avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... sold casa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

sold casa

Avem un fond de rulment scriptic fiindca in perioada de iarna ajunge la limita fondului de rulment constituit sau chiar a fost depasit o luna ,doua din cauza restantierilor si un fond de reparatii in derulare .
Întrebarea mea este daca in perioada de vara ne situam la jumatatea fondului de rulment constituit la care se mai adauga si fondul de reparatii pot fi pastrati in soldul casei mai multe luni fara a fi depusi in contul bancar al asociatiei de catre firma de administrare ?



Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 18:57, 17 August 2016
BEN46 a scris:
...dacă vrei să vezi soldul casei poate să iți fluture banii in față de la alte asociații .
Aș putea să refuz semnarea listelor de cheltuieli pană ce banii apar in cont sau pot depune plangere pt. contabilitate frauduloasă .

Soldul casei se vede in registrul de casa. Fiecare asociatie de proprietari are registrul de casa propriu, asa ca nu are cum sa va fluture casierul in fata alt registru de casa decat cel al asociatiei dumneavoastra. Cat despre fluturarea banilor efectiv, acestia stau in casieria asociatiei dumneavoastra si nu se amesteca cu banii altor asociatii care si ele au casieria lor, sediul lor s.a.m.d.
Probabil ca sunteti cenzor de spuneti ca ati putea refuza semnarea listelor. In aceasta calitatea intocmiti un mic "raport al cenzorului" cu ocazia verificarii lunare a documentelor si a registrului de casa, raport in care aratati lucrurile corecte si cele incorecte daca exista. In acelasi raport prezentat presedintelui si comitetului executiv, solicitati ca acestia sa ia decizia si sa impuna casierului sa pastreze in casierie maxim 5000 lei, de exemplu, iar sumele incasate peste acest plafon sa le depuna in contul bancar al asociatie cel putin odata pe saptamana. Sau alte asemenea praguri si termene. Aratati riscurile, avantajele, dezavantajele.. Presedintele asociatiei si comitetul executiv pot decide concret iar casierul sau administratorul persoana fizica sau juridica este obligat sa se conformeze.
Nu este gestiune frauduloasa detinerea unor sume mari e bani in casierie. Abia dupa ce stabiliti plafonul puteti sanctiona casierul care nu respecta decizia comitetului. Altfel plafonul este nelimitat.

exprimarea " pot fi pastrati in soldul casei " este gresita.
Banii sunt pastrati in casieria asociatiei si, fireste in cont curent la banca.

La fel si expresia "avem un fond de rulment scriptic".
Corect se spune avem un fond de rulment stabilit de atatia lei, din care incasati atatia si restant atata.

Chiar asa, ce rol indepliniti in acea asociatie?
".... pot fi pastrati in soldul casei" este corect. Utilizatorul vrea sa spuna ca nu au fost scazuti pentru depunere in banca sau alte cheltuieli.
Soldul casei este cel din registrul de casa, asa ca este corect, daca banii figureaza ca numai intrati, nu si iesiti din casa, in soldul casei.

"....fond de rulment scriptic" este si el corect. Utilizatorul vrea sa spuna ca in documente au o suma incasata la fondul de rulment care figureaza in situatia soldurilor Activ - Pasiv, dar banii concreti sunt in soldul casei despre care are dubii ca ar reprezenta aceasta categorie de incasari.

Adevarul este ca banii nu au miros si nici nu pot fi inscriptionati.

@BEN46
Daca sunteti cenzor, urmati sugestiile lui @adriantot.
eu am propus o analiza stiintifica a notiunii de "sold in casa".
Contabilitatea este, totusi, o stiinta.
Soldul este, pur si simplu, o diferenta: [ link extern ]

Pai si acei bani nu sunt inclusi in sold, adica in diferenta de care vorbiti dv., de vreme ce nu au fost extrasi? Nu zau, vreti sa facem teoria chibritului?

Alte discuții în legătură

Sold casa asociatie de proprietari cata2472 cata2472 Buna seara. Vreau sa verific soldul de casa la o asociatie de proprietari. Va rog sa-mi spuneti daca procedez corect. Fd. rulment+Fd reparatii - Depozit ... (vezi toată discuția)
Unde se tin banii din incasarile asociatiei de proprietari antoanelas antoanelas Este legal ca, administratorul sa țină asupra sa încasările si fondul de rulment sau este obligat sa depună banii la banca? (vezi toată discuția)
Cheltuieli din fondul de rulment Almaris Almaris Buna ziua, Se pot cheltui bani din fondul de rulment pentru materiale de curatenie, stingatoare de incendiu, diverse consumabile? Dar pentru interventii de ... (vezi toată discuția)