avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restituirea fondului de reparații la vânzarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restituirea fondului de reparații la vânzarea apartamentului

Bună ziua, recent am cumpărat un apartament , iar când am mers să mă înregistrez la asociația de proprietari, administratorul mi-a spus că trebuie să plătesc fondul de reparații din urmă deoarece el l-a restituit vechiului proprietar. Mie nu mi se pare corect din moment ce la data semnării contractului de vânzare cumpărare în adeverință de la asociația de proprietari se specifică, ca nu sunt datorii , acum să îmi spună că sunt datorii pe lunile când eu nu eram proprietar. Sund de acord să plătesc fondul de reparații din data la care am devenit proprietar.
Va mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 2 Septembrie 2016
realplayer, utilizator
Cel mai recent răspuns: andrei_rosu23 , utilizator 08:51, 8 Septembrie 2016
La o asociatie de proprietari pot fi constituite patru fonduri, care trebuie evidentiate in registre separate.
1. Fondul de rulment constituit conform HG 1588/2007 art 24.(2), fond care se poate restitui in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate conform art 24.(4). Banii provin de la proprietari sau de la chiriaşi, daca in contractul de inchiriere se specifica aceasta obligatie.
2. Fondul de reparatii constituit conform HG 1588/2007 art 24.(5), fond care nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari. Banii provin de la proprietari.
3. Fondul special constituit conform HG 1588/2007 art 24.(6), din veniturile obtinute de asociatia de proprietari din activitati economice sau din alte activitati desfasurate, din inchirierea unor spatii aflate in proprietate comuna indiviza, a spatiilor pentru instalarea de reclame si pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum si alte venituri obtinute din orice sursa, in conditiile legii.
Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociatiei de proprietari, nu se platesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment si nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilitati.
4. Fondul de penalitati constituit conform HG 1588/2007 art 25.(2), fond care se va utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli de reparatii ale proprietatii comune sau pentru alte cheltuieli de natura administrativa.

Revin la fondurile constituite din banii proprietarilor.
Pe adeverinta eliberata de catre Asociatia de proprietari vinzatorului unui apartament, solicitata la notar in momentul intocmirii contractului de vinzare/cumparare, sint specificate urmatoarele:
- vinzatorul are/nu are datorii la asociatie;
- vinzatorul are/nu are constituit fond de rulment;
- vinzatorul are/nu are constituit fond de reparatii;

Domnule realplayer, fondul de reparatii, constituit din banii vinzatorului, nu poate fi un cadou, un bonus la pretul de vinzare al apartamentului. Vinzatorul a depus acesti bani pentru o lucrare care urmeaza sa se execute. O lucrare la care el nu mai este beneficiar. Faptul ca fondul de rulment "nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari" nu inseamna ca acesti bani nu pot fi returnati unui proprietar care a vindut apartamentul. De lucrare veti beneficia si dumneavoastra, deci e normal sa o si platiti. Banuiesc ca e vorba de o suma mai mare, altfel nu ati fi asa suparat. Intelegeti-va cu comitetul executiv al Asociatiei - comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, duce la îndeplinire hotărârile adunării generale - in privinta esalonarii sumei.

Tot respectul pentru elga50, dar consider ca ar fi fost "o cardasie", de fapt o ilegalitate, doar daca acesti bani erau restituiti din fondul special eventual constituit.

Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2016
sasaranmircea, utilizator
Dle Mircea:
Pe adeverință scrie ca nu sunt nici un fel de datorii la asociația de proprietari, fără punct si virgula , este foarte simplu si clar.
Banii au fost retrași fără aprobarea AG, deci ilegal. Cum vă explicati faptul că pe adeverință scrie ca nu exista datorii in data de 30 iulie , iar in data de 1 Septembrie mi se spune că trebuie să plătesc din urmă ( din luna ianuarie) o anumită sumă???? Aberații.... ilegalități și nesimțire. Vânzătorul trebuia să îmi spună in momentul semnării contractului de V)C ce cheltuieli voi fi obligat să achit pe baza hotărârii AG asociației de proprietari dinainte să fiu eu proprietar.
Cat despre fondul special sau cel de reparații se aplică aceeași lege, singurul care se restituie este cel de rulment. Nu cumva sunteți administratorul asociației de proprietari care a comis acea ilegalitate???
O ilegalitate este si aceasta deoarece au folosit banii( + restituit) fără aprobarea AG.
Nu contează despre ce sumă este vorba, eu nu plătesc pentru nimeni nici un ban, dar îmi voi achita datoriile mele . Punct.
Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2016
realplayer, utilizator
sasaranmircea a scris:
Pe adeverinta eliberata de catre Asociatia de proprietari vinzatorului unui apartament, solicitata la notar in momentul intocmirii contractului de vinzare/cumparare, sint specificate urmatoarele:
- vinzatorul are/nu are datorii la asociatie;
- vinzatorul are/nu are constituit fond de rulment;
- vinzatorul are/nu are constituit fond de reparatii;

Sunt de acord cu explicatiile dumneavoastra privin cele 4 fonduri, Desigur ca pot fi si alte fonduri dar asta e altra discutie.
Dar nu sunt de acord cu ceea ce spuneti ca ar trebui sa se specifice in adeverinta. Iata ce prevede legea 230/2007:
Art. 20. -
(1) Proprietarii care îşi înstrăinează apartamentele sau spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă sunt obligaţi ca la întocmirea formelor de înstrăinare să facă dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de înstrăinare fără o adeverinţă din partea sociaţiei de proprietari, care să reprezinte dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, eliberată în original sub semnătura preşedintelui şi a administratorului asociaţiei de proprietari, cu precizarea numelui şi prenumelui acestora, şi cu ştampila asociaţiei de proprietari. Actele de înstrăinare încheiate cu nerespectarea acestei obligaţii sunt nule de drept.
(3) În cazul existenţei unor datorii către asociaţia de proprietari, înstrăinarea proprietăţii se poate face numai dacă se introduce în contract o clauză privitoare la preluarea datoriilor de către cumpărător.

Asadar nicaieri nu se prevede ca adeverinta ar trebui sa cuprinda cele 3 puncte prezentate de dumneavoastra. Adeverinta se refera doar la datorii, datorii si nu fonduri constituite.
De ce? E simpul. Fondul de rulment este tratat distinct in lege si in norme si se restituie proprietarului in conditiile legii. Fondul de reparatii iar este tratat in legislatie si nu se restituie. Asa ca aceste fonduri nu fac obiectul adeverintei.
Domnule realplayer, fondul de reparatii, constituit din banii vinzatorului, nu poate fi un cadou, un bonus la pretul de vinzare al apartamentului.

Aici aveti dreptate in sensul ca vanzatorul nu poate pretinde cumparatorului ca acesta din urma primeste cadou fondul de reparatii. Nu. Vanzatorul nu are dreptul sa retraga nici un leu din fondul de reparatii. Si ganditi-va ca poate acest fond de reparatii nici nu este platit, achitat din buzunarul vanzatorului ci provine din venituri din exploatarea proprietatii comune, inchirieri, sponsorizari, penalizari incasate de la restantieri s.a.m.d.
Vinzatorul a depus acesti bani pentru o lucrare care urmeaza sa se execute.

Vanzatorul a depus, daca a depus, acesti bani, ca oricare alt proprietar pentru orice lucrari executate, un curs de executare sau planificate a se executa. Din ceea ce adepus, repet, daca a depus, poate o parte s-au cheltuit deja, poate s-a dat avans pentru anumite lucrari in curs... Iar legea este clara: fondul de reparatii nu se restituie!
Faptul ca fondul de rulment "nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari" nu inseamna ca acesti bani nu pot fi returnati unui proprietar care a vindut apartamentul.

Ati incurcat fondurile, era sa zic borcanele! Nimeni nu sustine ca fondul de rulment nu se restituie, ci dimpotriva, legea este clara si conform acesteia fondul de rulment se restituie fara a fi nevoie de acodul adunarii generale sau a altora. E lege!
Buna ziua,

Daca as fi in locul dumneavoastra, as face o cerere cu numar de inregistrare catre Asociatia de Proprietari in care i-as ruga sa detalieze debitele pe care vi le cer si in baza caror documente justificative, apoi as pastra o copie a cererii cu numar de inregistrare.
De asemenea este bine sa fotografiati si listele de intretinere, sau sa cereti copie dupa ele. In calitate de proprietar, aveti dreptul sa cereti dosarul lunii/lunilor pe care doriti sa le studiati. Faceti copii dupa acestea.
In baza adeverintei din care reiese ca nu aveti debite catre Asociatie, a raspusului Asociatiei ca aveti restanta la Fondul de Reparatii si a restului de acte, mergeti la sectia de politie si depuneti plangere penala pentru fals mpotriva persoanelor care au semnat adeverinta conform careia nu exista debite catre Asociatie si inselaciune impotriva vanzatorului.
In faza de urmarire penala, exista posibilitatea ca procurorul sa va ceara sa platiti expertiza contabila judiciara. In functie de complexitatea muncii, onorariul expertului poate fi de la 1000 lei la o suma destul de mare. Va puteti constitui parte civila in procesul penal si puteti cere cheltuieli de judecata (expertiza platita).
Exista posibilitatea ca dupa obtinerea dovezilor, sa le explicati domnilor impotriva carora puteti depune plangere penala, sa rezolve intr-o maniera legala situatia, altfel veti fi nevoit sa mergeti la politie.
Doresc sa mentionez ca nu am pregatire juridica. Va doresc mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reclamatii administrator fardia fardia Buna ziua, As dori sa aflu unde pot reclama administratorul blocului deoarece acesta refuza sa imi elibereze adeverinta necesara la instrainarea ... (vezi toată discuția)
Fodul de reparatii se restituie? dragodar dragodar Buna ziua, Vreau sa va intreb daca fondul de reparatii de restituie fostului proprietar la vanzarea apartamentului. De la asociatie i s-a spus ca nu se ... (vezi toată discuția)
Achitare retroactiva a fondului de rulment Crisovan Crisovan Buna ziua, Situatia sta in felul urmator: proprietarul unui apartament nu a fost de gasit cativa ani, perioada in care ceilalti locatari sustin ca au ... (vezi toată discuția)