avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Admitere avocat definitiv 2009
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Admitere avocat definitiv 2009

Salutare tuturor!
Cum stati cu invatatul...ex e undeva prin nov am inteles!
Eu sunt intr-o situatie speciala: am 6 ani vechime ( carte de munca), dar nu sunt inscrisa in colegiul cons jr.Mi-am depus cererea de inscriere acum 1 luna....si deocamdata nici un rasp. Cica ei sunt "ofticati" ca doar acum apelam la ei,cand avem nevoie( la Buc s-au inregistrat 6.000 de cereri de inscriere intr-o luna).Mi-e frica sa nu refuze inscrierea...desi n-au nici un motiv legal, in lege nespecificandu-se un termen fix pana la care te poti inscrie, iar celelalte conditii le indeplinesc.
Mai este cineva in aceiasi situatie???
Cel mai recent răspuns: dr. Dan , utilizator 15:44, 16 Februarie 2010
Joi, 28 ian 2010 am fost sa ma inscriu la examenul pentru cei definitivati deja in late profesii. Desi am avut adeverinta din care rezulta clar ca am fost definitivata ca urmare a unui examen din materiile dr. civil, dr. pr.civil ,dr. penal, dr. pr. penal, mi s-a recomandat calduros atat de cei de la barou cat si de cei de la UNBR sa-mi fac 2 dosare, respectiv sa platesc de 2 ori taxa, atat la cei definitivati cat si la stagiari#-o.
M-am retras, pt. ca nu-mi permit sa pierd 1000 lei, in conditiile in care nu voi avea sanse nici macar sa sustin examenul (pana obtin o hot. jud. def. in ceea ce priveste contestatia asupra deciziei de refuz, examenul o se fie finalizat).
Urez tuturor bafta la examen.
Eu consider ca decizia de UNBR de interpretare publicata aici [ link extern ]
a clarificat situatia, ramanand o singura zona neacoperita, cea a consilierilor juridici care la data intrarii in vigoare a legii 514-2003 - 1 ian. 2004 aveau mai putin de 5 ani vechime in profesie si nu au sustinut nici examen de definitivat.
In rest, cei care au mai multa vechime sau cei care au sustinut examen de definitivat in profesia de consilier juridic sau alte profesii juridice, examen ce sa cuprinda o tematica din minim 3 materii din cele 5 cerute la examenele din avocatura, sunt obligatoriu primiti la examen.
Nu vreau sa fac o analiza exhaustiva a altor profesii juridice, dar in ce-i priveste pe consilierii juridici, cu siguranta cei care au sustinut examenul se incadreaza toti in cerintele regulamentului de examen.
Cititi decizia si veti constata ca pentru toti una din cele 3 materii sustinute este considerata a fi organizarea profesiei de avocat-indiferent ca examenul s-a dat la organizarea profesiei de c.j., magistrat etc....exact asta am scris in mesaje anterioare, cand chestiunea era mai proaspata, ca, macar in privinta cj, este evident ca materia organizarea profesiei de cj este compatibila cu cea de organizarea profesiei de avocat, intrucat legislatia este una de trimitere atat la Legea 51 cat si la Statut.
In considerarea acestei decizii interpretative din 22 ianuarie, nu vad de ce si-ar face probleme in privinta participarii la examenul pentru definitivi, persoanele care au sustinut examen de definitivare, chiar si numai din organizarea profesiei plus inca doua materii, cum ar fi civil si procedura civila (asa cum am mai citit ca s-a sustinut examenul de unii c.j.).
Dificila cred ca va fi promovarea examenului, si nu neaparat participarea la el;)
Bafta maxima tuturor!=D>
Mutumesc pentru raspuns Diana,
Cei de la Barou mi-au spus ca daca as avea 5 ani vechime (am 4 ), as fi putut participa la examen. Adeverinta eliberata de colegiu nu le-a fost pe plac pentru ca nu scria notele separat pentru fiecare materie (am dat 2 examene: oral şi scris, deci am luat 2 note, dar nu separat pe materii). Dar nici în regulament, şi nici in decizia de interpretare nu se specifica acest lucru.
Oricum, ma voi pregati pentru examenul urmator.
Nu ar fi fost nevoie de nicio vechime de 5 ani, ci doar de dovada promovarii examenului de definitivat in profesia de consilier juridic printr-un examen compatibil ca programa de la avocatura - deci organizarea profesiei de c. j. plus inca doua materii dintre civil, pr. civila, penal sau pr. penala.
Niciun fel de alte conditii sau adaugiri nu pot fi impuse.
In calitate de autor al exceptiei comunic pe aceasta cale celor interesati ca prin Decizia nr. 109 / 09.02.2010 pronuntata in dosarul nr. 3324D/2009, Curtea Constitutionala a ADMIS EXCEPTIA DE NECONSTITUTIONALITATE A DISPOZITIILOR O.U.G. nr. 159/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.
A se vedea: [ link extern ]
:yeah:
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2010
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Vechime 10 ani ca si c.j. dorinv dorinv Vreau sa pun o intrebare: Un consilier juridic cu vechime in prezent de 10 ani, fara a avea examen de definitivat in profesie si fara a avea vechime de 5 ani ... (vezi toată discuția)
Examen barou pentru persoane cu vechime juridica de 5 ani ContSters116443 ContSters116443 Buna ziua, Pe site-ul Baroului Bucuresti am citit ca, in perioada 17-21.11.2010, va fi organizat examenul de intrare in profesie (ca definitiv), al celor ce ... (vezi toată discuția)
Dilema nayra nayra Buna ziua tuturor, M-am inscris recent pe acest forum si am citit multe din intrebarile si raspunsurile de pe acest forum.Poate cineva ma lamureste .Sunt ... (vezi toată discuția)