avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1009 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Lipsa nume in sentinta de divort
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Lipsa nume in sentinta de divort

Am divortat acum 22 de ani,in cererea de divort am cerut 1) desfacerea casatoriei si 2) revenirea la numele purtat anterior casatoriei.Dupa 22 de ani mi sa spus ca hotararea mea de divort este incompleta,deoarece nu se mentioneaza si capatul 2) de cerere,am cerut de 2 ori in instanta indreptarea greselii si completarea hotararii si am primit respingere definitva.Acum sunt posesoarea unui buletin provizoriu,Intrebarea mea este:Pot da in judecata la Înalta Curte de Casație și Justiție ?
Cel mai recent răspuns: Doina55 , utilizator 18:07, 23 Februarie 2017
Stimate domn hotararea am primit-o legalizata direct acasa,nu aveam de unde sa stiu ca nu e corecta.Motivul supararii mele este faptul ca am avut buletin normal pana acum 2 ani si brusc sunt anuntata ca nu e buna hotararea.In momentul in care am mers la judecatorie si am cerut indreptarea am primit res[pins de 2 ori.Unde sa cheltui mai inati bani?SA-MI SALVEZ COPILUL SAU SA REPAR GRESELILE FACUTE DE ALTII?! Daca am suparat imi cer scuze :(
Ar trebui sa discutati cu cineva din conducerea serviciului de Evidenta, in opinia mea sentinta dvs., asa cum o aveti, e in regula. Si in Codul familiei, care era in vigoare cand ati divortat, si in Noul cod civil scrie ca daca instanta nu a dat incuviintarea pentru pastrarea numelui din casatorie, se revine la numele purtat anterior. Probabil de aceea vi s-a respins actiunea.

Codul familiei:
Art. 40. - La desfacerea casatoriei prin divort, sotii se pot invoi ca sotul care, potrivit art. 27, a purtat in timpul casatoriei numele de familie al celuilalt sot, sa poarte acest nume si dupa desfacerea casatoriei.
Instanta judecatoreasca va lua act de aceasta invoiala prin hotararea de divort. Instanta, pentru motive temeinice, poate sa incuviinteze acest drept chiar in lipsa unei invoieli intre soti.
Daca nu a intervenit o invoiala sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti va purta numele ce avea inainte de casatorie.

Noul cod civil:
Art. 383. Numele de familie dupa casatorie
(1) La desfacerea casatoriei prin divort, sotii pot conveni sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei. Instanta ia act de aceasta intelegere prin hotararea de divort.

(2) Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soti sau de interesul superior al copilului, instanta poate sa incuviinteze ca sotii sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei, chiar in lipsa unei intelegeri intre ei.

(3) Daca nu a intervenit o intelegere sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti poarta numele dinaintea casatoriei.
Am vorbit direct cu seful serviciului evidenta si mi-a spus clar ca trebuie sa scrie negru pe alb in hotarare ca instanta aproba revenirea la nume. :(
Cereti un punct de vedere institutiei care ii coordoneaza, DEPBAD Bucuresti, la aceasta adresa de e-mail:
depabd@mai.gov.ro
Ce vor spune ei aia va trebui sa faceti. In max. 30 de zile veti primi raspuns.

In opinia mea lucratorii care v-au primit actele pentru carte de identitate cu termen lung au procedat corect.
Ares-3 are perfecta dreptate. Dati o declaratie pe proprie raspundere la notar in care declarati ca in urma divortului ati hotarat impreuna cu sotul dvs. sa reveniti la numele purtat inainte de casatorie si cu aceasta si hotararea definitiva de la judecatorie depuneti actele la evidenta. Insistati ca acestea sa fie primite si sa vi se dea un raspuns oficial. Dvs. ati epuizat caile de atac, deci practic nu mai aveti la ce institutie sa apelati. Faceti referire in declaratie si la Codul civil.

Alte discuții în legătură

Recuperare identitate Doina55 Doina55 Ma numesc Doina,am si eu o f mare problema si am nevoie de un sfat.Acum 20(1994) de ani am divortat,in dosarul ptr divort am cerut 2 capete de cerere:1) ... (vezi toată discuția)
Revenirea la numele anterior casatoriei, nume pastrat de la o casatorie anterioara! Meea_M Meea_M Buna ziua, \\"Legea spune Art. 383 Numele de familie după căsătorie (1) La desfacerea căsătoriei prin divorţ, soţii pot conveni să păstreze numele ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui dupa divort cronista54 cronista54 Buna ziua, acum 17 ani am divortat si in hotararea de divort s-a stabilit ca trebuie sa revin la numele dinaintea casatoriei. Am ignorat acest lucru, am ... (vezi toată discuția)