avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie simulata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie simulata

Buna,
Tata si mama ii fac contract de vanzare fratelui meu pe intregul lor patrimoniu.
intrebari:
1. Ce sanse am sa declar respectivul act nul?
2.Care este procedura?
3. Eu cu ce ma aleg in calitate de mostenitor al celor doi, daca nu reusesc sa declar nul contractul de v-c?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Stelea , Avocat 14:10, 28 August 2009
gabescu a scris:

Dovada trebuie sa o faceti d-voastra, si v-am spus daca ei declara ca au primit si au platit pretul, nu aveti sanse de reusita.
Puteti sa anulati vinderea numai daca dovediti ca vanzatorul nu aveau discernamant in momentul incheierii vinderii, altfel nu aveti calitate procesuala activa intrucat nu sunteti parte contractanta.


repet: poate ca ma insel, daca da spuneti - mi cum ar putea sa invoce lipsa discermanantului un tert la contractul de vanzare - cumparare atata timp cat lipsa discermanantului atrage nulitatea relativ??? anularea din lipsa discernamantului poate fi ceruta doar de partea care nu a avut discernamant in momentul incheierii actului. tertul nu are cum. iar in speta, domnul este tert la contractul de vanzare cumparare.
Incep sa inteleg.
pe timpul vietii parintilor nu am nici o sansa sa declar nul / sa-l desfiintez, contractul respectiv.
dar dupa decesul unuia dintre parinti, ce sanse am si cum pot dovedi ca vanzarea cumpararea este de fapt o donatie simulata/deghizata?
1. Notarul pentru a evita orice posibila banuiala cere uncertificat medico-legal in sensul dovedirii ca persoanele peste 70 ani are discernamant.
2. Chiar daca este tert poate avea calitate procesual activa care deriva din faptul ca este fiu, in cazul de fata, ori mostenitor legal(dupa decesul unuia dintre parinti).
domnule gabescu imi cer scuze ca insist, dar chiar incerc sa ma lamuresc.

actiunea in anulare este o actiune nepatrimoniala. prin urmare nu am gasit nicaieri ca posibilitatea exercitarii ei sa treaca succesorilor, in cazul in care nu ar fi inceput-o defunctul. in plus daca v-ati referit la exceptia aparenta in cazul avanzilor-cauza de la efectul relativitatii efectelor actului juridic si aici m-am impotmolit. in baza a ce faptul ca este fiul celui care a incheiat contractul il indreptateste sa porneasca in timpul vietii o actiune pe care o poate exercita doar partea? unde pot sa citesc?
gabescu a scris:

1. Notarul pentru a evita orice posibila banuiala cere uncertificat medico-legal in sensul dovedirii ca persoanele peste 70 ani are discernamant.
2. Chiar daca este tert poate avea calitate procesual activa care deriva din faptul ca este fiu, in cazul de fata, ori mostenitor legal(dupa decesul unuia dintre parinti).


Trecand peste dezacordul care imi provoaca dureri in suflet(ca persoanele are!) dle Gabescu va spun cu toata sinceritatea ca eu am facut o tranzactie notariala cu o persoana de 96 de ani care a venit personal la notar si notarului i-a fost efectiv rusine sa ii ceara un astfel de certificat!=D> Nu exista NICAIERI in legea notarilor obligatia notarului sa ceara un astfel de certificat ...Depinde de la caz la caz!Certificatul medico-legal se cere daca persoana da semne vadite de pierdere a memoriei , incoerenta in vorbire , etc ....B-)

Alte discuții în legătură

Act vanzare teren danielovski danielovski As vrea va rog sa stiu daca se poate ataca un act de vanzare autentic , 2005, dat fiind faptul ca la acea data procura nu era autentica (au fost 3 proprietari) ... (vezi toată discuția)
Cine are dreptul de a contesta contractul de vanzare cumparare? cristinelblondu cristinelblondu daca unul din copii cumpara de la parinti o proprietate cu contract de vanzare cumparare,cine poate ataca contractul si in cat timp.? (vezi toată discuția)
Părinții vor să cedeze apartamentul unuia dintre cei doi copii cu act de vânzare-cumpărare, dar fără plata prețului. se impune un preț minim de vânzare? Cris D. Cris D. Daca parintii vor sa cedeze apartamentul unuia dintre cei doi copii, cu act de vanzare/cumparare, trebuie sa faca dovada primirii banilor de la fiu? Mentionez ... (vezi toată discuția)