avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie simulata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie simulata

Buna,
Tata si mama ii fac contract de vanzare fratelui meu pe intregul lor patrimoniu.
intrebari:
1. Ce sanse am sa declar respectivul act nul?
2.Care este procedura?
3. Eu cu ce ma aleg in calitate de mostenitor al celor doi, daca nu reusesc sa declar nul contractul de v-c?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Stelea , Avocat 14:10, 28 August 2009
dorudascalu a scris:

Deci sa inteleg din ceea ce s-a postat, ca vanzarea terenului si a casei este legala bine mersi.Dar dupa decesul mamei, pot cere in instanta desfiintarea actului, pe motivul ca nu a avut discernamant vanzatorul.Asa este?! Daca exista la contractul de vanzare un act medico legal ca vanzatorul are discernamant, eu am pierdut procesul.Dar daca nu exista sa inteleg ca l-am castigat?! Ca sa stiu ce fac.


1. nicaieri nu este prevazuta obligativitatea unui certificat medical, indiferent de varsta partii din act.

2. Anularea actului pe motiv de viciu de consimtamant poate fi ceruta in termen de 3 ani de la incheierea sa. Dupa trei ani intervine prescriptia.

3. da, vanzarea este absolut legala. Nu prea aveti ce face decat dupa decesul parintilor, cand veti putea dovedi ca actul a fost in realitate o donatie si veti putea cere, asa cum spuneam mai sus, reductiunea donatiei in masura in care se va constata ca va incalca rezerva succesorala.


PS Maestre Grigore,


:bow:
Ultima modificare: Luni, 24 August 2009
themis, utilizator
Pana nu dobanditi calitatea de mostenitor, nu puteti actiona prin formularea unei actiuni in simulatie in privinta actului intitulat ca fiind de vanzare-cumparare si despre care doriti sa dovediti ca a fost in fapt o donatie. Daca veti dovedi faptul ca actul de vanzare cumparare a fost un act mincinos, atunci se va face aplicatia art. 1175 din C.civ. potrivit caruia actul secret (donatia despre care vorbiti) produce efecte intre parti si fata de succesorii universali. In cazul ca veti avea succes in declararea ca fiind simulata vanzare si calificarea drept donatie a transferului de proprietate, s-ar putea cere readucerea bunurilor donate in masa succesorala, daca prin transferul de proprietate vi s-a incalcat cota legala. Pentru ca simulatia pe care o acuzati are drept scop sa-i insele pe succesorii universali (micsorand rezerva succesorala), succesorii vor dobandi calitatea de terti fata de act si vor putea dovedi simulatia cu orice mijloc de proba: martori, prezumtii etc. Altfel, singura proba admisibila ar fi fost contra-inscrisul secret.
Lucrurile se pot complica destul de mult, daca cei care au dobandit imobilul de la parintii dvs. vor ipoteca acel imobil. Creditorii cumparatorilor se vor lupta alaturi de ei impotriva dvs. pentru a dovedi valabilitatea inscrisului aparent, contractul de vanzare-cumparare incheiat cu parintii. De asemenea, daca cei care au dobandit imobilul de la parintii dvs. il vor vinde altor persoane, viitorii proprietari vor fi interesati in mentinerea actului public ca fiind o vanzare-cumparare valabila.
Un element care va poate ajuta sa demonstrati ca actul public, aparent (contractul de vanzare-cumparare) este un act simulat, ar fi faptul ca fostii proprietari (parintii dvs.) raman in posesia /folosinta imobilului. Asta in cazul in care situatia de fapt nu este acoperita printr-o clauza contractuala de uzufruct viager in favoarea parintilor fosti proprietari.
Cred ca trebuie sa incepeti sa va constituiti probele necesare pentru o actiune in simulatie, discutand cu toate persoanele care au cunostinta despre transferul de proprietate: rude, vecini, expertul cadastral care a intocmit schitele, persoane care au auzit ca fostii proprietari au de gand sa vanda, cei care au auzit ca au vandut, pe ce pret, de ce, ce au facut cu banii. Puteti chiar provoca aparitia unor marturii legate de transferul de proprietate, daca veti trimite persoane care ii cunosc sa discute cu vanzatorii despre cum a luat nastere intentia de vanzare, cum au negociat vanzatorii pretul, cat a fost pretul, au de gand sa se mute parintii, sa-si cumpere altceva etc. De asemenea, provocati astfel de discutii intre dvs. si parinti, de fata cu alte persoane care ar putea depune marturie ulterior.
Ultima modificare: Luni, 24 August 2009
Gabriel Stelea, Avocat
Domnule @Gabriel S, mi-aţi dat un răspuns spre înţelesul meu.Pentru aceasta mulţumesc şi felicitări.Situaţia mea este că nu am relaţii nici cu mama, nici cu fratele.Nu le cunosc vecinii, care să-i tragă de limbă.Aici în localitatea asta, cred că mă aflu în România anilor 1955.Toată lumea se bârfeşte, se vorbeşte pe la spate, nu se vizitează unii pe alţii, sunt într-o mâncătorie permanentă.Trebuie să o iau pe cale legală.Adică să aflu informaţiile necesare de la terţi.Cadastru, primărie, notar.ªi după ce aflu toate acestea, să vorbesc cu un avocat să văd ce şanse am.Vă mulţumesc încă odată.Cu stimă Doru Dascălu.
Speta alcatuita ca rezolvare avand ca temei dreptul substabtial civil, expusa de catre colegi, este "ipso facto", o abordare primitiva! Vedeti spre rezolvare abordarea in ramura dreptului financiar-fiscal! Daca nu realizezi efectiv plata, avandul cauza, fireste, nu va plati impozitul defipt! Relationati, in masura aprehensiunii! Plata va fi fost facuta, in masura in care impozitul nu va fi platit de catre vanzator? Fireste ca nu! Asadar, aveti deschisa inca de pe acum calea ac- tiunii in anulare!
liliana.fleancu a scris:

Speta alcatuita ca rezolvare avand ca temei dreptul substabtial civil, expusa de catre colegi, este "ipso facto", o abordare primitiva! Vedeti spre rezolvare abordarea in ramura dreptului financiar-fiscal! Daca nu realizezi efectiv plata, avandul cauza, fireste, nu va plati impozitul defipt! Relationati, in masura aprehensiunii! Plata va fi fost facuta, in masura in care impozitul nu va fi platit de catre vanzator? Fireste ca nu! Asadar, aveti deschisa inca de pe acum calea ac- tiunii in anulare!

Aprehensiunea de a sari cu o parasuta posibil defecta nu este egalata decat de fiorul ce mi-l provoaca "ipso facto" parcurgerea gandurilor dvs.

Alte discuții în legătură

Act vanzare teren danielovski danielovski As vrea va rog sa stiu daca se poate ataca un act de vanzare autentic , 2005, dat fiind faptul ca la acea data procura nu era autentica (au fost 3 proprietari) ... (vezi toată discuția)
Cine are dreptul de a contesta contractul de vanzare cumparare? cristinelblondu cristinelblondu daca unul din copii cumpara de la parinti o proprietate cu contract de vanzare cumparare,cine poate ataca contractul si in cat timp.? (vezi toată discuția)
Părinții vor să cedeze apartamentul unuia dintre cei doi copii cu act de vânzare-cumpărare, dar fără plata prețului. se impune un preț minim de vânzare? Cris D. Cris D. Daca parintii vor sa cedeze apartamentul unuia dintre cei doi copii, cu act de vanzare/cumparare, trebuie sa faca dovada primirii banilor de la fiu? Mentionez ... (vezi toată discuția)