avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medical in prima zi de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medical in prima zi de munca

Buna seara!Am o problema de discutat cu d-voastra.Pana in urma cu 2 saptamani am lucrat la o firma,(timp de 7 ani)idupa care m-am angajat la alta.In prima zi de munca.am suferit un accident,in urma caruia am fost internat in spital,spitalizat cu internare de zi.La iesirea din spital,am primit cateva zile de concediu medical,continuate cu inca 14 zile date de medicul de intreprindere pe acelasi diagnostic de la spital.Intrebarea mea este daca cei de la firma imi pot face probleme din cauza asta,si pana la cate zile de cm pot sa -mi mai iau fara probleme.Daca diagnosticul pe care l-am primit acum,la aceasta internare,m-ar impiedica sa-mi desfasor activitatea in continuare,ce se poate intampla?cu multumiri
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 10:05, 11 Septembrie 2009
jobul meu este de inspector de protectia muncii.In prima zi de munca am lesinat ,iar patronii s-au speriat.Mi s-a spus de toti medicii la care am fost ca nu am voie sa lucrez la inaltime, sa conduc masina unitatii,sa lucrez cu surse deschise de foc.Toate acestea nu se regaseau in fisa postului.,ca urmare cand am venit dupa cele 2 zile de medical ,dna dr de medicina muncii mi-a declarat ca sunt apt .La revenirea din cele 2 saptamani impuse de cei de la munca mi s-a spus ca sunt inapt,deci ca ma concediaza.la Bucuresti mi s-a spus urmatorele:se recomanda continuarea lucrului daca nu presupune conditii interzise.
Daca sunteti inspector de protectia muncii stit foare bine cand, cum se face si ce insemna fisa de evaluare a riscurilor.
Trebuie sa stiti mai bine (cel putin) in ce conditii se schimba fisa de evaluare a riscurilor si daca locul dvs de munca presupune astfel de riscuri cum ar fi munca la inaltime.

Din cate stiu eu: la aparitia unei noi lucrari si la schimbarea conditiilor avute la evaluarea riscurilor, conducatorii proceselor de productie au obligatia sa comunice compartimentului de SSM care sunt schimbarile ce vor surveni si sa solicite comisiei de evaluare sa evalueze riscurile la noile locuri de munca sau sa reevalueze riscurile in noile conditii.
daca credeti ca s-a facut o reevaluare incorecta si nefondata a postului dvs , puteti actiona pe plan intern facand un referat in acest sens catre manager SSM sau administrator societate.

Medicul de medicina muncii nu are cum sa conteste o fisa de expunere la riscuri, el trebuie sa tina cont de acea fisa pentru a stabili aptitudinea in munca pe postul respectiv.

Pe de alta parte, inspectorul de protectia muncii nu are numai munca de birou, chiar daca este personal TESA; cu siguranta stit ca se face si munca de teren, chiar si sa atunci cand evaluati riscurile altor postuiri din societate, caz in care va trebui sa stati langa postul respectiv de lucru, care poate fi la inaltime sau langa o sursa de foc.
In aceste conditii, este posibil ca dvs sa nu corespundeti medical pentru a efectua astfel de sarcini, si ca urmare decizia societatii pare a fi corecta.
Eu nu am curs pentru evaluator de riscuri ,acest lucru il face serviciul extern de prevenire si protectie(firma abilitata).Conform fisei postului eu trebuie sa instruiesc angajatii ,sa efectuez controale la locul de munca ,sa mentin legatura cu Inspectoratul teritorial etc.
Sa presupunem ca eu ar trebui sa controlez un angajat care are lucru la inaltime sau lucreaza langa o sursa de foc in unul din aceste cazuri nu trebuie sa ma urc dupa angajat pe motostivuitor sau nacela pentru a vedea daca el respecta sau nu aceste reguli ,in cazul lucrului cu focul intr-o uzina exista spatii clar delimitate pe unde ai voie sa te deplasezi (chiar daca esti responsabil cu protectia muncii nu ai voie sa intri pe unele culoare).Problema este ca la angajare si nici dupa ce mi sa facut rau si am trecut printr-o noua evaluare nu mi s-au facut analize medicale pentru lucrul la inaltime (examen specific audiometrie) mi sa facut decat un examen clinic general. De la data angajarii pana in ziua de azi nu mi s-a modificat fisa postului sau evaluarea de riscuri. In cazul in care se schimba fisa postului/evaluarea de riscuri nu trebuia sa iau si eu la cunostinta ?
Adica dumneavoastra imi spuneti ca la angajare eram sanatos nu trebuia sa lucrez la inaltime sau langa surse de foc (conform examenelor medicale ce trebuiesc efectuate conform HG 355/2007 ce nu s-au facut de fapt ) ,iar dupa doua saptamanii eu trebuie sa lucrez la inaltime ,langa surse de foc etc.
Ce ar trebui sa fac ca sa beneficiez de indemnizatie de somaj ,mentionez ca angajatorul vrea sa scape de mine cat mai repede.
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2009
stefaniaaldea, utilizator
Nu stiu sa existe curs de evaluator de riscuri, dar poate ma insel.
stiu ca exista cursuri pentru personal cu atributii inn SSM de 40 de ore si de 80 de ore, care dau competente diferite.

In orice caz, recomandabil este sa discutati intai toate aspectele cu seful dvs, cu dr de medicina muncii si cu angajatorul.
Daca vreti sa contestati fisele de evaluare riscuri cred ca trebuie sa va adresati intai directiei SSM din cadrul ITM.
Fara o expertiza facuta de specialisti a acestor fise nu cred ca ati avea cum sa solicitati anularea lor instantei.

Daca sunteti concediat pentru necorespundere medicala cf art 61 lit c, sau daca va inceteaza contractul in timpul perioadei de proba din initiativa angajatorului cf art 31 alin 4 indice 1,
si
daca aveti 12 luni (lucrate) de stagiu la somaj in ultimele 24 de la data depunerii dosarului la AJOFM,
atunci veti beneficia de somaj.

Fiti atent la ce vi se poate propune!
Daca cumva plecati prin cererea dvs, demisie sau acordul partilor, nu aveti dreptul la somaj!
Exista cursul de 180 de ore pentru evaluatori de riscuri ,eu personal il am pe cel de 80 de h. Deja am facut o contestatie la ITM si maine o sa fac una printr-un referat la DSP (Directia de Sanatate Publica).
Angajatorul vrea sa plec prin demisie cu acordul ambelor parti si in cazul in care nu sunt de acord ma concediaza pe motive medicale. Nu mi se pare normal in Romania anului 2009 sa fiu concediat din cauza ca am lesinat.(pierdere de cunostinta- diagnosticul medicului specialist).Am lucrat fara intrerupere in ultimi 7 ani si acum sunt pus in fata unei demisii pe motive medicale, somajul este o ultima solutie ,eu vreau doar sa imi recastig dreptul la munca si sa fiu declarat apt pe fisa de aptitudine eliberata de medicul de medicina muncii dar sub supraveghere.

Va multumesc foarte mult pentru toate sfaturile de pana acum si astept si alte solutii din partea utilizatorilor site-ului pentru aceasta situatie ciudata !

Alte discuții în legătură

Evaluare medicala livialina livialina Lucrez intr-un mediu foarte solicitant si in urma unor evaluari medicale am obtinut diagnosticul oboseala cronica. Firma la care lucrez a efectuat si ea o ... (vezi toată discuția)
Control medical periodic mateciuc mateciuc Mai este 9obligatoriu ca medicul de medicina muncii sa treaca in fisa individuala de securitate si sanatate in munca rezultatul controlului medical periodic ( ... (vezi toată discuția)
Perioada pastrare documente MadaCaravan MadaCaravan Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu ceva clarificari referitoare la perioadele de stocare/arhivare a documentelor SSM/SU. Cat ar trebui sa fie pastrate ... (vezi toată discuția)