avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... In ce conditii stabileste asociatia cuantum onorariu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

In ce conditii stabileste asociatia cuantum onorariu avocat

Asociatia de proprietari este chemata in judecata intr-un proces initiat de un proprietar.Este atributia .AG sa hotarasca daca se va recurge la asistenta juridica avocat pentru reprezentare si in acest caz CE va stabili onorariul acestuia si va incheia contractul ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:16, 18 Septembrie 2016
Pai tocmai asta e obiectul " Un proprietar care contestă o hotărâre a adunării generale a proprietarilor"asa cum am precizat, cu asta aveti raspunsul si la celelalte 2 intrebari !
Este valabil ce am spus: comitetul executiv reprezentat de presedinte poate angaja avocat.
Legea 230/2007 are mai multe prevederi in acest sens:
Art. 29. - (2) Comitetul executiv poate angaja personal specializat pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin

In categoria "personal specializat" este cuprins, cu siguranta, si avocatul.
Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
g) pentru scopul şi activităţile asociaţiei de proprietari, angajează şi demite, încheie şi reziliază contracte;

Cititi si HG 1588/2007 unde o sa gasiti din nou prevederi asemanatoare.

Banii se iau din casierie sau din contul bancar al asociatiei si se platesc avocatului care elibereaza chitanta.


1-Nu exista dispozitie in vigoare care sa impuna obligativitatea ca persoana care accepta exercitarea responsabilitatii de presedinte de asociatie de proprietari sa fie de formatie profesionala avocat/notar,instalator,etc
2-
El reprezintă asociaţia de proprietari în procesele iniţiate de un proprietar care contestă o hotărâre a adunării generale a proprietarilor"

Interpretarea dv conform careia presedintele de asociatie de proprietari ar trebui sa presteze personal demersuri in instanta este o abordare eronata
Presedintele de asociatie reprezinta si apara interesele asociatiei de proprietari si a membrilor acesteia in relatiile si fata de terti-obligatie pe care o poate exercita prin asumarea responsabilitatii realizarii inclusiv de inscrisuri catre instanta care trebuie sa fie semnate de catre reprezentantul legal al persoanei juridice
3-
de unde ia banii pentru plata cine ii aproba cheltuiala ca nu e prevazuta in buget ?

Valoarea onorariului avocatului se ia din gestiunea asociatiei de proprietari
Exista operatie contabila distincta pentru evidentiere plata aferenta prestatii in interesul asociatiei de proprietari
Concret onorariul avocatului va fi achitat din fondurile la dispozitia comitetului executiv si va fi recuperat de la toti proprietarii din condominiu
Daca asociatia castiga procesul poate cere instantei ca proprietarul ce a chemat asociatia in judecata sa suporte si cheltuielile de judecata facute de asociatie. Pana la decizia instaneti suma achitata se tine in evidenta contabila fara a fi suportat de proprietari. Abia dupa ce hotararea ramane definitiva, vom vedea cum si ce facem cu privire la acesti bani.
Ynocennta a interpretat ca :"Presedintele de asociatie reprezinta si apara interesele asociatiei de proprietari si a membrilor acesteia in relatiile si fata de terti-obligatie pe care o poate exercita prin asumarea responsabilitatii realizarii inclusiv de inscrisuri catre instanta care trebuie sa fie semnate de catre reprezentantul legal al persoanei juridice" Din ceea ce spuneti inteleg ca presedintele poate reprezenta in instanta asociatia fara a mai apela la avocat ca nu e obligat0riu de altfel sant exemple numeroase cand presedintii au reprezentat in proces asociatii in contradictoriu cu proprietari,obiectul cauzei fiind ca cel de fata, anulare hot. A.G.Diferenta este intre presedintii "priceputi si nepriceputi" cum spune dl.av.Adriantot Dar acest demers al asociatiei pt. a angaja avocat, stabilire onorariu nu necesita o decizie in sedinta CEx al asociatiei de proprietari ?

Alte discuții în legătură

Reprezentarea in instanta C_Isaincu C_Isaincu Buna seara... Conform legii 230/2007 care reglementeaza functionarea asociatiilor de proprietari presedintele asociatiei de proprietari reprezinta ... (vezi toată discuția)
Actiune in instanta de asociatie aid235 aid235 Intrebare? Poate presedintele unei asociatii sa inainteze instantei actiune impotriva unui proprietar fara o decizie a comitetului executiv? (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari care nu respecta legea. ciobanescu31 ciobanescu31 Buna ziua. Un locatar din condominiul din care fac parte, a dat asociatia in judecata pentru niste nereguli, constatate de el. In prima instanta, persoana ... (vezi toată discuția)