avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie simulata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie simulata

Buna,
Tata si mama ii fac contract de vanzare fratelui meu pe intregul lor patrimoniu.
intrebari:
1. Ce sanse am sa declar respectivul act nul?
2.Care este procedura?
3. Eu cu ce ma aleg in calitate de mostenitor al celor doi, daca nu reusesc sa declar nul contractul de v-c?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Stelea , Avocat 14:10, 28 August 2009
Dovada trebuie sa o faceti d-voastra, si v-am spus daca ei declara ca au primit si au platit pretul, nu aveti sanse de reusita.
Puteti sa anulati vinderea numai daca dovediti ca vanzatorul nu aveau discernamant in momentul incheierii vinderii, altfel nu aveti calitate procesuala activa intrucat nu sunteti parte contractanta.
cred ca gabescu a spus tot ce era de spus (de unde ai scos-o pe asta cu notarul care te trimite la banca sa depui banii
intrebarea este daca poti dovedi TU ca nu s-a platit pretul, nu partea adversa ca A PLATIT nasol nu...
Si daca dovedeste ca nu s-a platit pretul, ce castiga? Deocamdata, nimic. Gratuitatea actului (presupunand ca va putea dovedi aceasta gratuitate) nu il indreptateste decat la speranta de a putea cere reductiunea donatiei, iar asta doar la decesul parintilor.

Mai mult, nu cred ca vreo instanta va intra pe fond. Actul contine un pret. Ca a fost platit sau nu, este treaba partilor, nu a unui succesibil, atata vreme cat partile traiesc.
Va rog din suflet sa-mi raspundeti si mie la o dilema.Mama mea a vandut fratelui meu, casa proprietate cu teren cu tot.Cat de valabil este ceea ce am auzit, precum ca un contract de vanzare incheiat de o persoana in varsta de peste 70 de ani, mama mea l-a incheiat la 78 de ani, trebuie sa aiba atasat la el un certificat medico legal ca are discernamant. A auzit ca s-a introdus aceasta procedura, pentru ca odata cu capitalismul, multi din muncitorii de la tara adusi de comunism odata cu industrializarea, distrugandu-se economia, ajungand la tara, au descoperit ca parintii vandusera averea copilului care statea cu ei. Si au inceput o multime de procese.Pentru a se degreva instantele de aceste procese civile, am inteles ca s-a impus aceasta practica.Deci un batran daca vinde ceva, avand acest certificat, ceilalti prezumtivi mostenitori nu mai pueau deschide proces.Cat adevar si cata fablatie exista in ceea ce am auzit?! Va multumesc anticipat pentru raspuns.
anumite notariate cer asistenta de la primarie pentru persoanele in varsta de peste 65 ani care vand bunuri

Alte discuții în legătură

Act vanzare teren danielovski danielovski As vrea va rog sa stiu daca se poate ataca un act de vanzare autentic , 2005, dat fiind faptul ca la acea data procura nu era autentica (au fost 3 proprietari) ... (vezi toată discuția)
Cine are dreptul de a contesta contractul de vanzare cumparare? cristinelblondu cristinelblondu daca unul din copii cumpara de la parinti o proprietate cu contract de vanzare cumparare,cine poate ataca contractul si in cat timp.? (vezi toată discuția)
Părinții vor să cedeze apartamentul unuia dintre cei doi copii cu act de vânzare-cumpărare, dar fără plata prețului. se impune un preț minim de vânzare? Cris D. Cris D. Daca parintii vor sa cedeze apartamentul unuia dintre cei doi copii, cu act de vanzare/cumparare, trebuie sa faca dovada primirii banilor de la fiu? Mentionez ... (vezi toată discuția)