avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum recuperez actiunile dupa decesul tatalui??
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum recuperez actiunile dupa decesul tatalui??

am deschis succesiunea in urma tatalui dar am uitat sa mentionam actiunile pe care acesta le avea la o societate unde e majoritar statul...... cum procedam ??
Cel mai recent răspuns: dana_b1702 , utilizator 16:42, 28 August 2009
Ce se intampla cand succesibilii nu au nici o optiune in termenul de 6 luni? Unde trebuie adresata aceasta optiune?
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2009
irina_stirbu2000, utilizator
La instanta de judecata sau la notar depuneti o cerere in vederea dezbaterii succesiunii.
Daca mostenitorii nu se inteleg mergeti direct la instanta ca sa nu cheltuiti bani de doua ori.

avocat Claudiu Lascoschi
Daca succesibilii nu opteaza asupra succesiunii in termenul defipt de 6 luni, vor fi considerati ca nu au acceptat mostenirea! Este posibil ca acesta sa fie declarata vacanta si in temeiul legii sa intre in prop. statului! Aceptarea poate fi insa expresa sau tacita! Acceptarea expresa se exhiba in scris, in fata oricarui notar public, inlauntrul termenului de 6 luni de la data deschiderii succesiunii (data mortii autorului succesiunii). Acceptarea tacita, se produce atunci cand succesibilii se folosesc de averea autorului succesiunii, ca niste adevarati proprietari, putand face chiar acte de dispozitie cu privinta la bunurile ce alcatuiesc masa succesorala. Aceasta se intampla frecvent in cazul mostenitorilor sezinari (descendenti, ascendenti)! Este recomandabila aceeptarea expresa facuta in fata notarului public (oricare si oriunde - ma refer la notar si la localitate - cand aceeptarea este pura si simpla), pentru a nu putea fi inlaturat de la succesiune! Cand acceptarea succesiunii se face sub beneficiu de inventar, notarul public competent in fata caruia se da declaratia scrisa de aceeptare a succesiunii, va fi acela in raza caruia se afla cele mai multe buburi ale autorului succesiunii, vizand-se in special imobilele!
Da, e adevarat dar statul in general nu se implica in astfel de situatii.
Nici notarul nu invoca asa ceva de la el.
La instanta ar putea exista acest risc.
Am avut un proces la care cred ca instanta s-a gandit la asa ceva dar nu a dat curs la ce a gandit.

avocat Claudiu Lascoschi
Inainte de a merge din nou la notar trebuie sa obtineti un extras de cont de la Depozitarul Central pentru a afla cate actiuni avea tatal dvs. Apoi mergeti cu acel extras la acelasi notar pentru a fi trecute in actul suplimentar (nu stiu exact denumirea acestui act). Daca sunteti mai multi mostenitori trebuie sa va hotarati cine va fi detinatorul acelor actiuni (actiunile nu pot fi decat ale unei singure persoane) si acest lucru va fi scris in actul suplimentar. Apoi mergeti inapoi la Depozitarul Central si faceti transferul actiunilor de pe numele decedatului pe numele persoanei specificate in actul suplimentar.

Alte discuții în legătură

Succesiune labuta labuta Lamuriti-ma va rog.Daca nu deschid succesiunea in termen de 6 luni nu mai am dreptul la nimic(eu sunt una din fiicele decedatului)Asta cred ca inseamna ... (vezi toată discuția)
Nulitate certificat mostenitor ContSters60093 ContSters60093 Va supun atentiei urmatoarea speta: de pe urma defunctului X raman ca mostenitori - sotia supravietuitoare plus 3 fiice (majore). Procedura ... (vezi toată discuția)
Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)