sedinta in care sa fiti ascultata, si sa vi se ia o declaratie, nota explicativa, etc., si abia dupa aia o decizie de concediere, sau alta sanctiune.
Daca nu fac astfel, tot ce fac va fi anulat de instanta.
La sedinta, daca si cand va fi, trebuie sa va sustineti punctele de vedere, sa spuneti tot ce e de spus in apararea dvs., in scris si sa pastrati o copie cu nr. de inregistrare dupa ceea ce primiti si ce declarati.
Totusi, eu sper ca vor gresi pe undeva, asa ca nu le dezvaluiti nimic pana atunci si asteptati sa vedem ce se intampla.

Despre concediul de odihna, nu stiu ce sa va spun:
- aveti si dvs. un exemplar dupa cererea aprobata?
- in ce perioada trebuia sa aveti concediu?

Sa stiti ca in astfel de cazuri, o solutie mai buna pentru dvs. si mai dificila pentru firma poate fi concediul medical ...

Vedeti si dvs. cum este atmosfera cu cei implicati in acest scandal, dar eu zic ca tare bine ar fi sa aveti unele dovezi despre ce sa intampla (de ex., poate ii puteti cere in scris sefului de zona sa va confirme sau explice ca ..."nu mai aveti nici un drept")

Pe de alta parte, oricum este clar ca ar fi bine sa va gasiti un alt loc de munca, pentru ca aici, pe termen lung nu mai puteti ramane, si nici nu cred ca va mai doriti, de fapt.

Multa sanatate si curaj!
Ultima modificare: Luni, 24 August 2009
smeagull, utilizator
1. Respectati sfaturile colegilor mei si va fi bine!
2. Pentru a fi concediata disciplinar se cere a fi respectata o procedura greoaie din partea angajatorului si orice greseala in aplicarea ei il costa nulitatea actului decizional.
3. Daca tot voiau sa scape de dvs. puteau face o concediere individuala prin desfiintarea postului si puteati astfel sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
4. Nu ati spus motivele invocate de angajator pentru convocarea la comisia de cercetare disciplinara.
5. Sa aveti o copie dupa aprobarea concediului de odihna. In perioada acestuia nu va poate inceta contractul individual de munca.
Ultima modificare: Luni, 24 August 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua

Am revenit din co,am mers la serviciu si am constatat ca nu am dreptul de a-mi exercita indatoririle d serviciu.Mi-au fost retrase toate parolele si nu pot sa intru in birou.Am sesizat cu o scrisoare aceste nereguli direct la CEO si am primit o scrisoare de la mangerul de resurse umane in care spune:"In alta ordine de idei insa trebuie sa va aduc la cunostinta si faptul ca, din numeroase informatii primite (inclusiv constatari de fapte) reiese ca dumneavoastra ati manifestat in numeroase randuri un comportament neprofesional, care a generat situatii conflictuale si nemultumiri in cadrul echipei inainte de intreruperea activitatii datorita concediului medical.Nu a venit nimeni si se incearca constant intimidarea mea prin orice mijloace(jigniri,etc).As dori sa stiu daca pot sa chem pe cei de la ITM si cum ma poate afecta asta.Au recurs la metode josnice,obligand oamenii din magazin,prin amenintari mai mult sau mai putin directe sa semneze o plangere impotriva mea.Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac,in conditiile in care mai sunt colegi de ai mei care nu au semnat si care daca ar fi intrebati inclin sa cred ca ar spune adevarul.

Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra
Am citit atent toate declaratiile dumneavoastra.Din orice unghi privesti,din pacate,sunt obsedati sa va concedieze.Probabil aleg concedierea,pentru a putea angaja alta persoana.Pe dumneavoastra v-ar fi avantajat o reducere a activitatii sau restructurare a postului pentru a beneficia de somaj.Daca nu gasiti 2-3 persoane de incredere in mijlocul colegilor de servici care sa sustina in instanta cele afirmate de dumneavoastra( ireal de crezut-datorita repercursiunilor la care se vor astepta din partea CEO) si daca angajatorul nu greseste in efectuarea sau intocmirea actelor premergatoare concedierii,slabe sperante.Ne-am mintii reciproc daca v-am spune altceva.E trist....
Pentru a va putea ajuta in continuare ne ajuta sa stim exact actele care le veti primii,pas cu pas ce fac ei,etc.
Doamna Elisa,
1. Mai rau decat ceea ce vi se intampla, nu prea mai aveti ce sa patiti, daca veti sesiza ITM. Legal, nu are cum sa va afecteze asta, insa evident ca sicanele acestea josnice si penibile vor continua, indiferent ca faceti sau nu plangeri la ITM.
Eu zic ca interzicerea accesului la locul de munca si la echipamente/sistemul necesar pentru a va indeplini sarcinile de serviciu, asa cum a facut-o angajatorul,. este o incalcare a codului muncii, si o plangere la ITM nu strica (mai ales ca bag seama ca sunt pusi pe amenzi, iar angajatorul dvs. asa si-o cauta cu lumanarea, ceva de speriat).
2. De partea dvs. fiind, ma bucur mult sa aud ca ati primit o scrisoare cu un asemenea continut. Sper ca ea este in forma fizica, si nu e-mail, si semnata cum trebuie.
Aparent, aceasta scrisoare il dezavantajeaza pe angajator pentru ca:
a) dovedeste (sper, macar indirect) ca vi se refuza accesul la locul de munca
b) arata ca sesizarile cu privire la abaterile (nereale) sunt vechi. Intrucat o eventuala sactionare a dvs., ca sa fie reala, trebuie sa aiba loc in 30 de zile de la sesizare, faptul ca sunt mai vechi va ajuta pe dvs.
La cat este de marsav si de prost angajatorul dvs., probabil ca mai sunt si alte elementa in acea scrisoare care va pot ajuta la o adica.
3. Valoare juridica nu pare sa aiba aceasta scrisoare, deci nu va nacajiti.
Scrie cumva in ea ca vi se suspenda sau desface contractul de munca, sau ca sunteti invitata la vreo intalnire, sau ca sunteti in preaviz, sau sa nu va mai prezentati la lucru?
4. Daca scrisoarea este prin e-mail, sfatul meu este sa trimiteti scrisoarea (forward pe mail) in primul rand pe o adresa personala (sa o aveti daca e nevoie), si mai apoi la cat mai multi colegi de serviciu (dintre cei care va sprijina) - ei ar putea fi martorii dvs. ca ati primit o astfel de scrisoare.
5. chiar daca exista semnaturi ale colegilor pe anumite documente, ele nu au nici o valaore juridica daca nu se face o cercetare disciplinara pe baza lor, si nu se da o decizie legala.
Pentru asta ar trebui ca presupusele abateri sa nu fie mai vechi de 6 luni, cercetarea celor sesizate sa se faca in 30 de zile de la data la care s-a inregistrat sesizarea, dvs. sa fiti invitata la o sedinta de cercetare, in scris, cu confirmare de primire (prin posta sau sub semnatura dvs.) cu 5 zile inainte de sedinta, sa vi se dea posibilitatea sa auziti acuzele aduse si sa va aparati in oricea mod. Daca exista, ar trebui sa fie prezent si un reprezentant al sindicatului din unitate, sau al salariatilor, sau un avocat.
Asta in mare...

Dvs. mergeti in continuare la servici, ca si cand nu s-a intamplat nimic, ignorati jignirile si, daca vi se spune sa plecati, cereti sa va dea in scris ca nu mai este nevoie de prezenta dvs., de ce si pana cand.
Ganditi-va asa: ce daca nu mai aveti parola? Mergeti si stati degeaba, ca stati pe banii lor.

Va doresc in continuare, multa sanatate, curaj, si...un obraz gros fata de nemernicii cu care lucrati.
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2009
smeagull, utilizator

Alte discuții în legătură

Sanctiune disciplinara Marius Nou Marius Nou Astazi am fost convocat la locul de munca intr-o sedinta in cateva minute si mi s-a adus la cunostinta ca nu am vrut sa-mi ajut colegii intr-o anumita zi. ... (vezi toată discuția)
Concedire disciplinara dupa demisie ina77_p ina77_p Buna ziua, Am nevoie de cateva sfaturi cu privire la situatia sotului meu. Sotul meu are functia de bucatar sef. In data de 16.09.2009 colegii de munca (2 ... (vezi toată discuția)
As vrea o lamurire irisred irisred Daca din motive de sanatate ,diverse tensiuni si altele...nu am mai mers la serviciu,nu am ajuns sa-mi iau concediu medical si nici nu am anuntat,am primit o ... (vezi toată discuția)